Benamiams gyvūnams reikia mūsų globos

Ne kartą rašėme apie konfliktus tarp daugiabučių namų gyventojų dėl benamių kačių kiemuose. Tie kivirčai ir net žiaurus elgesys su niekuo dėtais gyvūnais atsiranda dėl taisyklių nežinojimo, iš beširdiškumo.

Šerti nedraudžiama

Prie daugiabučių namų gyvenančias kates dažniausiai šeria kas nors iš gyventojų. Ir teisingai elgiasi, nes gyvūnų globos įstatymai ir taisyklės nedraudžia tai daryti ir juolab – nebaudžia už teikiamą pagalbą badaujančiam gyvūnui. Negalima šerti tik bendrojo naudojimo patalpose.

Tačiau yra reikalavimas – šerti tvarkingai, nemėtyti joms maisto likučių šalia laiptinių, pro langus ar pan. Pasitaiko, kad benamiai gyvūnai, gyventojams susitarus, šeriami ir po balkonais, kur maistas mažiau sudrėksta, tačiau taip sutariančių gyventojų yra nedaug. Todėl kates reikėtų šerti atokiau nuo gyvenamojo namo (pvz. prie skydinių ir pan.), o kiekvieną kartą, pašėrus gyvūnus,  tam tikslui skirta vieta turi būti sutvarkoma.

Galimybė sterilizuoti

Jei katės yra sulaukėjusios ir netinkamos pasiūlyti žmonėms, kad priglaustų jas namuose, tokius gyvūnus prižiūrintys asmenys turi kreiptis į gyvūnų globos organizacijas, kurios reguliariai vykdo kačių kastracijos akcijas (pvz., "Lesė"), tokiu būdu užkirsdamos kelią tolesniam benamių kačių dauginimuisi.

Paskambinęs vienai iš minėtų gyvūnų globos organizacijų namo gyventojas, prižiūrintis benames kates, bus atsakingas už jas ir vėliau, kai šios organizacijos pasirūpins, kad visos specialia gaudykle sugautos katės būtų sterilizuotos, paskiepytos ir grąžintos į tą patį kiemą, kur turės būti vėl tvarkingai šeriamos.

Už žiaurų elgesį baudžiama

Žiemą ir vasarą daugiabučių namų gyventojai konfliktuoja dėl benamių gyvūnų šėrimo vietos, dėl jų veržimosi žiemą į rūsius. Tačiau tai negali būti pretekstas nelaimingiems gyvūnams žudyti – tokį pranešimą redakcija gavo rudenį. Byla iki šiol nagrinėjama teisme. Kaip reikėtų spręsti tokius konfliktus – apie tai ne vieną kartą kalbėjomės su Brigita Kymantaite, vadovaujančia Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijai. Pašnekovė pirmiausia pasibaisėjo, išgirdusi apie kai kuriuos žiauraus elgesio (nuodijimas, mušimas, spardymas) su benamiais gyvūnais faktus.

"Benames kates, kaip ir kitus panašius gyvūnus, nuodyti griežtai draudžiama. Toks veiksmas teisiškai yra laikomas žiauriu elgesiu su gyvūnais ir už jį numatyta gan griežta baudžiamoji atsakomybė: baudžiama viešaisiais darbais arba didžiule bauda – iki 500 MGL (19 tūkst. eurų), arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienų metų", – priminė B.Kymantaitė, kartu vadovaujanti ir gyvūnų globos tarnybai "Pifas".

Efektyvus sprendimas

Anot gyvūnų globos organizacijos "Lesė" atstovės savanorės Linos Brukaitės, atsakingos už humaniškai ir kartu efektyviai mažinančią benamių gyvūnų skaičių mieste programą "Sugauk – sterilizuok – paleisk" (PSP), vykdydama šią programą, nuo 2012 m. sugavo, sterilizavo ir grąžino į gyvūnų paėmimo vietą daugiau kaip 900 benamių kačių ir katinų. "Grįžusios į įprastą joms aplinką, sterilizuotos, paskiepytos, jei reikia, išgydytos katės neįsileidžia į savo teritoriją kitų savo likimo draugių ir, nebeatsivesdamos kačiukų, negausina savo populiacijos, gyvena maždaug penkerius metus", – aiškino L.Brukaitė.

Gugrąžintoms į kiemą kastruotoms katėms "Lesės" atstovas (jei turės galimybę) kartu su kates prižiūrinčiu asmeniu, seniūnijos atstovu parenka tokių gyvūnų šėrimui tinkamą vietą, nekeliančią konfliktų tarp gyventojų. Tikri kačių mylėtojai katėms pastato ir namelį su landomis – čia jos gali prisiglausti žiemą.


Šiame straipsnyje: LesėGyvūnaigyvūnų globa

NAUJAUSI KOMENTARAI

šiaip

šiaip portretas
Yra tokia kategorija žmonių, kurie gyvūnuose mato grėsmes. Būtent gyvenimas sterilioj aplinkoj yra didžiausia grėsmė žmogaus imunitetui, kai jis gali sunkiai susirgti nuo menkiausios slogos, išėjęs iš savo inkubatoriaus. Gyvena žmonės be patogumų, vanduo šuliny, tualetas lauke, tvarte šunys ir katės ir net nežino, kas yra peršalimas, alergija ir pnš.Apie automobilių išmetamų dujų žalą ir skleidžiamą kvapą tiek diskusijų nėra, kiek apie gyvūnus.

olei

olei portretas
Yra žmonių ne tik su didele širdimi, bet ir su padidėjusiais kepenimis. Tai tokie visokie prasilakėliai kenčia nuo vienatvių, draugų ar visuomenės vengiamumo- ir bando kompensuot draugiją kačiukais/ šuniukais. Aš nieko prieš, visi padarai žemėje reikalingi, bet turi būt ir tvarka.

ole

ole portretas
anonimui tu pats esi iskrypelis jei taip kalbi ka tau nusidejo mazas padarelis nenori neserk bet nekalbek uz kitus yra zmoniu su didele sirdimi kurie pamaitins ir priziures kaciukus esi visiskai besirdis
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių