Danėje – bebrų užtvankos

Dešiniajame Danės upės krante, netoli Autobusų parko teritorijos, miestiečių akis traukia bebrų nugraužti didžiuliai paupio medžiai.

Šioje vietoje nuo šių gyvių dantų krito ne vienas beržas ir gluosnis. Ant upės kranto telikę įspūdingo dydžio šiekštai.

Pasak Klaipėdos miesto aplinkos apsaugos agentūros vadovo Romualdo Dužino, Danės upėje gausu bebraviečių.

„Ne tik kitapus upės ties Joniškės gatve, bet ir Tauralaukyje šių gyvūnų urvų esame pastebėję ne vieną. Prieš keletą metų Tauralaukyje dėl bebrų suręstos užtvankos Danė net buvo pradėjusi keisti upės vagą“, – aiškino R.Dužinas.

Kol bebrai neniokoja saugomų parkų ar miesto skverų, šių gyvūnų niekas nesiruošia šaudyti ar gaudyti.

„Miesto centre medžioklė būtų labai sudėtinga. Tačiau Vėžaičių miestelio parke esame gaudę bebrus. Tai atsargus gyvūnas, jį sumedžioti yra labai sudėtinga. Jei šaudyti negalima, telieka mežioklė su šunimis ir selekciniais spąstais“, – kalbėjo Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Klaipėdos skyriaus pirmininkas Valdemaras Zakaras.

Kol kas tiksliai nežinoma kiek šalyje gali gyventi šių gyvių, tačiau pastaraisiais metais vis garsiau skundžiamasi bebrų padarytos žalos mastais. Nuo bebrų patvenktų upių ir upelių kenčia ūkininkų pasėliai, ištvinę melioracijos grioviai skandina miškus bei kelius.

Nuo bebrų kenčia ir Šventosios miestelis. Čia melioracijos griovius užtvenkę gyvūnai skandina ne tik Lietuvos, bet ir kaimyninės Latvijos teritorijas.


Šiame straipsnyje: bebraibebras

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių