Kada Kauno rotušės aikštė virs statybų aikštele?

Dar šiais metais planuojama pradėti Rotušė aikštės rekonstrukciją. Aikštė pasikeis neatpažįstamai. Kol vyks darbai, numatoma į kitą Kauno erdvę perkelti ir pagrindinę Kauno kalėdinę eglę.

Projekto etapai

Šių metų Kauno miesto savivaldybės didžiųjų darbų sąraše – ir Rotušės aikštės rekonstrukcija. Planuojama, kad statybų darbai galėtų prasidėti jau rudenį.

„Šiuo metu atliekama Rotušės aikštės projekto ekspertizė. Tai privalomas paskutinis projektavimo etapas prieš Statybos leidimo išdavimą. Parengus techninį projektą, bus vykdomos viešųjų pirkimų procedūros rangovui parinkti.

Jei viešųjų pirkimų konkursas vyks sklandžiai, sutartį su rangovu tikimės pasirašyti šių metų vasarą, o darbus pradėti trečią ketvirtį“, – „Kauno dienai" aiškino Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

Ar nenukentės verslas?

Jis aiškino, kad dėl detalesnio darbų organizavimo plano bus sprendžiama parinkus rangovus. „Darbų organizavimas bei eiliškumas pagal galimybes bus derinamas ir su Rotušės aikštėje dirbančiais verslininkais, visuomeninių objektų atstovais“, – pridūrė A. Pakalniškis.

Būtent šioje erdvėje veikiantys verslininkai turi nemažai klausimų dėl artėjančio sezono, nes jie iki šiol nežino, ar Rotušės aikštė bus visiškai uždaryta, ar darbai bus vykdomi etapais. Taip pat svarbu, ar šiltuoju metų laiku bus leidžiama įsirengti lauko kavines, terasas, o gal jų objektai bus sunkiai prieinami, kaip kad buvo rekonstruojant Vilniaus gatvę?

Sutartį su rangovu tikimės pasirašyti šių metų vasarą, o darbus pradėti trečią ketvirtį.

„Kai turėsime rangovą, planuojamas susitikimas su verslininkais ir vietos gyventojais. Šiais metais numatome darbus vykdyti taip, kad kuo mažiau būtų trukdoma verslui. Rangovas turės užtikrinti patekimą į kavines, įstaigas“, – šiek tiek vilties suteikė A. Pakalniškis.

Tiesa, kol kas neaišku, ar rekonstrukcijos metu bus leidžiama į aikštės prieigas atvykti automobiliu. Tačiau jau dabar žinoma, kad kol bus rekonstruojama Rotušės aikštė, pagrindinė Kauno kalėdinė eglė bus statoma kitoje miesto aikštėje. Vadinasi, vienu traukos objektu bus mažiau.

„Rekonstrukcijos metu Kalėdų miestelis planuojamas naujai sutvarkytose erdvėse Vienybės aikštėje ir Studentų skvere“, – apie tai, kad kurį laiką kalėdinio šurmulio Rotušės aikštėje nebus, paminėjo Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas.

Ženklūs pokyčiai

Po rekonstrukcijos Rotušės aikštė bus visiškai kitokia. Pasak architektų, idėją, kaip pakeisti šią Senamiesčio erdvę, diktavo įvairūs istoriniai laikotarpiai.

„Po rekonstrukcijos pasikeitusi Rotušės aikštė atskleis istorinius ir funkcinius šios miesto aikštės bruožus. Pagrindinis pokytis bus pačios aikštės erdvės suvokimas, grindžiamas senojo – Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikotarpio Kauno turgaus aikštės kontekstu.

Šis laikotarpis, kai aikštė buvo vientisa plokštuma nuo fasado iki fasado, yra išskirtinai svarbus ir pasirinktas kaip pagrindas aikštės koncepcijai. Žinoma, neišvengiamai respektuojat aikštėje nugulusius kitų laikotarpių istorinius sluoksnius, virtusius vertingosiomis savybėmis, kaip, pavyzdžiui, esamas autentiškas tašytų akmenų ir riedulių grindinys“, – kalbėjo „SOMA Architects“ architektė Lina Bareikytė-Dumčiuvienė.

Patogu: atnaujinus aikštę, neliks jokių iškilusių kliūčių ir danga bus viename lygyje./ Kauno miesto savivaldybės kompiuterinis vaizdas

Ji aiškino, kad rekonstruota aikštė bus nevaržoma iškiliomis kliūtimis, o pjauto granito plokštės, kurios atsiras aikštės centre ir buvusių šaligatvių zonose, savo gabaritais bus artimos grindinio akmeniui. Be to, tašyto akmens grindinys sukurs vientisą dangą, užtikrinančią laisvą judėjimą visiems aikštės lankytojams.

„Pėsčiųjų prioritetas bus sustiprintas, kadangi esamos gatvės zonos paverčiamos multifunkcine erdve. Automobilių eismas bus leidžiamas tik tam tikromis gatvėmis, o visa aikštė bus skirta miesto šventėms, renginiams, paviljonams, turgeliams ir kitoms pramogoms, suteikiant kauniečiams daugiau vietos laisvalaikiui. Be to, į aikštę galės plėstis lauko kavinės, kurioms bus skiriamos tam tikros zonos“, – planuojamus pokyčius vardijo architektė.

Pasak ekspertės, rekonstruojant didelis dėmesys skiriamas dangai – grindinys bus viename lygyje, be paaukštėjimų. Autentiškas tašytų akmenų ir riedulių grindinys bus išsaugotas ir perklotas ant naujo pagrindo, o naujoji granito danga, kurios įvairūs spalvos tonai parinkti taikantis prie esamos tašytų akmenų dangos, harmoningai susilies su senaisiais akmenimis. „Dangoje išryškinami vaško lydymo krosnių ir XVII a. kromų pastato pamatų kontūrai. Tai taps mažuoju muziejumi po atviru dangumi, atskleidžiančiu Kauno istoriją“, – pažymėjo L. Bareikytė-Dumčiuvienė.

Neaišku: verslininkai nežino, ar dėl vykdomų darbų galės veikti lauko kavines./ Regimanto Zakšensko nuotr.

Tvarkys ir prieigas

Be to, projekte numatytas esamų brandžių medžių išsaugojimas, o aplink juos bus sukurtos žaliosios saleles. Jos pagerins sąlygas medžiams augti. Šios salelės bus įrengtos su skirtingo dydžio apskritais granito masyvo suoliukais, kurie primins nugludintą akmenį su medinėmis sėdėjimo zonomis.

„Šiaurės rytų dalyje, prie Jūračio Zalenso fontano, bus pertvarkyta žalioji aikštės zona, kurioje išplečiami medžių pomedžiai, medžių grupes sujungiant su želdiniais ir granito masyvo suoliukais. Prie Jėzuitų bažnyčios esantis fontanas „Laimės šulinys“ – išmontuojamas. Vietoje jo atsiras nauja vandens zona, ypač svarbi karštuoju metų sezonu“, – apie tai, kad pokyčiai palies ir fontanus, kalbėjo projekto architektė.

Maironio skverelio ir paminklo aplinka taip pat bus sutvarkyta, išlaikant Maironio skulptūros esamą vietą. O šalia buvusio Pašto stoties pastato – įrengiama daugiau vietų ramiam laisvalaikiui, kur kauniečiai galės mėgautis pietų saule. Taip pat bus pertvarkyta Motiejaus Valančiaus skulptūros aplinka, atnaujinti apsauginiai bortai bei laiptai, esantys prie Kunigų seminarijos atodangos.

„Aikštėje bus modernizuojami tinklai, lietaus nuvedimo sistemos, numatomi nauji elektros pajungimai skirtingiems aikštės įveiklinimo scenarijams. Aikštės apšvietimas taip pat atnaujinamas, naujomis technologijomis apšviečiant ne tik patį aikštės perimetrą, bet ir svarbius ją juosiančius fasadus“, – nurodė L. Bareikytė-Dumčiuvienė.

Planuojama, kad Rotušės aikštės rekonstrukcija truks apie dvejus metus. Projektą numatyta finansuoti Kauno miesto savivaldybės biudžeto lėšomis. Numatoma darbų kaina – apie 10 mln. eurų, tačiau tikslesnė suma paaiškės atrinkus rangovus.

Neliks: fontanas ties Jėzuitų bažnyčia bus demontuotas./ Regimnto Zakšenko nuotr. 

Keisis eismo tvarka

Dabar į Rotušės aikštę galima atvykti automobiliais, tačiau po rekonstrukcijos keisis tiek eismo organizavimo tvarka, tiek ir parkavimo zonos.

„Eismo organizavimas aikštėje iš tiesų keisis. Prioritetas bus skiriamas pėstiesiems, todėl aikštėje panaikinamas tranzitinis eismas. Gyventojams bus leidžiama važiuoti už Rotušės pastato, Adomo Jakšto ir Muziejaus gatvėmis.

Specialusis transportas galės privažiuoti visoje aikštėje, aptarnaujantis transportas į aikštę pateks tik tam tikromis valandomis. Numatomas laikinas 15 min. stovėjimas už Rotušės pastato ir prie buvusio arklių pašto pastatų bei kelios mokamos stovėjimo vietos prie Kunigų seminarijos“, – apie tai, kaip keisis eismas, dėstė L. Bareikytė-Dumčiuvienė.

Taip pat visuose aikštės kampuose numatomos dviračių parkavimo vietos, tad bus patogiau į šią Senamiesčio erdvę atvykti tvariomis transporto priemonėmis.

Eismas: Rotušės aikštėje bus naikinamas tranzitinis eismas, o aptarnaujantis personalas čia galės patekti tik nustatytomis valandomis./Regimanto Zakšensko nuotr. 


Artėja Rotušės atidarymas

Kol Rotušės aikštės rekonstrukcijos darbai dar tik dėliojami, ieškomi rangovai, pačios Rotušės tvarkybos darbai eina į pabaigą. Atvėrus duris čia sugrįš ir santuokos ceremonijos. Tačiau ar neteks naujavedžiams po gražios ceremonijos klampoti per aikštės statybvietę?

„Rangovas turės užtikrinti patekimą į Rotušę“, – nedaugžodžiavo A. Pakalniškis. Tad kaip realiai atrodys patekimas į santuokos rūmus, paaiškės tik kai parinkus rangovą bus sudėlioti ir aikštės tvarkymo etapai.

„Kauno rotušės kapitalinio remonto ir tvarkybos darbai, kuriais siekiama pastatą pritaikyti muziejinei funkcijai ir visuomenės poreikiams, pamažu artėja link finišo tiesiosios. Jau atlikti rotušės fasado tvarkymo darbai pagal architektės Reginos Tumpienės parengtą projektą, įrengiamas naujas pastato apšvietimas.

Užbaigus Rotušės tvarkybos ir remonto darbus, lauks paskutinis atnaujinimo etapas – ekspozicijos įrengimas. Planuojama, kad Kauno rotušėje ir toliau veiks Kauno turizmo informacijos centras „Kaunas IN“, bus registruojamos civilinės santuokos, taip pat veiks kavinė, vyks renginiai ir edukaciniai užsiėmimai“, – apie pokyčius baltąja gulbe tituluojamoje Rotušėje kalbėjo Bendrųjų reikalų skyriaus vedėjas Artūras Andriuška.



NAUJAUSI KOMENTARAI

neišdegs ........

neišdegs ........ portretas
laikai sunkėja , dangus tamsėja , dronų gausėja .................. akmenys bent padės atsilaikyt prieš kenkėjus , o trupantis betonas Rotušės aikštės neišgelbės

gobšas

gobšas portretas
Kada stadionas Vilniuj?

Ačiū

Ačiū portretas
Labai reikia tvarkyti nes konservai visus Kauno pinigus vogė ir nieko nedarė.Ačiū merui..
VISI KOMENTARAI 53

Galerijos

Daugiau straipsnių