Kauno mero kėdės pokeris: į eilę rikiuotis neskuba

Jau kitais metais vyks savivaldybių tarybų ir merų rinkimai, tačiau Kaune – štilis. Ir tai turbūt neatsitiktinai – įvairių partijų politikai laukia Visvaldo Matijošaičio apsisprendimo.

Bėgti neskuba

Apie vėliau nei miestų merų rinkimus vyksiančius prezidento rinkimus jau kalbama daug. Skelbiama, kad visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centras "Vilmorus" atliko apklausą, ką gyventojai matytų kaip kandidatus į prezidentus. Tarp favoritų – ekonomistas Gitanas Nausėda, premjeras Saulius Skvernelis, Kauno meras V.Matijošaitis.

Kauno meras V.Matijošaitis laviruoja tarp nacionaliniu mastu gaunamo dėmesio ir deklaruojamos meilės bei pareigos Kaunui. Tačiau apie tai, kieno tvirtos rankos galėtų perimti Kauno vairą, meras neskuba kalbėti, taip pat ir vengia tiesių atsakymų apie ketinimus tapti prezidentu.

"Visuomeninė organizacija "Vieningas Kaunas" kol kas apie ateinančius rinkimus negalvoja. Turime daug aktyvių, protingų narių, kuriems svarbu ne postai, o pokyčiai mieste", – nukirto V.Matijošaitis.

Nepanašu, kad Kauno meras labai jaudintųsi dėl artėjančių savivaldybių ar mero rinkimų. Ir, ko gero, turi tam pagrindo matydamas ne tik Kauno, bet ir visos šalies gyventojų vertinimus. Vis dėlto naivu būti tikėti, kad, "Vieningas Kaunas", kalbant apie politinius reikalus, ramiai laukia paskutinės dienos. Juolab kad savivaldybės koridoriuose kalbama, kad jeigu V.Matijošaitis nuspręstų nesiekti antrosios mero kadencijos,  kandidatais galėtų tapti vicemerė Rasa Šnapštienė ar vicemeras Povilas Mačiulis.

P.Mačiulis/Evaldo Virkečio nuotr.

"Nepaisant to, kad Visvaldas dar nėra galutinai apsisprendęs dėl dalyvavimo prezidento rinkimuose, tačiau kol kas jis vienintelis visuomeninės organizacijos "Vieningas Kaunas" kandidatas į Kauno merus. Trumpai tariant, turime vieną, bet labai stiprų kandidatą. Mano asmenine nuomone, jeigu Visvaldas nuspręs dalyvauti prezidento rinkimuose, tai bus didelis praradimas Kaunui", – savo ambicijų neatskleidė V.Matijošaičio bendražygis P.Mačiulis.

"Man rūpi tiek Kaunas, tiek Lietuva. Šiuo metu labiausiai esu įsigilinęs į Kauno darbus. Jeigu iki rinkimų aš ir mano komanda jausime miestiečių palaikymą, kandidatuosiu į miesto merus. Man svarbu, kad komanda galėtų tęsti mūsų pradėtus darbus, kurių per vieną kadenciją įgyvendinti neįmanoma", – rankų nuo Kauno vairo nepaleidžia ir kortų neatskleidžia V.Matijošaitis.

Man svarbu, kad komanda galėtų tęsti mūsų pradėtus darbus, kurių per vieną kadenciją įgyvendinti neįmanoma.

Politinis bendradarbiavimas

Nepaisant to, kad politologai neskuba pritarti, jog tarp visuomenės minimų favoritų kažkuris jau per pirmąjį rinkimų turą galėtų pelnyti šalies gyventojų simpatijas, Kaune V.Matijošaitis ir jo komanda jaučiasi gana užtikrintai. Seimo rinkimuose parėmę Valstiečių ir žaliųjų partijos kandidatus, "Vieningo Kauno" komanda teoriškai užsigarantavo valstiečių paramą Kaune.

Kauniečių dėmesio per Seimo rinkimus sulaukę "valstiečiai" neatvirauja dėl jų partijos ketinimų savivaldos ir mero rinkimuose. "Čia reikia Ramūno Karbauskio klausti. Aš pats neturiu jokių minčių dėl kandidatavimo. Mano sritis yra užsienio politika ir ES. Esu Europos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas. Tarptautinė ir nacionalinė politika su miestu nelabai susijusi", – teigė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas, Aleksoto-Vilijampolės apygardoje išrinktas Seimo narys Mindaugas Puidokas.

Politikas neslėpė girdėjęs kalbų apie galimą jo kandidatūrą į Kauno mero vietą.

"Kiek žinau iš partijos pirmininko, yra ketinama į savivaldybių tarybų rinkimus eiti bendru sąrašu su "Vieningu Kaunu", jeigu ir Kauno mero apsisprendimas bus toks. Vadinkime tai politiniu bendradarbiavimu, nes buvo parama "valstiečių" kandidatams į Seimo rinkimus. Mes palaikysime Kauno mero kandidatūrą arba "Vieningo Kauno" kandidatūrą į mero postą. Šiandien tokia R.Karbauskio ir partijos nuostata dėl savivaldos ir mero rinkimų. Tačiau tai gali keistis priklausomai ir nuo kitų politinių dėlionių", – šalies valdančiųjų poziciją išdėstė M.Puidokas.

Pateikė sąrašą

Ne vienus rinkimus Kauno palaikymą įpratę jausti Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionys demokratai per praėjusius Seimo rinkimus, per pirmuosius tiesioginius mero rinkimus gavo kauniečių antausį. V.Matijošaičio konkurento Andriaus Kupčinsko reklaminės akcijos iškasė šiam pretendentui į Kauno merus duobę.

Šiandien A.Kupčinskui iškrito politinių dėlionių dabartiniame Seime koziris. Į Seimo politikų gildiją išlydėto A.Kupčinsko pavardės būsimų savivaldos ir mero rinkimų sąrašuose turėtų nebūti.

"Tai profesorius Liudas Mažylis, "Kautros" generalinis direktorius Linas Skardžiukas, buvusi administracijos direktorė Edita Gudišauskienė, Kauno technologijos universiteto prorektorė Jurgita Šiugždinienė, "Kauno kranų" buvęs vadovas Paulius Lukševičius, Kauno LEZ vadovas Vytautas Petružis ir kiti", – kelis iš dvylikos vidiniams rinkimams partijoje iškeltus kandidatus į merus mini Kauno konservatorių lyderis, Seimo narys Kazimieras Starkevičius.

K. Starkevičius/Vilmanto Raupelio nuotr.

Jis įsitikinęs, kad konservatoriai kauniečiams pasiūlys vertą alternatyvą dabartiniam Kauno merui. K.Starkevičius neslėpė, kad pavardės kandidatų, o galiausiai vieno kandidato pavardė anksti bus paviešinta, kad nebūtų staigmenų nei rinkėjams, nei partijai. Konservatoriai žada spalio mėnesį apsispręsti galutinai.

Vienas iš paminėtų pretendentų P.Lukševičius V.Matijošaičio šansus prezidento rinkimuose vertino skeptiškai, esą iš savivaldos atėjęs politikas nacionaliniu veidu tapo neseniai. Jis konservatorių pasirengimą rinkimams vertino atsargiai.

"Bet kuris laikas yra besikeičiantis. Politika – tai ne verslas, kai turi 51 proc. akcijų. Politikoje šiandien pakilimas, rytoj nuosmukis, poryt vėl pakilimas. Gyvenimas vystosi sinusoide. Reikia į šią problemą pasižiūrėti filosofiškiau", – dėstė P.Lukševičius.

Apie pavardes anksti kalbėti, bet pasakysiu labai paprastai – į ką V.Matijošaitis pirštu parodys, tas ir bus meru.

Apsiriboja diskusijomis

Paslaptingiausi mero rinkimų pokeryje pasirodė socialdemokratai. Kalbasi, bet neįvardija. Užsimena, bet neatskleidžia. "Socialdemokratai kol kas aktyviai diskutuoja ir renka kandidatą į Kauno mero postą. Kadangi turime ne vieną, o keletą galimų kandidatų. Yra tokių minčių, kad kandidatas galėtų būti iš išorės, nebūtinai partijos narys, nors ir partijoje turime stiprių kandidatų. Įvardyti jų šiandien negalime. Partijoje turime tris kandidatus, kurie realiai galėtų pretenduoti užimti mero postą", – dėstė Socialdemokratų partijos Kauno skyriaus pirmininkas Giedrius Bielskus.

Beje, G.Bielskaus pavardė – tarp neoficialiai minimų galimų kandidatų. Neoficialiai minimos dar dvi garsios pavardės – kardiochirurgo Rimanto Benečio ir sparnus į Kazachstaną keliančio buvusio Švietimo ir mokslo ministro Dainiaus Pavalkio. Neatmetamos ir dar vieno asmens ambicijos siekti Kauno mero posto – Židrūno Garšvos. Jis pats neigia tokius ketinimus.

"Čia bus partijos nuomonė ir mūsų skyriaus sprendimas. Nemanau, kad asmeniškai kažkas galėtų imti ir iškelti savo kandidatūrą nederindamas su partija. Kalbos jau vyksta. Tokie dalykai neatidedami paskutinei dienai. Svarstomi įvairūs siūlymai, sprendimai, svarstomos įvairios kandidatūros ir nebūtinai iš partijos vidaus. Tačiau kol kas jokių sprendimų – tik diskusijos", – tikino Ž.Garšva.

Svarbesni reikalai

Pakiliausiai iš visų "Kauno dienos" kalbintų politinių partijų atstovų nusiteikęs, politologų vertinimu, prasčiausias kortas prie mero rinkimų pokerio stalo turintys liberalai. Šiuo metu vicemero pareigas einantis Simonas Kairys gyvena gerokai artimesnio laukimo nuotaikomis.

"Aš pats tai laukiu šeimos pagausėjimo balandį. Mano visos mintys čia. Laikas judės ir matysime, kaip čia viskas dėliosi, ką pasakys mūsų Liberalų skyrius, kokia bus mano paties motyvacija. Pagal valstybėje vykstančius procesus matome, kad chaoso pilna. Nepakanka vien pasakyti, kad kandidatuosiu ar nekandidatuosiu, turi kažką ir nuveikti. Šią kadenciją man patinka tai, kad žodžius ir reklamavimąsi pakeitė orientacija į pokyčius ir konkrečius darbus. Kol rinkimų beprotybė neprasidėjo – norėtųsi viską užbaigti", – sakė S.Kairys.

Jis aiškino, kad Kauno liberalai kol kas nėra priėmę oficialių sprendimų.

S.Kairys/Vilmanto Raupelio nuotr.


Komentaras

Bernaras Ivanovas

Politologas

Apie pavardes anksti kalbėti, bet pasakysiu labai paprastai – į ką V.Matijošaitis pirštu parodys, tas ir bus meru.

Dėl man nesuprantamų priežasčių V.Matijošaičio autoritetas Kaune yra labai išaugęs. Nedidelė tikimybė, kad V.Matijošaitis kandidatuos į prezidentus. Gitanas Nausėda gal ir nori kandidatuoti į prezidentus, bet V.Matijošaitis, manau, kad ne. Prezidentas pas mus nieko realiai negali, netvarko valstybės reikalų, yra iškaba, ir tiek. Toks gyvenimas V.Matijošaičiui, manau, apkarstų greičiau nei Algirdui Mykolui Brazauskui. V.Matijošaitis yra verslininkas ir tame poste ilgai neišbūtų. Net jei ir eitų, gal paskutiniu momentu atsisakytų kurio nors kandidato naudai, galvodamas, kad tai padės, bet Lietuvoje tai mažai veiksminga atsisakyti dėl kažko.

Manau, kad ankstoka nenušauto lokio kailį dalytis Kauno opozicijai. Nebūčiau labai optimistiškas konservatorių ar kitų politinių partijų atžvilgiu. Jei stebuklingu būdu susiklostytų, kad V.Matijošaitis eina į prezidentus, o dar ir laimi juos, opozicijai nei mero kėdė, nei dauguma Kauno savivaldybės taryboje – nenusimato artimiausius dešimt metų. Žinoma, kalbame apie hipotezes, kurios siekia labai toli.

V.Matijošaitis rastų, į kurį bakstelėti pirštu. Jo komanda didelė. Prisiminkime Sauliaus Skvernelio fenomeną. S.Skvernelis parodė pirštu, kurį vedžiojo Ramūnas Karbauskis, atrodo, į 56-is, kurie lyg iš niekur išniro, kurie buvo niekas, bet tapo viskuo. Tas fenomenas labai gražiai realizavosi per pastaruosius Seimo rinkimus. Lokaliu Kauno lygiu toks fenomenas galėtų būti pakartotas, juolab kad čia tik į vieną kandidatą reikėtų parodyti.

Mūsų visuomenės nusiteikimas, povyzą ir mąstymo vingius reikėtų analizuoti ne sociopsichologams, o psichiatrams. Racionaliai tai sunku paaiškinti. Jeigu meru galėjo būti Vytautas Šustauskas, nei V.Matijošaičiu, nei jo įpėdiniu nenustebinsi. Veikiausiai tai geriausia iš to, kas buvo. Tarp mažų ir pelė gali būti grobuonimi. Čia pelių nėra, čia aplink – nuožmūs ir aršūs veikėjai. Manau, kad opozicija supranta, jog kol kas kąsnelis –  ne jų dantims. Ateityje matysime, gal kas nors ir keisis.

Kaune valstiečių nėra. Konservatoriams ir socialdemokratams – sunku. Konservatorių flange matau ryškią idėjinę krizę. Pats ryškiausias konservatorius Andrius Kupčinskas palieka mūsų politinę galerą, kurią nuo ryto iki vakaro darbštus politikų būrys irkluoja vietoje. Problema ta, kad visi jie irkluoja vietoje. Ar konservatoriai, ar socialdemokratai – jie absoliučiai neturi jokių šansų.

Užtenka "Vieningam Kaunui" parodyti, kokį akvariumą jie pastatys, parodyti gatvę, kurioje neliko duobių, ir vietiniai mūsų kaimiečiai / miestiečiai pradės ploti katučių ir bus visai nesvarbu, kad prie Botanikos sodo automobiliai skęsta duobėse. Bet juk kai kur duobių mažiau. Ar ne?

Kauniečiai neišlepinti. Jie paprasti žmonės. Jie išgyveno liberalus ir ubagų karalių, ir konservatorius. Iš viso to aišku, kad niekas jokių duobių net ir žvyru neužpildavo, o dabar net kelios dešimtys gatvių išasfaltuotos. Teisingi žodžiai pasakyti, kad "mes dabar mažiau vagiame, todėl pinigų atsirado". Turbūt geriau, nei buvo. Tad opozicija gali irkluoti kaip nori, bet jie negali nieko parodyti, o matijošaičiukai gali įrodyti – jie turi resursų. Yra sukauptas viešųjų ryšių, gražių darbų resursas, kurį gali parodyti ir dar pagražinti, dar projektus priminti, kur statys tą ar tą. Žmonės tiki, nes jau pastatė kelis pastatus Kaune.

Kiek teko bendrauti su Kauno ir Lietuvos politikais, jie nededa jokių vilčių, kad jiems pavyks Kauną palaužti. Nebent Kaune  centrinė valdžia organizuos panašaus masto kaip su liberalu Eligijumi Masiuliu antikorupcinę akciją. Tada situacija galėtų pasikeisti. Bet kol kas, manau, tai tik kažkieno žydros svajonės. Todėl politikams reikia ramiai laukti pakrantėje, kol priešo lavonas praplauks. Kol kas niekas neplaukia pilvu į viršų ir nenusimato, kad plauktų, todėl jiems tenka ir toliau ramiai sėdėti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jis juk supermenas

Jis juk supermenas portretas
Ponas gerb Matijošaitis padarė tiek daug gero: pats pirmas sutaisė gatves vičiūnuose, Kauno centre stato verslo centrą savo firmai Viči, padėjo sūnui makdonaldsą pastatyti netoli, pagaliau prie pat centrinės bibliotekos pastatė paminklą pinigų kalnui, kur dar užrašyta viči, už savivaldybės pinigus nusipirko žiniasklaidą, savo nuotraukų viešinimui. Ir pinigų jam nereikia, nes turi tokį fabriką didelį didelį Rusijoje. Va čia tai kandidatas! Ką čia lygintis visokiems mažyliams su tokiu.

kauniečiams reikia propgandinių dievų

kauniečiams reikia propgandinių dievų portretas
Kauniečiai net nesugeba pagalvoti kad Kaune dar yra daugiau ptotingų žmonių.Kaunas -kaimas balsuoja už gelbėtojus Šustauskus,Venskienes ,Pūkus,Uspskixus,Paksus,valstiečius Karbauskius MatijošaičiusKupčinskas buvo blogas?bet už jį balsavo dvi kadencijas.Atsipeikėkit kauniečiai-merai renkami ne tam kad juos vien tik dievinti ir garbinti o tam kad jie dirbtų ir būtų kritikuojami. Jeigu milijonus Matoijošaitis skiria piariimuisi ir propogandai -reiškia jis taip slepia savo blogą darbą-arba nedarbą.

Negi

Negi portretas
Negi tikrai matot, kad Matijošaitis gali būti prezidentu??? Juk ūkvedis ir užsienio politikos veikėjas yra visiškai skirtingos pareigybės!
VISI KOMENTARAI 54

Galerijos

Daugiau straipsnių