Jubiliejiniame Pažaislio festivalyje trūks tik dramos?

Dvidešimtmetį gyvuojantis Pažaislio muzikos festivalis šiemet žiūrovams pristatys ne žymius vardus, o aukšto lygio intriguojančius projektus iš Lietuvos bei užsienio. Koncertai pasklis ir po miestelius, kuriuose festivalis dar nesisvečiavo.

Dvidešimtmetį gyvuojantis Pažaislio muzikos festivalis šiemet žiūrovams pristatys ne žymius vardus, o aukšto lygio intriguojančius projektus iš Lietuvos bei užsienio. Koncertai pasklis ir po miestelius, kuriuose festivalis dar nesisvečiavo.

Švęs gimtadienį

Gegužės 31 dieną prasidės trijų mėnesių muzikos šventė, kurios scenoje bus švenčiami net du jubiliejai – 20 metų Pažaislio muzikos festivalio sukaktis bei šalyje ir užsienyje mylimo solisto Edgaro Montvido 40 metų gimtadienis. Atlikėjas jį atšvęs rugpjūčio 30 dieną vyksiančiame baigiamajame festivalio koncerte kartu su Asmik Grigorian, Justina Gringyte ir Donatu Montvydu.

Atidarymo koncertas žadamas ne ką mažiau įspūdingesnis. Pažaislio vienuolyno scenoje aštuoni garsūs solistai pirmą kartą Lietuvoje atliks Cesar Franck oratoriją „Palaiminimai“.

„Šiemet minime labai gražų jubiliejų. Prisimenu pirmuosius festivalius, kai koncertai vykdavo po atviru dangumi – scenoje be stogo. Pradėjus lyti muzikantai bėgdavo slėptis į Pažaislio vienuolyną, o po to vėl tęsdavo groti“, – šypsojosi į Pažaislio muzikos festivalio ištakas mintimis sugrįžęs jo organizatorius Justinas Krėpšta.

Susitiks vienoje scenoje

Jis džiaugėsi, kad per 20 metų publikai buvo pristatyti ne tik žymiausi atlikėjai, bet ir aktoriai, vaidinę festivalio tradicija tapusiuose spektakliuose prie Kauno pilies. Tai ir Vytautas Paukštė, Donatas Banionis, Juozas Budraitis, Algimantas Masiulis, Rūta Staliliūnaitė, Irena Bučienė, Vytautas Rumšas ir daugelis kitų.

Šiemet bus atkartotas prieš 17 metų jau rodytas Juozo Grušo spektaklis „Herkus Mantas“. „Kartos pasikeitė, ir dabar norime šį gražų spektaklį parodyti jaunimui“, – J.Krėpšta pažymėjo, kad ir vaidmenys šįmet perduodami į jaunųjų rankas. Prieš 17 metų Herkų Mantą vaidinusį Vytautą Rumšą pakeis jo sūnus Vytautas Rumšas jaunesnysis.

Pažaislio muzikos festivalio scenoje susitinkantys Rumšai bus ne vieninteliai senosios ir jaunosios kartos pavyzdžiai. Viename koncerte pasirodys ir aktorius tėvas Kostas Smoriginas su sūnumi solistu Kostu Smoriginu. Anot J.Krėpštos, atlikėjai juokavo, kad atliks vienas kito dainas.

Laukia dramų

Daugybę koncertų žadantys Kaune festivalio organizatoriai planuoja keliauti ir po regioną. Pirmąkart festivalis užsuks į Jonavą bei Pasvalį.

„Kai Pasvalyje apžiūrinėjome koncerto erdvę, priėjo moteriškė ir sako: jūs gal iš Pažaislio festivalio, gal mums ką atvežate?“ – J. Krėpšta džiaugėsi, kad festivalis ne tik išsilaikė net 20 metų, bet ir susikūrė savo vardą, kuris žinomas ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

Dabar organizatoriai svajoja, kad tradicija tapę vaidinimai prie Kauno pilies sulauktų šiuolaikinės dramos. „Nebėra ką rodyti. Labai norėtume, kad kas nors sukurtų šiuolaikišką kūrinį“, – vylėsi J.Krėpšta.

Kaune – jau 45 metus

Pažaislio muzikos festivalio proga pristatytas ir pernai 45 metų jubiliejų atšventusio Kauno valstybinio choro solidus albumas, kuriame sudėta visa choro istorija su daugybe nuotraukų. Anot J.Krėpštos, be Kauno valstybinio choro nebūtų ir Pažaislio festivalio.

Savo profesionaliąją veiklą pradėjęs 1989 metais choras yra surengęs daugiau nei 3000 pasirodymų Lietuvoje ir toli už jos ribų.

Berlyno stadione jo atliekamos JC.Orffo kantatos "Carmina Burana" klausėsi daugiau nei 75 tūkst. žmonių, o G.F.Hendelio oratoriją "Mesijas" choras yra atlikęs per 80 kartų.

Šiųmečiame Pažaislio festivalyje Kauno valstybinį chorą galima bus išgirsti pradedamajame ir baigiamajame koncertuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių