„Senamiesčio žiogas“ rengiasi paskutiniam akordui

  • Teksto dydis:

Dešimtmetį trukę autorinės muzikos festivaliai Kauno senamiestyje savo gyvavimo istorijoje rengiasi dėti tašką.

Prasidėję nuo nedidelių dainuojamosios poezijos pasirodymų mažuose kiemeliuose, šiandien „Senamiesčio žiogo“ koncertai vienija skirtingus muzikos žanrus, o jų paklausyti renkasi tūkstantinė publika. Tad vis dėlto, gal tai dar ne galutinis taškas, o tik kažką naujo žadantis daugtaškis?

Atgaivino senamiestį

Kadaise viskas prasidėjo nuo trijų bendraminčių iniciatyvos surengti nedidelį renginį kamerinėje aplinkoje, prisiminė viešosios įstaigos „Idėjų garažas“ projektų vadovė Giedrė Bacevičienė. Tuomet jaukaus koncerto organizatoriai nė neturėjo didelių užmojų ir nepuoselėjo ypatingų iliuzijų, kad tai galėtų išaugti į kasmetinį festivalį.

„Patys klausydavomės dainuojamosios poezijos, ir kilo mintis suorganizuoti tokį nedidelį renginį. Po jo sekė kitas ir dar vienas, kol galiausiai, matydami didėjantį žmonių susidomėjimą, nusprendėme koncertus apjungti į vieną ciklą, o šis prieš bemaž penkerius metus peraugo į festivalį“, – prisimena viena „Senamiesčio žiogo“ iniciatorių G. Bacevičienė.

Pradinė organizatorių idėja buvo suteikti daugiau gyvybės senamiesčio erdvėms, atgaivinti ten įsikūrusius muziejus, o būtent – jų jaukius kiemelius, keliaujant po juos su nedideliais koncertais.

Pats pirmasis „Senamiesčio žiogo“ renginys įvyko Maironio muziejaus kiemelyje, vėliau sekė koncertas P. Stulgos lietuvių tautinės muzikos instrumentų muziejaus prieigose.

Ilgainiui klausytojų gretos ėmė sparčiai plėstis ir dainuojamosios poezijos koncertams prireikė didesnės erdvės. Po penkerių metų nuo gyvavimo pradžios gerokai išsiplėtusi scena persikėlė į Ryšių kiemelį.

Organizatoriai nuolat laikėsi principinės nuostatos – puoselėti ir skleisti autorinę muziką būtent Kauno senamiesčio erdvėse. Netrukus ją papildė vizualieji menai – skulptorių, fotografų, keramikų, tapytojų darbų parodos. Galop „Senamiesčio žiogas“ užėmė pelnytą vietą pagrindinių Kauno kultūrinių renginių sąraše.

Matydami į koncertus susirenkančias ištisas šeimas, festivalio šeimininkai ėmė rengti kūrybines dirbtuvėles vaikams. Edukacinėje veikloje mažieji renginių lankytojai supažindinami su ekologijos idėjomis, dizaino pradžiamoksliu ir panašiai.

Šiemet „Senamiesčio žiogas“ kauniečius sukvietė į Daugirdo amfiteatrą, kur pirmasis autorinės muzikos vakaras sulaukė daugiau kaip tūkstančio klausytojų.

Verta didžiuotis

„Kauniečiai turėtų didžiuotis tokiais renginiais, nes tai yra didelė ir reikšminga mūsų miesto kultūrinio gyvenimo dalis. Festivalio „Senamiesčio žiogas“ sumanytojus bei puoselėtojus nedrįstu vadinti tiesiog organizatoriais, nes tai yra kūrėjai, tiesiantys tiltus tarp žmogaus ir meno. Su muzika jie neša tą gerą artumo jausmą, kurio Kaune ir būtent senamiestyje su kiekviena diena galime pastebėti vis daugiau“, – sako Kauno miesto tarybos Valdymo ir bendruomenių plėtojimo komiteto pirmininkė Rasa Šnapštienė.

Jos sumanyta ir kuruojama programa „Iniciatyvos Kaunui“ šiemet prisidėjo prie šio renginio organizavimo. „Senamiesčio žiogo“ koncertams rengti miestas skyrė 6 tūkst. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Judita

Judita portretas
Sėkmės Jums ateityje mielieji Žiogeliai :-)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių