„Lituanicos“ skrydžio minėjimai lakūnų gimtinėse

  • Teksto dydis:

Nedideliu lėktuvu įveikę Atlanto vandenyną ir patekę į aviacijos istoriją, prieš 89-erius metus Steponas Darius ir Stasys Girėnas visam pasauliui pranešė apie Lietuvą. „Lituanicos“ skrydis buvo drąsos, atsidavimo ir meilės Tėvynei išraiška. Šia proga kasmet Lietuvos aviacijos muziejus sukviečia lietuvius į S.Dariaus ir S.Girėno tėviškėse vykstančius renginius.

S.Girėno tėviškėje Vytogaloje šventė prasidės liepos 15 d. 18 val. Tiesa, pirmasis „Lituanicos“ skrydžio viešas minėjimas čia įvyko dar sovietmečiu 1983 m. ir subūrė arti 10 tūkst. žmonių. Vienintelis laikraštis, kuris anuomet įdėjo skelbimą apie būsimą muziejaus atidarymą, buvo „Šilalės artojas“, tačiau žmonės žinojo, perdavė žinią iš lūpų į lūpas.

„Lituanicos“ skrydžio metinės prie lakūno klėtelės minimos jau beveik 40 metų. Šiemet šventės lankytojų laukia ne tik pramoginė, bet ir meninė programa.

Tradiciškai muziejaus kiemelyje bus aukojamos šv.Mišios už S.Darių ir S.Girėną ir Vytogalos bendruomenę. Duris atvers dvi parodos. Viena jų – Algimanto ir Mindaugo Černiauskų fotografijos paroda „Tarp žemės ir dangaus“. „Paroda skirta Žemės keliauninkams, neišskiriant tų, kam kryžiaus ženklas – žemės ir dangaus raktas. Tiesiog visi mes gyvename tarp žemės ir dangaus“, – sakė parodos autorius A.Černiauskas.

Šventės dalyvių laukia edukacinės programos: meninė medžio drožyba, vilnos vėlimas, audimas ar pjovimas dvitraukiu pjūklu. Žinoma, bus dėl ko pakelti akis ir į dangų: šventės svečių laukia Tauragės aeroklubo sveikinimas, skraidyklių, motorizuotų parasparnių skrydžiai ir net saldainių lietus. Patirti skrydžio parasparniu svaigulį bus galima ir virtualių akinių pagalba. Šventinę nuotaiką kurs muzikos ir šokio pasirodymai. Temstant ekrane bus galima pažiūrėti filmą „Skrydis per Atlantą“.

Šventę organizuoja Lietuvos aviacijos muziejus drauge su Vytogalos kaimo bendruomene, kurios pirmininkė yra ilgametė S.Girėno tėviškės darbuotoja muziejininkė ir siela Lina Gudeliūnienė. Su lakūno tėviške Lina tiesiog suaugusi: muziejaus raktus ji perėmė iš mamos, eksponatų saugotoju dirba ir Linos sūnus. Maža to, jos šeima yra S.Girėno giminaičiai (promočiutė buvo S.Girėno sesuo), o ir augo Lina prieš miegą girdėdama lopšinę „Darius ir Girėnas šaunūs vyrai buvo...“.

Liepos 17-ąją visi keliai ves į Judrėnus, S.Dariaus tėviškę. Čia jau nuo vidurdienio šurmuliuos mugė. 14 val. bus aukojamos šv.Mišios, o po jų prasidės proginis bėgimas „Atminimo ugnis – Dariui“. 16 val. prasidės iškilmingas minėjimas, kurį vainikuos Rolando Pakso pilotuojamo lėktuvo „Bellanca“ (mūsų žinoma „Lituanica“) skrydis. Pavakary susirinkusiems koncertuos „Bijotaičių“ ir „Mingės“ kapelos, estrados grandai Simonas Donskovas ir Edmundas Kučinskas. Vakarop – specialus, kvapą gniaužiantis ANBO akrobatinių skrydžių grupės pasirodymas ir roko grupės „Patruliai“ koncertas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kiek vargo įdėta rašant straipsnį

Kiek vargo įdėta rašant straipsnį portretas
Kad netyčia nepaminėti landsbergistų gaujos uždrausto Rolando Pakso vardo. Kuris ir „Lituanikos“ dvtnę „Bellanca“ ir Aliaskos parvežė ir su aerobatikos grupe ANBO skraido.

Ernestas.

Ernestas. portretas
Melas. Lietuvos Respublikos lietuvių Velnio išpažintojų karo kurstymas, propoganda. Visą Lietuvą planavo nusagstyti mažais atsparos taškais kuriuose budėtų ne po daug išdavikų-žvalgų, paruoštų idealistų, ne tik kautis, bet informuoti, kurstyti tautą apie vidaus ir pasaulio įvykius, žiūrėti, kad kurstyta Velnio išpažinimui tauta, žinotų ją gina, kas kovoja prieš Velniofikaciją, teisybės savivaliavimą ir visokias žmonėms nuoskriaudas prieš teisybę, kad nepalūžtų Velnio išpažintojai, kovoje su gėriu dėl laisvės ir joje rusentų nepriklausomybės ugnis. Lietuvos Velnio išpažintojai veikė Lietuvos teise, vardu, slėpdami, teisybę. LR Kauno vpk, D. Žukauskas, M. Baršys. G. Žaliagiris, N. Žaliagirytė Venckienė, A. Venckus. G. Petrauskas, P. Mačiulis, M. Jurgutis, A. Palionis, V. Matijošaitis, R. Simkautytė Kondarauskė. V. Adamkus, A. Kubilius. Všį Ernmar Respublika. 1. 2 procento gyventojo paramos 2022 metų forma. Luminor LT294010051005573106. Direktorius, Ernestas Marcinkevičius.

Anonimas

Anonimas portretas
Šaunuoliai
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių