Kauno mugėje – ir parama Ukrainai

Penktadienį ir savaitgalį Laisvės alėja skambės nuo dainų, masins įvairiais kvapais, akys raibs nuo amatininkų dirbinių. Čia vyks „Kauno mugė – Pavasaris 2022“, po kurios sparnu šiemet glausis ir Dizaino paviljonas, vyks aukcionas ir „Didysis koncertas Ukrainai paremti“.

Mugę organizuojančios VšĮ „Sukurta LT“ vadovas Darius Straigis apžvelgė šiųmetį renginį, kuris bus dar įvairesnis nei įprastai.

– Vienas pagrindinių mugės akcentų – aukcionas. Kaip jis vyks?

– Reaguojame į tai, kas vyksta Ukrainoje. Negalime nekreipti į tai dėmesio. Organizuojame didelį renginį, todėl masiškumą galime ir bandome išnaudoti, padėdami rinkti paramą organizacijoms, kurios rūpinasi Ukrainos kariuomene ir čia atvykusiais ukrainiečiais. Pakvietėme visus mugės dalyvius po vieną gaminį skirti aukcionui. Surinktas lėšas pervesime organizacijoms „Stiprūs kartu“ ir „Blue / Yellow“. Paskelbus apie šį aukcioną, prie paramos prisijungė ir maitinimo įstaigos. Jos virs ukrainietiškus barščius, gamins kitokius ukrainietiškus patiekalus, dalys juos už aukas. Jos bus renkamos ir per „Didįjį koncertą Ukrainai paremti“, kuris vyks šeštadienį.

– Kaip vyks aukcionas? Kiek ir kokių gaminių jau surinkote?

– Dar nerinkome. Penktadienį mugės dalyviai suneš, ką nori paaukoti, į aukciono palapinę, kurią pastatysime prie Miesto sodo. Čia pat bus pakyla. Šeštadienį ir sekmadienį pradėdami nuo 12 val. su pertraukėlėmis suneštus gaminius, dirbinius viešai pardavinėsime. Pažiūrėsime, kaip žmonės reaguoja.

– Kaip manote, kiek ir kokių gaminių amatininkai, kūrėjai suaukos?

– Į mugę užsiregistravę apie 400 dalyvių. Visus pakvietėme ką nors paaukoti. Tik keli atsisakė dėl įvairių priežasčių, tad daiktų bus. Sukame galvą, ką darysime, jeigu nespėsime visų parduoti per savaitgalį. Parduosime po aukciono per mugės feisbuko puslapį. Jau yra besikreipusių ukrainiečius globojančių organizacijų. Jeigu aukų sulauksime maistu, jį perduosime jiems. Mugėje bus prekiaujančiųjų ir maisto gaminiais. Gal kas atneš dešrą, lašinių paltį?

Vietoje bus kepami šakočiai, verdami ukrainietiški barščiai.

– Neabejotinai daug žmonių pritrauks šeštadienio koncertas.

– Taip, tikimės. Jis vyks nuo 11 iki 18 val. prie miesto savivaldybės. Sąraše – daugiau nei 30 atlikėjų. Koncertuoti sutiko Clara Giambino, Eglė Jakštytė-Eley, Justinas Lapatinskas, Otreya, Eglė Jurgaitytė, Geleibra, Jovita, Kristina Jurevičiūtė, Augustė Žičkutė, Gabija Petrauskaitė, Mr. Jumbo, Justė Šimkutė, TV projekto „X faktorius“ dalyviai – Nojus, Airidija ir Luka. Grupės „Strings Of Earth Orchestra“, „The Road Band“, „Nika Ganga“, „Ossastorium“, „I Am Above“, „Mėnulio Fazė“, atlikėjas Giedrius Leškevičius su grupe, didžėjų mokyklos „Sonus akademija“ atstovai. Visi pasirodys neatlygintinai. Visas tris dienas Kauno mugėje pasirodymus rengs ir muzikantai iš Ukrainos, pavyzdžiui, dainininkė Olena Enko ir kt. Penktadienis – miesto folkloro ansamblių, jaunųjų talentų pasirodymų visoje alėjoje diena.

– Pasivaišinę ukrainietiškais barščiais ir lietuviška gira, pasmaližiavę lietuviško šakočio ar ko nors latviško, ką dar rasime mugėje?

– Miesto sode veiks Dizaino paviljonas, kuriame įsikurs juvelyrai, drabužių ir namų dizaineriai, aksesuarų ir kitų kūrinių kūrėjai su savo gaminiais, kūriniais. Ši mugės dalis rengiama kartu su Lietuvos dizaino sąjunga. Apibendrinant – į mugę atvyks amatininkų, kūrėjų, meistrų, ūkininkų ir kiti asmenų, prekiaujančių pačių sukurtais, nemasinės gamybos, meno, tautodailės ir dailiųjų amatų dirbiniais, žemės ūkio ir maisto produktais, kitais etninio materialiojo paveldo gaminiais, pagamintais iš tradicinių žaliavų, naudojantis senosiomis arba jas atitinkančiomis naujomis technologijomis ir išsaugant unikalias kokybines gaminių savybes ir sudėtį.

– Šį savaitgalį – Verbų sekmadienis, kitą – šv.Velykos.

– Tikrai rasite ir ko nors Velykų stalui, ir interjero akcentų. Neabejoju, kad bus įvairiaspalvių verbų, margučių, vainikų, kitokių puošmenų. Ieškantys ko nors Velykų stalui gali atkreipti dėmesį į sūrius, kurių mugėje bus didelė įvairovė, jų atsiveš ir latviai, duonos, mėsos gaminius, pyragus, riestainius ir pan.

– Minėjote, kad mugė bus suskirstyta į zonas. Kur ir ką reikės rasti?

– Maisto zonai (maisto ir tautinio paveldo produktams, tradiciniams ir kulinarijos paveldo gaminiams) numatyta teritorija Kauno miesto savivaldybės pusėje nuo E.Ožeškienės gatvės iki A.Mickevičiaus gatvės, o Miesto sodo pusėje – nuo E.Ožeškienės gatvės iki Miesto sodo. Miesto sodo pusėje nuo Miesto sodo iki A.Mickevičiaus gatvės veiks amatų zona, skirta menininkams, tautodailininkams, amatininkams. Augalams ir ūkiui (gėlės, dekoratyviniai augalai, žemės ūkio produktai, lauko baldai ir kt.) buvome numatę didžiulę zoną nuo A.Mickevičiaus gatvės iki Šv.arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios, bet nesusirinko tiek daug dalyvių, nes nėra kaip privažiuoti automobiliais, o medelius ir pan. juk reikia atsivežti. Šios zonos dalyviai koncentruosis prie A.Mickevičiaus gatvės. Augalų ir ūkio zonos dalyvių paprastai daugiau susirenka rudenį. Bet bus amatų demonstracijos, karuselės vaikams ir t.t. Jeigu tik oras leis, turėtų būti labai gražus renginys.

– Kaip vyks amatų demonstracijos? Ką bus galima išvysti?

– Vietoje bus kepami šakočiai, verdami ukrainietiški barščiai. Lietuvos tautinio paveldo asociacija atsiveža 600 l talpos katilą. Jam vieta paskirta prie buvusio Centrinio pašto pastato. Kas dar ką galės parodyti, pristatyti, priklausys nuo oro.

– Šiųmetė mugės naujiena ir ta, kad jungiasi kariuomenė.

– Taip, Maironio gatvėje šeštadienį 11–20 val. veiks karinės technikos demonstracija. Lietuvos kariuomenė atsiveš didžiulių karinių transporto priemonių, įrangos. Laisvės alėjos danga nuo karinės technikos nenukentės, nes bus demonstruojama tik Maironio gatvės ribose. Ši gatvės atkarpa mugės metu bus uždaryta.

– Kokių dar eismo ribojimų prireiks dėl mugės?

– Esame gavę leidimus uždaryti Maironio ir A.Mickevičiaus gatvių atkarpas mugės laiku (penktadienį ir šeštadienį 10–20 val., sekmadienį iki 18 val.).



NAUJAUSI KOMENTARAI

onute

onute portretas
Jeigu surinko ispudinga suma nu tai zelionka greit tririardiejum taps Pamenu kaip porošenka ukryne banka uždarė tai vagonais pinigus i amerike siuntė Jau kiek tuos ukrus gali plėšti ir bidono sunelis prisichabino milijonu TIKIU KAD JAU TEN NIEKO NELIKO TIK SASKAITOS UŽ GINKLUS PATEIKTOS IŠ PADĖJEJU prastai liaudžiai Tie ginklai tai už kredita o juk ukrai labai biedni ubagu šalis Turės mokėt dvigubai tai žemėm išmokės Duda jau greit atsirėž galicina ir visi kurie zelenski ginklavo gaus savo daly TIKDURNAS GALI NESIGAUDYTI KAS DEDASITIK SŪRIS SPASTUOSE UŽ DYKA nedau liko laukti greit sužinosim tai akys ant kaktos iššoks

kauniete

kauniete portretas
STRAIGY JEIGU UŽDIRBSI SIUSK ZELENKAI AUTOMATA NUSIPIRKTI GAUSI NUO GRYBĖS MEDALI

Vokeciai

Vokeciai portretas
Bet kodol muge ir ne leipcige
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių