Blaivi mokslo metų pradžia: dokumento reikalauja net iš pensininkų

„Man – 57 metai, bet kai norėjau „Maximoje“ nusipirkti vyno, prie kasos manęs paprašė asmens dokumento, –  portalui kaunodiena.lt pasakojo kaunietė Eleonora Kvietkauskienė. –  Aš dokumento su savimi neturėjau, tai kasininkė paprašė nors padiktuoti asmens kodą. Kokios čia nesąmonės? Ar perkantieji alkoholį nuo šiol bus registruojami?“

Panašių skambučių redakcija sulaukė ir daugiau. Žmonės, perkantys prekybos centruose „Maxima“ alkoholinius gėrimus arba cigaretes, piktinasi, kad prašoma jų asmens duomenų. Šis reikalavimas taikomas net akivaizdžiai brandaus amžiaus pirkėjams. Sulaukėme ir pensininkų skambučių.

Ko gero, ne visi pirkėjai pastebėjo skelbimus: „Mieli pirkėjai! Informuojame, kad rugsėjo 2-3 d. perkant alkoholinius gėrimus bus privaloma pateikti asmens gimimo datą patvirtinantį dokumentą. Atsiprašome už nepatogumus“, – kabo skelbimai „Maxima“ parduotuvių alkoholinių gėrimų skyriuose bei prie kasų.

Pasirodo, tai akcija, kuria „Maxima“ siekia, kad  nepilnamečiai moksleiviai neįsigytų svaigalų ir rūkalų mokslo metų pradžios dienomis.

„Nepilnamečiams alkoholio neparduodame visus metus. Šiemet, kai nemažai mokyklų mokslo metų pradžią švenčia ir rugsėjo 3 dieną, nusprendėme atkreipti dėmesį, kad nepilnamečiams alkoholis nėra pardavinėjamas“, – teigė „Maxima“ atstovė spaudai Olga Malaškevičienė.

Pasak jos, asmens dokumentų darbuotojas prie kasos gali paprašyti bet kada, jeigu klientas atrodo nesulaukęs pilnametystės: „Šiomis dienomis rugsėjo antrą ir trečią dieną kasose įvedėme papildomą techninį apribojimą – alkoholis gali būti parduotas tik tuomet, kai kasininkas įveda ir pirkėjo amžių. Mes neprašome asmens kodo – tik gimimo datos. Visose parduotuvėse apie tai klientus informuojame per vietinį radiją ir informaciniuose stenduose“.

Tačiau akivaizdu, kad geras sumanymas virsta kuriozu – „Maximoje“ asmens duomenų arba gimimo  datos teiraujamasi ir keturiasdešimtmečių, ir šešiasdešimtmečių.

Kaip teigė bendrovės „Palink“, valdančios „Iki“ prekybos centrus atstovas spaudai Valdas Lopeta, jų prekybos tinklas jokių panašių naujų apribojimų netaiko.

Tą patį akcentavo ir Norfos” parduotuves valdančios bendrovės Norfos mažmena” atstovas spaudai Darius Ryliškis.

Mūsų tinkle jokių pakeitimų nėra, duomenų nerenkame, tik buvo vadovybės prašymas prekybos centrų vadovams perspėti pardavėjus, kad pastarieji šiomis dienomis atidžiau pardavinėtų alkoholinius gėrimus“, – sakė D.Ryliškis.

„Alkoholinių gėrimų pardavėjai turi teisę, o kai kyla abejonių, kad asmuo yra jaunesnis negu 18 metų, privalo iš perkančio alkoholinius gėrimus asmens reikalauti pateikti asmens amžių liudijantį dokumentą. Tačiau taisyklėse nėra numatyta galimybė alkoholinių gėrimų pardavėjams nusirašyti kokius nors asmens duomenis. Neaišku, kuo vadovaudamasi „Maxima“ nusirašo asmens gimimo datą. Manytina, kad taisyklėms tinkamai įgyvendinti asmens duomenų rinkti nereikia“, – situaciją pakomentavo Aurelija Grikinaitė, Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos Informacijos ir technologijų skyriaus vyriausioji specialistė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ina.

Ina. portretas
Man 70 m Griztant is Kauno prie lapiu ,,Mahsimeleje'nuejau apsipirkti,buvo sekmadienis.Vyras sako paimk man alaus.Sakau kokio nes jo niekada neperku.Priejus prie kasos ,kasininkas viska paskaiciavo ir paprase paso ar kokio dokumento ,yrodymo ,kad as galiu pirkti alu .Zinot labai mane iskaudino ,pagalvojau,kad laiko kokia alkocholike .Zinoma kasininakas nekaltas ,bet trukde darba ir dare geda penisnio amziaus zmonems.

o

o portretas
mano nuomone tai visiškas absurdas. Jei kas norės nusipirks kelias dienas anksčiau ir netgi dfaugiau-atsargai. Baikit tyčiotis iš žmonių. Nepardavinėkit nepilnamečiams ir įtartiniems asmenims ištisus metus ir problema išspresta. Beje sidras ir į jį panašus gėrimai irgi turi alkoholio, o juos eilinę dieną kažkodėl parduoda net 10-mečiams

geda

geda portretas
paskelbkit to absurdisko sumanyva iniciatoriu pavardes, is didelio mandrumo visai isejo is krasto
VISI KOMENTARAI 46

Galerijos

Daugiau straipsnių