M. Levickis į Raudondvarį subūrė muzikus iš viso pasaulio

Raudondvario dvaro menų inkubatorius ir pilis šiomis dienomis skamba nuo ryto iki vakaro. Čia vyksta akordeonisto Martyno Levickio tarptautinė muzikų rezidencija „Kompozitoriai+ vasaros akademija“ („Composers+ summer academy“).

Rezidencijos metu užsienio šalių ir lietuvių kompozitoriai bei akordeonistai, šio instrumento mokytojai dirba kartu. Jie kuria projekto sumanytojo M.Levickio pasiūlyta Lietuvos šimtmečio tema.

„Raudondvario dvaras – graži ir labai palanki vieta tokioms vasaros akademijoms. Čia daug atskirų patalpų, kampų kampelių, kuriose vietos randa kompozitoriai ir muzikai. Viliuosi, kad Raudondvaryje kūrybinių kursų metu gali gimti pasaulinio pripažinimo vertas šedevras“, – sakė projekto autorius.

Vis dėlto svarbiausia, pasak jo, yra ne tai, kas bus sukurta čia, Raudondvaryje. „Svarbu, kad ir išvykę iš Raudondvario kurtumėte akordeonui“, – kompozitorius ragino M.Levickis.

Vienas pagrindinių „Kompozitoriai+ vasaros akademija“ tikslų – kurti šiuolaikinę muziką akordeonui, tiek solo instrumentui, tiek orkestro sudėtyje. Ketvirtą kartą organizuojamas renginys Raudondvaryje vyksta antrą kartą. Šiemet akademijoje susitiko kompozitoriai iš Kinijos, Vokietijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Lietuvos, Švedijos, Malaizijos, Italijos, Jungtinės Karalystės. Kartu su jais dirba akordeonistai iš Lenkijos, Ispanijos, Latvijos, Italijos ir Lietuvos, iš viso – 25 dalyviai, trys mentoriai ir kūrybinė komanda. Rezidencijos metu planuojama sukurti 16 naujų kompozicijų.

„Dauguma talentingų kompozitorių iki šiol nežino, kaip kurti akordeonui. Todėl mūsų siekis, – kad iš šių kursų kiekvienas pasiimtų meilę akordeonui, ieškotų akordeonistų savo šalyse ir kurtų šiam instrumentui“, – sako M.Levickis.

Rezidencijos dalyviams naudingų patarimų duoda akordeono virtuozas, Musikene aukštosios muzikos mokyklos San Sebastiane (Ispanijoje) profesorius Iñaki Alberdi. Tai – M.Levickio ypač gerbiamas mokytojas, San Sebastiane jį mokęs akordeono paslapčių.

Vienas populiariausių ir aktyviausių šiuolaikinės akordeono muzikos puoselėtojų ir iniciatorių visame pasaulyje I.Alberdi įsitikinęs, kad tokios tarptautinės rezidencijos – labai naudingos.

„Akordeonas yra puikus instrumentas, kuris vis dar nėra puikiai žinomas. Čia svarbus atlikėjų bendradarbiavimas su kompozitoriais. Šiame bendradarbiavime yra daug aspektų, vienas jų – perspektyva, rūpinimasis šio instrumento ateitimi. Jei nepasirūpinsime dabar, ateityje neturėsime ką groti. Kaip ir visiems geriems instrumentams, fortepijonui reikia repertuaro, reikia vertų atlikti kūrinių. O tokie dalykai, kaip ši vasaros akademija, padeda jiems gimti“, – užsiminė I.Alberdi.

Muzikų rezidencijos metu Raudondvario dvare vyksta ne tik muzikų bendradarbiavimo dirbtuvės, mokymai profesionalams – ir renginiai plačiajai visuomenei: koncertai, atvirų durų diena. Trečiadienį, rugpjūčio 23 d., nuo 10 val. Raudondvaryje vyks atvirų durų diena, kuomet dvaro lankytojai galės iš arčiau susipažinti su rezidencijoje vykdoma veikla: apsilankyti kabinetuose, kur kuriama muzika, įsijungti į bendrą muzikinį vyksmą, įsitraukti į improvizacinius pasirodymus su kursų dalyviais – tapti savotiškais kompozitoriais ir atlikėjais. Praėjusią savaitę prasidėjusi muzikų rezidencija tęsis iki šeštadienio, rugpjūčio 26 d.

Rezidencijos dalyviai Raudondvario dvare surengs šiuos koncertus:

Rugpjūčio 22 d.19 val. – nemokamas Mario Rozenfeldso iš Latvijos koncertas.

Rugpjūčio 23 d. 19 val. – nemokamas akordeonisto Pietro Roffi iš Italijos koncertas.

Rugpjūčio 24 d. 20.30 val. – M.Levickio koncertas su styginių kvartetu „SinChronic“.

Rugpjūčio 26 d. 12 val. – nemokamas baigiamasis koncertas „Pasaulinės premjeros“, kurio metu bus pristatyti ką tik rezidencijoje gimę kūriniai akordeonui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių