Pavasarį šaukia žibutės

Saulės nušviestose miško kalvose pasirodė pirmosios žibutės. Tačiau šių pirmųjų pavasario šauklių kol kas miškuose ne itin daug – žemę vis dar kausto pašalas.

Klaipėdos botanikos sodo direktorė Ona Rūta Žadeikienė pastebėjo, kad pajūris žibuoklynais negali pasigirti.

„Pietų ir Rytų Lietuvoje jų yra kur kas daugiau. Žibutė mėgsta kalvas, o pas mus – lygumos. Tačiau vienas kitas žiedelis miško pakraščiuose jau pasirodė“ – džiaugėsi O.R.Žadeikienė.

Botanikos sode taip pat jau pražydo vienas kitas augalėlis, tačiau teigiama, kad pavasaris vėluoja mažiausiai dvi savaites.

„Žemėje vis dar smarkus pašalas, anksčiau užtekdavo saulutei pašildyti, ir viskas sužydėdavo. Labai sunkiai šiais metais viskas bunda. Pražydo tik viena kita raktažolė, eleborai, snieguolės. Bet ne taip gausiai sulaukiame žiedų“, – kalbėjo O.R.Žadeikienė.

Specialistai pastebi, jog net ir šoktelėjus oro temperatūrai medžių pumpurai vis dar neskuba sprogti.

„Nematyti, kad medžiai ruoštųsi sprogti. Pumpurėliai – maži, dar miegantys. Viskas vyksta labai lėtai“, – pasakojo Botanikos sodo vadovė.

Tikimasi, jog šilumos išbudintos žalumos sulauksime tik po Velykų.

„Šią žiemą pas mus apšalo daugybė augalų. Teks karpyti, formuoti, nes šiaurinėse pusėse daug nurudavusių šakelių“, – kalbėjo O.R.Žadeikienė.

Be šalčių, Botanikos augalus šiemet niokojo net septynių stirnų šeimyna.

„Esame įsprausti į urbanizuotą kaimynystę, todėl stirnos suko į mūsų sodą. Kitapus Danės upės žmonės vedžioja šunis, matyt, pabaido stirnas, tad jos puola per upę į mūsų pusę. O čia – ramu. Kiškiai tiek bėdų nepridaro, kiek stirnos. Jos čia ir maitinosi, ir ragus kasėsi“, – sakė O.R.Žadeikienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių