Iš žinomų kulinarų lūpų – pasiūlymai šventinei vakarienei

  • Teksto dydis:

Diplomuotas kulinarijos šefas Gian Luca Demarco siūlo pasimėgauti itališkos virtuvės klasika: pasigaminti jautienos faršu įdarytus „Cannelloni“ makaronus su baklažanais.

Šeštadienį 9.30 val. per TV3 rodomoje laidoje „Gardu Gardu“ Gian Luca perspės, kad šis patiekalas pareikalaus daugiau pastangų ir pasibuvimo prie viryklės, todėl pasiūlys jį įtraukti į šventinių patiekalų sąrašą.

Konditeris Ali Gadžijevas taip pat nenusileis kolegai ir parodys, kaip pasigaminti įspūdingai skanų ir išvaizdų desertą: pasiflorų kremu įdarytas tartaletės su morengo kepurėle. Net tik skamba įspūdingai, bet ir skonis bei išvaizda atima žadą.

„Cannelloni“ makaronai, įdaryti jautienos faršu su baklažanais

Reikės:

400 g jautienos faršo

 250 g rikotos sūrio

 50 g sūdytų arba rūkytų lašinių

 250 g „Cannelloni“ makaronų

 400 g smulkintų konservuotų pomidorų tyrės

 1 baklažanas

 1 skiltelė česnako

  50 g sviesto

  0,5 l pieno

  3 valg. š. miltų

  Tarkuoto parmezano sūrio

   Alyvuogių aliejaus kepimui

   Žiupsnelis druskos

   Persilado prieskonių

Gaminimas. Baklažaną supjaustyti 0,5 cm storio riekelėmis ir paskrudinti iš abiejų pusių sausoje keptuvėje ant aukštos kaitros. Kitoje keptuvėje įkaitinti aliejų ir įmesti nuluptą nesmulkintą česnako skiltelę, supilti konservuotų pomidorų tyrę, sumažinti kaitrą ir palikti troškintis 10–15 minučių retkarčiais pamaišant.

Pasmulkinti lašinukus ir sumaišyti su žiupsneliu persilado prieskonių. Trumpai apkepti keptuvėje ir sudėti faršą. Viską gerai išmaišyti ir pakepinti, kol faršas iškeps. Tada užpilti balzaminio acto ir viską gerai permaišyti. Iškepusį faršą suberti į atskirą gilų indą. Įdėti rikotos sūrį, porą šaukštų ištroškinto pomidorų padažo ir gerai išmaišyti.

„Cannelloni“ makaronus po minutę apvirti  sūdytame vandenyje. Virti atskirai po 5–6 vnt., kad nesuliptų. Konditeriniu maišeliu įdaryti juos faršo ir rikotos mase.

Prikaistuvyje išlydyti  sviestą ir suberti miltus. Šluotele nuolat maišyti, kol liks tirštos konsistencijos trupiniai. Supilti pieną ir šluotele nuolat gerai maišyti bei kaitinti iki vientisos blizgios bešamelio padažo konsistencijos. Įberti žiupsnelį druskos ir permaišyti.

Kepimo indo dugną ištepti keliais šaukštais bešamelio padažo. Išdėlioti įdarytus makaronus ir apiberti dalimi plėšytų baklažano riekelių. Užpilti likusį bešamelio padažą ir tolygiai paskirstyti paviršiuje. Suberti likusias plėšytas baklažano riekeles, užtepti pomidorų padažu, gausiai apibarstyti parmezano sūriu. Kepti iki 200°C įkaitintoje orkaitėje 35–40 minučių.  

Tartaletės su pasiflorų kremu ir morengu

Reikės:

9 vnt. sviestinių tartalečių

Šviežių aviečių

Kremui reikės:

80 g pasiflorų tyrės

3 kambario temperatūros kiaušinių

120 g cukraus

 120 g sviesto

Morengui reikės:

4 kiaušinių baltymų

100 g cukraus pudros

Gaminimas. Kambario temperatūros kiaušinius išplakti su cukrumi iki putų. Užvirti pasiflorų tyrę ir po truputį supilti į kiaušinių plakinį nuolat maišant šluotele. Grąžinti ant kaitros ir nuolat maišant po truputį sudėti sviestą. Kaitinti  tol, kol sviestas ištirps ir bus vientisa kreminė konsistencija. Gautą masę išpilstyti į tartaletes ir įdėti į šaldytuvą, kad atvėstų.

Kiaušinių baltymus išplakti kartu su cukraus pudra iki standžių putų. Gautą masę sudėti į konditerinį maišelį. Ant atvėsusių tartalečių uždėti po šviežią avietę ir konditeriniu maišeliu suformuoti morengo kepurėles. Pašauti 3–4 minutėms į iki 220°C įkaitintą orkaitę, nustatytą grilio (kaitinimo iš viršaus) režimu.  Ragauti atvėsusias.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vvvv

vvvv portretas
Nieko neturiu pries Luka, bet jo receptai... Kai pasiziuriu, tai kazkokia makaliene, visai nekelianti apetito. Viena karta rode,kaip reikia paruosti vista pagal jo mamos recepta. Ta vista aptepe tesla ir kepe,o kai iseme is orkaites, tesla gabalais nukrito,o po apacia visai neapskrudusi balta vista, tikrai nekelianti apetito.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Iš špinatų – netgi desertas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Iš špinatų – netgi desertas (receptai)

    Ne vienas pripažins – vaikystėje špinatų ragaudavo nenoriai. Tačiau suaugę daugelis atrado jų kulinarines galimybes ir pamėgo špinatų patiekalus. Salotos, makaronai, padažai ar glotnučiai su špinatais gerai žinomi, tačiau...

  • Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius (receptai)

    Kepimas ant žarijų – ne tik maisto ruošimo būdas, bet ir kulinarijos menas. Be to, tai dar viena galimybė pabūti gamtoje, praleisti laiką su artimais žmonėmis. Norint juos nustebinti puikiais skoniais reikia žinoti keletą taisyklių ir g...

    1
  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    11
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

Daugiau straipsnių