Ukrainos menas: ištrūkti iš aklosios zonos

  • Teksto dydis:

Europos kultūros sostine esančiame Kaune pristatomas dėl skaudžių priežasčių Senojo žemyno dėmesio centre atsidūrusios Ukrainos menas: vyks penktoji Ukrainos šiuolaikinio meno trienalė „Ukrainian Zriz 2022. Ukraine! Unmuted“.

Mėnesį trunkančioje renginių programoje – pažintis su šios šalies kūrėjais meno parodoje, performansas, diskusijos ir esė knygos pristatymas.

„Ukrainian Zriz“ – jau penkiolika metų Ukrainos šiuolaikinį meną užsienyje pristatanti platforma. Šiais metais projektas dėl karo ir sudėtingos padėties šalyje tapo erdve mąstyti ir kalbėti apie Ukrainą ir Ukrainos kultūrą.

Trienalę kuruoja Vlodko Kaufmanas, Serhiy Petlyukas ir Oksana Forostyna, trienalės vadovė – Lida Savchenko-Duda. Tarp trienalės organizatorių – Kultūros strategijos institutas Lvive, „Aktualiojo meno institutas“ ir meno platforma „Virmenska 35“. Projektą remia „Kaunas 2022“, Lvivo miesto taryba, ZMIN fondas ir Tarptautinis renesanso fondas (Ukraina).

Šis menas organiškai įsiliejo į bendrą Europos kultūros audinį, jis liko vadinamojoje aklojoje zonoje: egzistuojantis, bet nematomas.

Šiandien prasidedančią trienalę atidarys performansų programa „Short stories about the path“ (Trumpi pasakojimai apie kelią), kurioje – Ukrainos menininkų Volodymyro Topiy, Iurii Shtaidos, Natalijos Lisovos, Yarynos Shumskos ir V.Kaufmano pasirodymai.

Svarbi programos dalis – septyniolikos menininkų iš Dnipro, Chersono, Kyjivo, Charkivo, Lvivo, Odesos ir Donecko darbus pristatanti paroda. „CulturEUkraine“ centre atidaromoje ekspozicijoje bus galima išvysti vaizdo kūrinių, instaliacijų ir kitų objektų, tapybos, grafikos, fotografijos darbų. Ekspozicijoje savo kūrinius pristatys menininkai Yana Bachynska, Lia Dostlieva ir Andrii Dostlievas, Kostiantynas Zorkinas, Zhanna Kadyrova, Alevtina Kakhidze, Nikolay Karabinovych, Myro Klochko ir Anatoliy Tatarenko, Sasha Kurmazas, Katya Libkind, Kateryna Lysovenko, Pavlo Makovas, Sergiy Petlyukas, Viacheslavas Poliakovas, Andriy Rachinskiy and Daniil Revkovskiy, "Fantastic Little Splash" (Lera Malchenko ir Oleksandr Hants), Stanislavas Turina, V.Kaufmanas (bendradarbiaujant su Maksymu Mazuru, Serhiy Savchenko, Yana Krykun, Sergiy Radkevych, Natalka Shymin, Natalia Lisova).

Andrii Dostlieva, Lia Dostlieva. Licking War Wounds

Pasak vieno trienalės kuratorių V.Kaufmano, atrenkant trienalėje dalyvausiančius menininkus, domėtasi tais projektais, kurių žvilgsnis gilesnis – ypač kalbant apie esamą situaciją Ukrainoje.

"Nors šie kūriniai galėjo būti sukurti ir prieš Rusijos karinius veiksmus Ukrainoje, jie vis tiek gilinasi į tai, ant ko mes, ukrainiečiai, stovime, kokio masto yra mūsų patirtos traumos. Svarbu perteikti, kad ukrainiečių kultūra yra savarankiška, verta dėmesio ir gilesnio tyrinėjimo, o ne priedas prie rusų kultūros, kaip kadaise į ją žiūrėjo pasaulis“, – sako V.Kaufmanas

Ukrainos menininkai turi savo skalę, pagal kurią skirsto laikus į gerus ir blogus: klestėjimo laikotarpiai dažniausiai būdavo pauzės tarp karų ir represijų. Šį laiką – ypač pastaruosius 30 metų – jie išnaudojo produktyviai.

Nors, nepaisant visų kliūčių, šis menas organiškai įsiliejo į bendrą Europos kultūros audinį, jis liko vadinamojoje aklojoje zonoje: egzistuojantis, bet nematomas.

„Karas yra kaina, kurią Ukraina moka, kad patrauktų pasaulio dėmesį ir išeitų iš aklosios zonos – ir šiandien yra diena, kai apie Ukrainą reikia kalbėti daugiau ir intensyviau“, – įsitikinusi trienalės vadovė L.Savchenko-Duda.

Tad neatsitiktinai ir šių metų trienalės programoje numatytos keturios viešos diskusijos, paliesiančios kultūrinės diplomatijos, Rusijos kolonijinės politikos paliktų traumų temas. Tarp pranešėjų – filosofas, buvęs Lenkijos instituto Niujorke ir Londone Adomo Mickevičiaus instituto vadovas Pawełas Potoroczynas, kultūros žurnalo „Eurozine“ atstovas Carlas Henrikas Fredrikssonas, poetas Jacekas Dehnelis, literatūros kritikė Yaroslava Strikha ir kiti.

Pavlo Makovas. Mappa Mundi

Meninę ir diskusijų programą papildys ir esė knyga, kurioje griaunami apie šalį vyraujantys stereotipai ir pristatoma ukrainiečių kultūra.

Savo kurtus tekstus pristatys Ivan Kozlenko, Kateryna Botanova, Mykola Ryabchuk, Vitaliy Portnikov, Zoya Zvinyatskovska, Halyna Kruk ir Yurko Vovkohonas – kultūros vadybininkas ir Ukrainos armijos karys, atskleisiantis, kaip kariaujantys kultūros žmonės gali perteikti šią patirtį kitiems. Diskusijų programos ir leidinio kuratorė – vertėja, leidėja ir autorė Oksana Forostyna.


Kas? Ukrainos meno trienalė "Ukrainian Zriz 2022. Ukraine! Unmuted".

Kur? „CulturEUkraine“ centre (Kauno centrinio pašto pastato pirmame ir antrame aukštuose).

Kada? Veikia iki gruodžio 4 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių