Studijos Kaune, o diplomas – VU

Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto (VU KHF) bendruomenė įsitikinusi, kad besirenkantiems studijas gali pasiūlyti ne tik patrauklias, bet ir perspektyvias studijų programas. Motyvuoti sėkmei abiturientai ir kolegijų absolventai, siekiantys VU diplomo, laukiami vieninteliame senojo Vilniaus universiteto akademiniame padalinyje kitame mieste, kuris įsikūręs jaukiame Kauno senamiesčio kvartale, XVI-XVII a. menančių pastatų komplekse Muitinės gatvėje.

Per 48 jo veiklos metus įteikti jau 13602 VU diplomai. Šiais metais VU KHF baigė 579 absolventai: 461 bakalaurai ir 118 magistrų. Tarp jų – beveik 80 pokoleginių studijų programų absolventų.

„Šiame fakultete dalindamiesi, mokydamiesi vieni iš kitų, kūrėme ilgalaikius ir tvirtus ryšius vieni tarp kitų, tarp savęs ir aplinkos, tarp skirtingų disciplinų“, – Diplomų įteikimo šventėje sakė Lietuvių filologijos ir reklamos studijų programos absolventė Filologijos bakalaurė Lina Staponaitė, studijas universitete įvardijusi „dalijimosi erdve“.

VU KHF – tarpdalykinių studijų erdvė

KHF – unikalus Vilniaus universiteto fakultetas, kuriame nuo seno derinant socialinių, humanitarinių ir fizinių (informatikos) mokslų ir studijų programas suformuota analogų šalyje neturinti tarpdisciplininių mokslų ir studijų erdvė. Pasak fakulteto dekano profesoriaus dr. Sauliaus Gudo, kad fakultetas yra potencialus  ir kūrybingas, liudija jo veiklos rezultatai.

„Fakultete gimė kelios naujos Lietuvai studijų programos, kurios prigijo ne tik VU KHF, bet ir kituose universitetuose: verslo informacijos sistemos, lietuvių filologija ir reklama, kultūros vadyba, finansų informatika, anglų ir rusų kalbos. Reaguodami į kintančius darbo rinkos poreikius fakulteto pedagogai ir mokslininkai nuolat rengia skirtingas mokslo ir praktikos sritis apimančias programas, todėl šiais metais startuoja dar dvi tokios – audiovizualinis vertimas(bakalauro) ir meno vadyba (magistrantūros),“ –  fakulteto pajėgumu didžiuojasi jo dekanas.

Pokoleginių studijų koordinatorės Ramintos Žemaitytės teigimu, VU KHF organizuojamos ekonomikos, vadybos ir verslo administravimo dvejų metų studijos, turintiems aukštojo neuniversitetinio išsilavinimo diplomą – populiarios tarp kolegijų absolventų, nes jas baigusieji įgyja bakalauro kvalifikacinį laipsnį patvirtinantį VU diplomą. Turintieji vadybos ir verslo administravimo krypties profesinio bakalauro diplomą mielai renkasi papildomąsias studijas (1 m.) – kultūros vadybą, vadybą ir verslo administravimą – mat, jas baigus, įgyjama VU akademinė pažyma, su kuria galima stoti į Vilniaus universiteto vadybos ir verslo administravimo krypties antrosios studijų pakopos (magistro) programas.

Pateisinami studentų lūkesčiai

Fakulteto absolventai tvirtina, kad ketveri studijų metai juos paverčia neabejotinai stipriais konkurentais darbo rinkoje, ir tai patvirtina jų sėkmingos saviraiškos profesijoje istorijos.  Daugybės Lietuvių filologijos katedros absolventų, aktyviai dirbančių viešųjų ryšių, reklamos srityse, pavyzdžiai rodo, kad pasirinkusieji lietuvių filologijos ir reklamos studijas tampa profesionaliais kūrybingo, įtaigaus žodžio meistrais, diktuojančiais geros reklamos madas Lietuvoje.

Abiturientų noriai pasirenkamos kultūros vadybos studijos neleidžia senti, nes visada įdomu kažką organizuoti, burti žmones ir kurti komandoje. „Ši specialybė suteikia galimybę save realizuoti labai įvairiapusiškoje veikloje, kuri teikia didžiausią moralinį pasitenkinimą“, – sako Karolina Meginytė, knygos „Tavo nepamirštamos šventės“ autorė, šiuo metu studijuojanti Tarptautinių renginių vadybą Metropolitan universitete Londone.

Vadybos ir verslo administravimo studijos visada patrauklios tiems, kurie atkakliai ieško, kur realizuoti savo verslumo gebėjimus ir įgyvendinti sėkmės bei pelno siekius. Todėl jiems, kaip ir ketvirtakursei Aistei Šilkūnaitei, smagu „suprasti, kas, kaip ir kodėl vyksta įmonėse, organizacijose ar bankuose“.

Kaip pripažįsta kita VVA studentė Algina Šimelionytė, „šios studijos padėjo produktyviau planuoti tiek darbo laiką, tiek laisvalaikį. Nuolatinis darbas grupėse išmokė kolektyvinio darbo pagrindų. Geriausia gynyba – teisingi argumentai. Šis posakis tiksliausiai apibūdina vadybos studijas, nes tik žinant įstatymus, verslo pagrindus, galima tapti gerais vadovais ir vadybininkais“.

Verslo informatikos ir finansų informatikos studijos – siekiantiems tapti aukštos kvalifikacijos informacinių technologijų specialistais, norintiems vadovauti ir išmanyti finansus. Kompiuterinių sistemų analitiko ir programinės įrangos inžinieriaus specialybės – paklausiausių pasaulio profesijų trejetuke jau kelis metus iš eilės.

Šiemet fakultetą baigęs Bernardas Juzumas teigia: „VU KHF – smagi bendruomenė. Čia patogu studijuoti informatiką, kai aplink filologės sukasi, yra iš ko kalbos kultūros mokytis... Vieta gera – pati Kauno širdis, fakulteto pastatai dvelkia istorija. Turime „kirvių“, bet tik jų dėka suprantame, kiek yra nuostabių dėstytojų, išmanančių ne vien savo dalyką. Tokie turi puikių pedagoginių įgūdžių, kurie padeda per egzaminus informacijos ieškoti ne po rankove, o tarp smegenų vingių“.

Studijų programa audiovizualinis vertimas, pasak Germanų katedros vedėjos doc. dr. Danguolės Satkauskaitės, yra tinkamiausias pasirinkimas tiems, kurie gabūs kalboms ir nori išmokti sumaniai naudoti elektroninius vertėjo įrankius ir išteklius. „Jeigu žiūrite dubliuotus, įgarsintus ar subtitruotus filmus,  naršote interneto svetainėse, žaidžiate kompiuterinius žaidimus, verta stoti į VU KHF, kad išmoktumėte įvairiausių vertimo rūšių“, – kviečia viena iš naujosios studijų programos kūrėjų.

Kalbinių gebėjimų turintiems abiturientams siūloma ir šiuolaikinės rinkos poreikiams pritaikyta anglų ir rusų kalbų programa. Ketvirto kurso studentė Natalija Stepanenko pasakoja, kad šią programą pasirinko dėl plačių galimybių pritaikyti įgytas žinias, kadangi Lietuva palaiko santykius ne tik su Europos Sąjungos šalimis, bet ir su Rusija bei kitomis šalimis, kuriose aktuali rusų kalba.

Anot studentės, fakultete kiekvienas studentas yra svarbus, čia sudarytos puikios sąlygos realizuoti save: studentai skatinami reikšti savo nuomonę, teikti pasiūlymus ir dalyvauti juos realizuojant. „Draugiški ir produktyvūs santykiai su dėstytojais padeda siekti kokybiško išsilavinimo“, – sako Natalija.

Ekonomikos studijų programa – rimtai žvelgiantiems į ateitį, nusiteikusiems pakloti rimtus pagrindus asmeninei ir savo šeimos sėkmei, nes  ekonomika visada buvo ir bus šalies varomoji jėga.

Sėkmingai šiais metais baigusi pirmosios pakopos studijas Vitalija Rupulytė prisimena: Nuo vaikystės žavėjausi galimybėmis didinti savo pajamas įdarbinant pačius pinigus. Man patinka kurti strateginius planus, ieškoti sprendimų, skaičiuoti, analizuoti... Suprasdama, kad toks pomėgis reikalauja gilių žinių, pasirinkau kokybiškas ekonomikos studijas VU KHF. Čia radau ne tik tradicijas, jaukią ir draugišką aplinką, bet ir stabilią mokymo sistemą. Ekonomika – platus mokslas, tačiau geranoriški dėstytojai padeda atsirinkti labiausiai dominančią sritį ir su ja susieti savo  gyvenimo tikslus“.

Karjeros galimybės – plačios

Patrauklios, įdomios, visapusiškai akiratį plečiančios ir praktiškos – visos VU KHF vykdomos studijų programos. Jas baigusieji sėkmingai įsitvirtina šiuolaikinėje profesionalių specialistų rinkoje. Anglų ir rusų kalbų absolventai dirba vertimo biuruose, kelionių agentūrose, o audiovizualinio vertimo absolventai gali dirbti vertėjais, filologais, kalbos tvarkytojais, vertėjais subtitruotojais, vertėjais referentais televizijoje, radijuje, interneto svetainių tvarkytojais, įmonėse, laisvai samdomais vertėjais.

Ekonomikos studijų absolventai dirba bankuose, verslo įmonių ekonomikos skyriuose, įmonių ar įstaigų finansų bei apskaitos skyriuose, valstybinėse valdžios ir valdymo įstaigose, savivaldybėse. Baigusieji kultūros vadybą dirba viešojo  ir privataus sektoriaus kultūros organizacijose (teatruose, galerijose, bibliotekose, kultūros centruose ir kt), organizuoja nuosavą verslą kultūros srityje, dirba kūrybinių kolektyvų vadybininkais, organizuoja kultūros renginius, inicijuoja ir dalyvauja kultūros projektuose, dirba kultūros ir poilsio turizmo srityje, reklamos ir žiniasklaidos industrijoje.

Lietuvių filologijos ir reklamos studijų programos absolventai dirba leidyklose, įvairių medijų (laikraščių, žurnalų, televizijos, radijo ir kt.) redakcijose, elektroninėse leidybos priemonėse, kultūros įstaigoseredaktoriais, stilistais, kalbos tvarkytojais ir reklamos specialistais, reklamos ir viešųjų ryšių specialistais reklamos agentūrose, įvairiose valstybinėse ir komercinėse įstaigose, o įgiję mokytojo licenciją, gali dirbti mokyklose lietuvių kalbos ir literatūros mokytojais.

Vadybos ir verslo administravimo absolventai organizuoja savarankišką verslą ir vadovauja jam, dirba stambesnių verslo įmonių marketingo, žmogiškųjų išteklių, veiklos organizavimo, finansų ir kituose padaliniuose bei administracijoje atskirų skyrių vadovais ar jų padėjėjais, tampa atskirų padalinių vadovais mažesnėse įmonėse. Baigę verslo informatikos ir finansų informatikos studijas dirba programuotojais, programinės įrangos inžinieriais, verslo ir IT sistemų analitikais, informacinių sistemų projektuotojais, IT projektų vadovais.


Šiame straipsnyje: VUVU KHFstudijosstudentai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Baiges

Baiges portretas
Geras univeras, 6 metai praleisti:) smagus buvo laikai, daug puikiu zmoniu sutikta ir aisku keli nelabai:))
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių