- Žydrūnė Domarkaitė, lsveikata.lt
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Špinatai Papajui suteikė daug energijos ir jėgų. Tačiau mes juos galime valgyti ne tik siekdami nuversti kalnus, bet ir norėdami apsisaugoti nuo uždegimų, širdies ir kraujagyslių problemų, streso padarinių bei norėdami atsisakyti užkandžiavimo įpročių.
Kilę iš Persijos
Yra manoma, kad špinatai yra kilę iš senovės Persijos (Iranas). Špinatai atrado savo kelią į Kiniją 7-ajame amžiuje, kai Nepalo karalius pasiuntė jų kaip dovaną į šią šalį, tačiau Europą jie pasiekė vėliau nei daugelis kitų daržovių. Špinatai buvo atvežti į šį žemyną 11 amžiuje, kai maurai pristatė juos į Ispaniją. Tiesą sakant, tam tikrą laiką, špinatai buvo žinomi „Ispaniškos daržovės“ vardu Anglijoje.
Vertingiausi jaunučiai
Špinatas yra viena ankstyviausių lapinių daržovių, lapeliai skinami gegužės – birželio mėnesiais.Vėliau augalas formuoja žiedynus, o taip pat mažėja jo maistinė vertė. Vertingiausi yra jauni, nedideli, neperaugę špinatų lapeliai, užauginti atvirame grunte.
Špinatų lapai labai vertingi dėl juose esančių vitaminų, mineralinių ir kitų organizmui būtinų medžiagų: vitamino K, A, C, kalcio, magnio, folio rūgšties, geležies. Juose yra B grupės vitaminų, labai mažai cholesterolio. Taip pat jie yra puikūs antioksidantai.
Daugelis žmonių jaudinasi, kai jų stalą pasiekia špinatai plastikiniuose maišeliuose ar dėžutėse. Vis dėlto naujausi tyrimai rodo, kad juose esanti maistinė vertė nemažesnė nei šviežiuose špinatuose.
Mažina apetitą
Naujausi tyrimai rodo, kad valgant daugiau špinatų sumažėja noras užkandžiauti. Tam daro įtaką špinatuose esanti medžiaga, kuri mažina norą užkandžiauti tarp valgių. Tyrime dalyvavę žmonės, kurie į savo kasdienį racioną įtraukdavo po puodelį špinatų ne tik mažiau suvalgydavo maisto, bet ir prarado norą užkandžiauti tarp valgių.
Iš visų ištirtų žaliųjų daržovių špinatai turi daugiausiai savybių galinčių kovoti su prostatos vėžiu. Taip pat špinatai stimuliuoja virškinimo liaukų veiklą, skatina žarnyno peristaltiką. Jie naudingi sergant mažakraujyste ar esant skydliaukės hiperfunkcijai. Be to, špinatai stiprina nervų sistemą, todėl patartinos gerti rudenį ir pavasarį, kada esame jautresni stresui.
Špinatuose randamas vitaminas K padeda organizmui palaikyti gerą kaulų būklę. O vitaminas K1 padeda užkirsti kelią pernelyg dideliam osteoklastų aktyvumui, kurie skaldo kaulą.
Verta žinoti:
Animacinio filmuko herojus Jūreivis Papajus išpopuliarino špinatus visame pasaulyje, tačiau gaila, kad juos valgė iš skardinės. Šviežiuose arba vos apvirtuose špinatuose yra gausu vitaminų.
Naudingiausia valgyti žalius špinatus. Ruošiant patiekalus, špinatų lapelius reikėtų plėšyti rankomis, nes pjaustomi jie praranda daug vitamino C, kurio turi savo sudėtyje. Jeigu špinatai yra troškinami, vandens pilti nereikia – paruoštus špinatus sudėti į indą, uždengti ir pakaitinti keletą min., kol sukrinta, arba troškinti apie 3 – 4 min. su trupučiu alyvuogių aliejaus ir česnakais.
Avinžirnių, pomidorų ir špinatų troškinys
Reikės:
1 supjaustyto svogūno,
2 sukapotų česnako galvučių,
3 cm ilgio tarkuoto imbiero,
6 nuluptų pomidorų,
1 šaukšto alyvuogių aliejaus,
1šaukštelio kumino,
1 brokolio galvos, padalintos į keturias dalis,
4 šaukštų lęšių,
400 gr. džiovintų avinžirnių,
100 gr. špinatų,
1 nuluptos citrinos,
1 šaukštelio skrudintų sezamo sėklų,
1 valgomojo šaukšto kapotų anakardžių riešutų.
Sudėkite svogūną, česnakus, imbierą ir pomidorus į maisto trintuvą ir trinkite, kol pasidarys skysta masė. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite prieskonius, pakepinkite kelias minutes ir supilkite prieš tai gautą masę. Sudėkite lęšius ir virkite kol jie suminkštės, tuomet sudėkite brokolius ir virkite dar 4 minutes. Supilkite avinžirnius ir špinatus, išspauskite citrinos ir apibarstykite sezamo sėklomis ir anakardžių gabaliukais. Skanaus!
Špinatai kreminiame padaže
Reikės:
2 puodeliai špinatų,
2 šaukštai nesūdyto sviesto,
1 šaukštelis smulkinto česnako,
Druskos, pipirų, malto muskato,
Pusės puodelio riebios grietinėlės.
Į verdantį vandenį sudėkite špinatus ir virkite 2 minutes. Išimkite ir nusausinę smulkiai supjaustykite. Keptuvėje išlydykite sviestą ir pakepinkite česnakus. Sudėkite špinatus ir supilkite grietinėlę, druską, pipirus, muskatą ir pavirkite ant silpnos ugnies apie 4 minutes. Nuėmę nuo ugnies iš karto patiekite. Skanaus!
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius (receptai)1
Kepimas ant žarijų – ne tik maisto ruošimo būdas, bet ir kulinarijos menas. Be to, tai dar viena galimybė pabūti gamtoje, praleisti laiką su artimais žmonėmis. Norint juos nustebinti puikiais skoniais reikia žinoti keletą taisyklių ir g...
-
Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)1
Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...
-
Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti9
Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...
-
Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų1
Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...
-
Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?11
Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...
-
Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)
Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...
-
Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)16
Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...