Pasodintas „Ukrainos aukų atminties ąžuolynas“

Šakių rajone, Lekėčiuose, šeštadienį pasodintas karo aukoms Ukrainoje atminti skirtas ąžuolynas.

Šeimų sambūrio „Gerumo ąžuolas“, garsėjančia įvairiomis socialinėmis akcijomis, iniciatyva pasodinta 3600 ąžuoliukų, renginio metu taip pat atidengtas 26 tonas sveriantis akmeninis monumentas, kurio forma primena ugnies liepsną.

Talkoje sodinant ąžuoliukus dalyvavo Lekėčių bendruomenės nariai, Šakių rajone gyvenantys ukrainiečiai. Vardinį ąžuoliuką pasodinęs prezidentas Gitanas Nausėda ąžuolyno sodinimą pavadino prasminga iniciatyva.

Jūs puikiai žinote ką reiškia lietuviui medis, senas, šakotas medis. Ąžuolas turi ypatingą, sakralinę reikšmę.

„Jūs puikiai žinote ką reiškia lietuviui medis, senas, šakotas medis. Ąžuolas turi ypatingą, sakralinę reikšmę. Žinome mūsų padavimus. Pasakodavo, kad kažkada Žemaitijoje, o ir visoje Lietuvoje ąžuolų buvo tiek, kad galima buvo nenusileidžiant ant žemės jų šakomis keliauti kilometrų kilometrus“, – sveikinimo kalbą pradėjo prezidentas Gitanas Nausėda.

Prezidentas vylėsi, kad šių ką tik pasodintų ąžuolų augimas, jų žaluma pademonstruos pagarbą tiems žmonėms, kurie atidavė brangiausią ką turėjo už tai, kad Ukrainos žemė būtų laisva nuo okupantų.

„Norėtųsi, kad mūsų pasodinti ąžuolai pirmiausia pagerbtų ir įprasmintų tų žmonių atminimą, kurie paaukojo savo gyvenimus, paaukojo savo gyvybes šiame beprasmiškame ir baisiame kare, kurį Rusija pradėjo Ukrainoje“, – sveikinimo kalboje tęsė G. Nausėda.

Prezidentas sakė tikintis, kad šioje gražioje vietoje atsiras dar daug ąžuolų, kurie bylos, kad mes visi labai laukiame Ukrainos pergalės, kuri bus didžiausia dovana, kurią visi gausime ir tai ateis netrukus.

Šventės globėjas kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus taip pat pasodino vardinį ąžuoliuką. V. Adamkus pabrėžė, kad ši iniciatyva išskirtinė, ji iškelia gamtos ir žmogaus ryšį, susietą su kilnia žmonijos moraline vertybe –  laisve ir nepriklausomybe.

„Šio ąžuolyno sukūrimu mes pagerbėme kovojančius už šiuos idealus. Ąžuolas lietuviams visada buvo daugiau negu medis. Tai buvo tvirtybės ir galybės simbolis. Šventų ąžuolų giraitės Lietuvoje išliko ilgiausiai Europoje, todėl galima sakyti, kad ąžuolas yra gyvas ryšys su praeitimi ir kartu ryšys su ateitimi“, – kalbėjo V. Adamkus.

Anot kadenciją baigusio prezidento, sodinant medį mes tikimės, kad jis augs šimtmečius. Mes nepamatysime jo didžiausios galybės, bet ateities kartos tikrai pamatys, todėl kiekvienas pasodintas medis yra mūsų laiškas ateičiai.

„Kai šiandien matome šimtametį medį, mintyse dėkojame žmogui, kuris jį pasodino. Šiandien tikiu, kad ir mūsų sodinti ąžuolai taps Lietuvos puošmena, kad ateities kartoms neš pavėsį, džiaugsmą ir kartu primins mūsų istoriją. Tad linkiu, kad šis ir kiti ąžuolynai oštų vis naujoms Lietuvos žmonių kartoms“, – sakė kadenciją baigęs prezidentas.

Prezidentas V. Adamkus išreiškė padėką ir susižavėjimą šios iniciatyvos organizatoriams sambūrio „Gerumo ąžuolas“ prezidentui Valdui Pacevičiui ir akcijos sumanytojui ir koordinatoriui Juozui Daineliui. V. Adamkus pasodino ne tik savo bet ir šventėje nedalyvavusios žmonos Almos Adamkienės vardinius ąžuoliukus.

„Ukrainos aukų atminties Ąžuolyno“ sodinimo talkoje taip pat dalyvavo pirmoji ponia Diana Nausėdiene bei Ukrainos ambasadorius Lietuvoje Petro Bešta – jie taip pat pasodino po vardinį ąžuoliuką.

„Šita tradicija jau turi savo istoriją, o tai ką padarėme šiandien yra skirta žuvusiems ukrainiečiams kovoje, kuri tęsiasi dar ir šiandien. Dabar Ukrainos tauta išgyvena labai sunkų laikotarpį, tačiau daug lengviau kai esame palaikomi draugų. Lietuviai šitą karą priėmė kaip savo karą, padeda Ukrainai laimėti, padeda Ukrainą grąžinti į tarptautinę bendruomenę. Nuo šitos pergalės priklauso ne tik Ukrainos ateitis, bet ir visos pasaulinės demokratinės bendruomenės ateitis“, – kalbėjo Ukrainos ambasadorius Lietuvoje.

Ambasadorius pakartojo anksčiau ne kartą pasakytą mintį, kad šis karas yra Europos klaida, apie kurią jau gerokai anksčiau kalbėjo ir lietuviai, ir ukrainiečiai. Jei šios klaidos nebūtų buvę, karo buvo galima išvengti.

„Labai svarbi Lietuvos ir Ukrainos partnerystė. Jei tokia partnerystė būtų buvusi ir su kitomis Europos šalimis, toks karas nebūtų įvykęs. Europa būtų supratusi ir būtų mačiusi kokį agresyvų kaimyną turi ir būtų pasirengusi“, – tęsė P. Bešta.

Ambasadorius neabejoja, kad raktinis sėkmingos pergalės, šviesios ateities pagrindas yra Ukrainai tapti NATO nare. P. Bešta džiaugėsi, kad šį Ukrainos norą Lietuva palaiko.

„Laukiame ne tik sėkmingo Ukrainos kariuomenės kontrapuolimo, bet ir sėkmingų žingsnių, kurie turėtų įvykti NATO viršūnių susitikime Vilniuje liepos mėnesį. Ąžuolas – gėrio ir gyvybės simbolis. Tai simbolis mūsų draugystės, tikėjimo pergale ir simbolis visos Europos draugystės“, – susirinkusius sveikino Ukrainos ambasadorius Lietuvoje.

„Ukrainos aukų atminties Ąžuolyno“ iniciatorius J. Dainelis suskubo atremti išgirstą susirūpinimą, kad ąžuoliukai prigytų. „Jie tikrai prigis ir žaliuos, nes yra palaistyti Ukrainos žmonių krauju“, – susigraudino J. Dainelis.

Ąžuolynas įkurtas miškų urėdijos žemėje, miškininkai vėliau rūpinsis ir medžių priežiūra. „Gerumo ąžuolas“ tokio dydžio ąžuolyną jau yra pasodinęs 2010 metais, jis skirtas paminėti 600-ąsias Žalgirio mūšio metines, taip pat yra įkūręs bendrą ąžuolyną su Lenkija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių