Blaivykla Kaune klientų nestokoja: būna, kad atvežti žmonės visai nebesiorientuoja

Kauno medikai džiaugiasi, kad vis mažiau tenka vargti su neblaiviais asmenimis. Jau keletą metų Kaune galima išsiblaivyti Saugios nakvynės namuose.

Namų užimtumas

Neblaiviems asmenims nakvynę suteikiantys namai 2016-aisiais įkurti Petrašiūnuose, R.Kalantos g. 57 veikiančiuose Nakvynės namuose. Pritaikius dalį patalpų, Saugios nakvynės namams skirta apie 100 kv. m ploto. Čia atvežami neblaivūs asmenys, kuriuos reikia laikinai apnakvindinti. Iš pradžių apskaičiuota, kad vienu metu nakvynės paslauga gali pasinaudoti šešiolika neblaivių asmenų, tačiau socialinių paslaugų specialistai tikina, kad tokių žmonių per parą sulaukia mažiau.

"Paslaugų gavėjų skaičius kinta. Paros vidurkis 7–9 asmenys. Užimtumas priklauso nuo paros laiko, daugiausia būna naktimis. Taip pat suintensyvėja savaitgaliais ir švenčių dienomis. Daug kas priklauso ir nuo oro. Jei lyja ar būna šalta, taip pat sulaukiame daugiau laikinų gyventojų. Čia atvykstančių žmonių amžiaus vidurkis 43–45 m.", – "Kauno dienai" pasakojo Kauno miesto socialinių paslaugų centro direktorė Diana Šatienė.

Į Nakvynės namus neblaivius asmenis veža tiek policija, tiek medikai. Būna, kad žmonės visai nebesiorientuoja, nežino, kur gyvena.

Panemunės policijos komisariato viršininkas Giedrius Klimavičius pastebėjo tendencijas, kad neblaivių asmenų į Nakvynės namus pristatoma daugiau. Praėjusiais metais vien policija atvežė 571 asmenį, o šiemet iki rugpjūčio 28-osios pareigūnai saugiai pernakvoti atvežė 503 neblaivius žmones. Jis paantrino, kad girtų žmonių daugiau pasitaiko būtent šaltuoju metų laiku ir šventinėmis dienomis.

"Į Nakvynės namus neblaivius asmenis veža tiek policija, tiek medikai. Būna, kad žmonės visai nebesiorientuoja, nežino, kur gyvena. Sausį atvežėme 60 žmonių, kitais mėnesiais būna apie 50. Šiemet išskirtinis buvo liepos mėnuo, kai pristatėme net 88 neblaivius asmenis. Saugios nakvynės projektas tikrai pasiteisino, nes seniau reikėjo sukti galvas, kur dėti neblaivius asmenis, o dabar galime vežti čia. Tačiau liūdna, kad tokių atvejų daugėja", – sakė G.Klimavičius.

Į Saugios nakvynės paslaugų sudėtį įeina nakvynė, asmens higienos priežiūros paslauga ir, jei reikalinga, dezinfekcija. Jei drabužiai neatitinka higienos reikalavimų, žmogus čia juos gali pasikeisti. Jei žmonėms reikia medikų pagalbos, jie vežami į ligoninę. Kitaip tariant, į Saugios nakvynės namus patenka tie, kuriems reikia tiesiog išsiblaivyti, tačiau nereikalinga kitokia medikų priežiūra.

Būna ir konfliktų

D.Šatienė pasakojo, kad asmenų neblaivumą nustato medikai ir policija. Saugios nakvynės paslaugos reikalingumą nustato greitosios medicinos darbuotojai ir policija dar prieš atveždami asmenį į Nakvynės paslaugų skyrių. Specialistė patikino, kad negali prognozuoti, kaip elgsis išgėrę asmenys, todėl kartais kyla ir konfliktinių situacijų.

"Kiekvienas atvejis būna individualus, t.y. vieni elgiasi ramiai, kiti konfliktiškai, treti agresyviai. Kai kyla konfliktų, Nakvynės paslaugų skyriaus darbuotojai ieško sprendimo būdų nuraminti asmenį. Jeigu asmuo tampa agresyvus, pavojingas sau ir kitiems, yra kviečiama policija", – apie tvarką kalbėjo Socialinių paslaugų centro direktorė.

Panemunės policijos komisariato viršininkas tikino, kad pačius agresyviausius neblaivius asmeninis policija vežasi pas save. Į Nakvynės namų padalinį patenka tie, kuriuos jau apžiūrėjo medikai ir nusprendė, kad jiems reikia tik išsimiegoti. Jei konfliktų kyla pačiuose namuose ir nepavyksta nuraminti įsiaudrinusių piliečių, tada pareigūnai imasi priemonių.

Anot Socialinių paslaugų centro direktorės, yra buvę atvejų, kai neblaivūs asmenys apgadino Nakvynės namų skyriaus turtą. Tačiau, anot jos, girti žmonės dar nebuvo įsisiautėję taip, kad kas nors rimtai nukentėtų.

"Būna nežymiai sugadina inventorių, pavyzdžiui, sulaužo durų spynas, langų rankenas, nuo sienos nuplėšia radiatorių, apspardo sienas ir duris, apgadina minkštus baldus. Materialinė žala daugiausia būna iki 50 eurų, todėl policija priima nutarimą nepradėti ikiteisminio tyrimo. Šiuo metu remontas nereikalingas. Periodiškai tenka atlikti smulkius remonto darbus", – sakė D.Šatienė.

Saugios nakvynės paslauga kainuoja beveik 20 eurų už vieną apsilankymą.

Situacija gerėja

Atidarant Saugios nakvynės namus buvo kalbama, kad tai sumažins naštą medikams, nes neblaivūs asmenys dažniausiai atvykdavo į ligonines tik išsiblaivyti, nors rimtos pagalbos jiems nereikėdavo. "Kauno diena" pasiteiravo, ar situacija pasikeitė, ir medikams tenka mažesnis krūvis tvarkantis su neblaiviais naktiniais gyventojais.

"Kauno klinikinės ligoninės medikai pastebi, kad Saugios nakvynės namų projektas išties pasiteisino. Priėmimo skyriuje dirbantis personalas daug rečiau susiduria su neblaiviais asmenimis. Asocialių asmenų skaičius Priėmimo skyriuje sumažėjo maždaug 50 proc. ir tai, pasak medikų, išties daug.

Manome, kad atidarius dar vienus Saugios nakvynės namus, situacija dar pagerėtų. Kita vertus, tarp asocialių asmenų yra tokių, kurie vis tiek nori kuo ilgiau užsibūti ligoninėje, nes jiems Saugios nakvynės namai nepriimtini. Medikai vis tiek asmenis privalo patikrinti, ar jie nėra susižaloję, ar neserga įvairiomis ligomis", – komentavo Kauno klinikinės ligoninės atstovas ryšiams su visuomene Gediminas Stanišauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kazys suvalkietis

Kazys suvalkietis portretas
Pirmiausiai panaikino visas Lietuvos blaivyklas, o dabar tenka vėl jas steigti. Jos reiklingos, be abejonių tol, kol Verygos plano blaivinti nepriima visuomenė. O rimtai kalbant, tai negi ligoninės personalo reikalas blaivinti kruviną, besiblaškantį, nesiorientuojantį aplinkoje mano tautietį?

Žemaitijos kaunietis

Žemaitijos kaunietis portretas
Su didžiule pagarba Amdriui.Kauno policijai siūlau įdiegti jo siūlomą, jau daug metų išbandytą, šios įmonės darbo metodiką.

Zelemunčikas

Zelemunčikas portretas
Visi nebesiorientuojantys Kaune ,,orientuojami'' blaivyklon,, susiorientuoti''.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių