Vilkijoje ant Nemuno skardžio dygsta skulptūrų parkas

Vilkijoje ant Nemuno skardžio vėl pilnėja skulptūrų sambūris. Vydūno al. esantys senolis ištaršytais plaukais ir krokodilas sulauks žvejo ir mergaitės kompanijos. Jie bus išskaptuoti viename ir tame pačiame kelme, o jų šukuosenos bus tokios pat įspūdingos kaip senolio. Plaukus puikiai iliustruoja medžių, iš kurių kurtos skulptūros, šaknų vainikai. Skulptūros drožtos medžius apvertus, tad šaknys styro sukurdamos vešlią ir įsimintiną norimo herojaus ševeliūrą.

Naujoji skulptūra drožiama jos eksponavimo vietoje. Jos ir suolelio-krokodilo autorius - Vilkijoje gimęs, augęs ir tebegyvenantis tautodailininkas, drožėjas Linas Saladis. Senolį kūrė jo kolega, Antano ir Jono Juškų etninės kultūros muziejaus direktorius Arūnas Sniečkus.

Simbolinis skulptūrų parkelis yra prie automobilių stovėjimo aikštelės, kurį yra vos įvažiavus į miestelį.

"Prieš porą metų vaikščiojau miške ir pamačiau su šaknimis išverstų medžių. Pagalvojau, kad būtų labai gražu papuošti aikštelę", - pasakojo darbus finansavęs seniūnaitis Algimantas Smolenskas. Parsivežęs porą kelmų, pasikvietė seniūną ir su juo pasidalijo sumanymu. Jis patarė, kad reikėtų didesnių skulptūrų. A. Smolenskas vėl į mišką ieškoti išvartų. Radinius apžiūrėjusiam meistrui A. Sniečkui iš karto kilo idėjų. Senolio veidas buvo išskaptuotas vos per vieną vakarą.

Po metų A. Sniečkus išdrožė krokodilą. Juo galima ne tik grožėtis, bet naudoti kaip suolelį.  

"Norėjau pagražinti aikštelę, visą miestelį. Tikėjausi, kad kartu žmonėms tai bus ir stimulas kuo gražiau tvarkytis savo valdose ir aplink jas. Ir tikrai - geras pavyzdys užkrečiamas", - sakė A. Smolenskas.  

Jo ir A. Sniečkaus pastangomis Vilkijoje iškilo santūrus drožinys, skirtas žydų žudynių bei buvusios sinagogos vietai pažymėti bei atminti.  

Pasak Vilkijos ir Vilkijos apylinkių seniūno Arūno Bačiūno, kitą vasarą skulptūromis bus išpuošta Kauno gatvė. Šie meno kūriniai gims tarptautinio plenero metu.

Taip pat norima sukurti įspūdingą skulptūrą-ženklą, vairuotojams skelbiantį apie tai, kad jau prasideda Vilkija. Medienos šiai skulptūrai seniūnija jau turi, o darbams finansuoti tikimasi pagalbos iš Kultūros rėmimo fondo.

Vilkija garsėja etniniu menu ir  A. ir J. Juškų etninės kultūros muziejumi. Jis įkurtas 1990 m. buvusioje klebonijoje. Tai seniausias išlikęs pastatas Vilkijoje. Manoma, kad šiam namui yra virš 300 metų. Anot muziejaus atstovų, jo sienos regėjo  gerai žinomus lietuvių kūrėjus, tačiau ryškiausią pėdsaką čia paliko garsiausias lietuvių tautodailininkas Antanas Juška. Jo sukaupti lietuvių liaudies dvasiniai turtai ir šiandien stebina savo gausa.

Kasmet čia vyksta tradicinės brolių Juškų dainų ir kalendorinės šventės, rengiamos parodos, susitikimai su įdomiais žmonėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dalia

Dalia portretas
gražu,reikės pavasarį apžiūrėti,kai atgims ir gamtos grožis.

Vaida

Vaida  portretas
Taip pas Brigita tikrai yra grožiu nuostabių

laima

laima portretas
o kiek dar pas Brigita grozybiu
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių