Ekonominės krizės grimasos: kokybiškesnis augintinių maistas taps prabanga?

  • Teksto dydis:

Neįtikėtina ekonominės krizės grimasa – dėl kuro varikliams europiečiai gali pritrūkti kokybiško maisto savo augintiniams. Europos pašarų gyvūnams gamintojai nerimauja, kad produkcijai gali pristigti žaliavų, nes šias gyvūninės kilmės medžiagas Briuselio institucijos siūlo naudoti biodegalų gamybai. Ar tai reiškia, kad augintinių maistas taps prabanga? Ir kaip tai gali atsiliepti žmonių maisto rinkai? Apie tai LNK žurnalistas kalbėjosi su Europos gyvūnų maisto gamintojų asociacijos atstovu Mindaugu Rupšiu.

– Tai pirmoji iniciatyva, kai gyvūninės kilmės riebalus siūloma sukišti į variklių kurą?

– Europos parlamentas šiuo metu siekia gyvūnų maistui svarbias medžiagas ir būtinas žaliavas naudoti biodegalų gamyboje. Jeigu taip nutiks, gali būti nelaukiamų pasekmių. Pastaruoju metu pastebėjome šios konkrečios žaliavos, taip vadinamos trečios kategorijos gyvūninių produktų, trūkumą rinkoje. Ir lygiagrečiai didėjantį jos panaudojimą biodegalų gamyboje. Kas, mūsų manymu, nėra visiškai teisingas sprendimas: supilti gyvūnų maistui tinkamą produkciją tiesiai į kuro bakus.

Visas reportažas – LNK reportaže: 

– Paprastam gyventojui tai gali skambėti kaip visiška nesąmonė. Sunku suprasti: riebalais varomas variklis. Kaip tai veikia?

– Biodegalų gamybos proceso nepakomentuosiu. Tačiau trečios kategorijos gyvūniniai produktai yra turtingi riebalais, turi daug sočiųjų riebalų rūgščių. O riebalai gerai dega. Juos Europos politikos viršūnės nori skatinti naudoti biodegalų gamyboje. Iki  šiol buvo naudojama tik pirmos ir antros kategorijos produktai, kurie nėra tinkami nei žmonių maistui, nei gyvūnų pašarams gaminti.

– Bet jei taip atsitiks ir gyvūninės kilmės riebalai į variklius įgaus kūną, kas tada?

– Norime patenkinti beveik 90 mln. namų ūkių poreikius Europoje, kurie turi apie 300 mln., augintinių. Jei iš mūsų tiesiogine to žodžio prasme bus atimta dalis žaliavos ir nebeturėsime prieigos prie žaliavų, skirtų visaverčiui ir saugiam maistui gyvūnams gaminti, privalėsime eiti į tiesioginę konkurenciją su žmonių maistu. Kas nėra tvari alternatyva.

– Kalbame bendrai apie visus pašarus gyvūnams ar tik kai kuriems gyvūnams, tarkime plėšrūnams?

– Didžiąja dalimi kalbame apie šunis ir kates, nes jų turime daugiausiai. Bet tai aktualu visiems mėsėdžiams plėšrūnams.

 Jei iš mūsų tiesiogine to žodžio prasme bus atimta dalis žaliavos ir nebeturėsime prieigos prie žaliavų, skirtų visaverčiui ir saugiam maistui gyvūnams gaminti, privalėsime eiti į tiesioginę konkurenciją su žmonių maistu.

– Jeigu atsiranda didelė konkurencija tarp tų, kurie gamina kurą varikliams, maistą gyvūnams ir maistą žmonėms, tai kur ir kam ta kaina išauga?

– Visiems. Paklausos-pasiūlos dėsnis. Kuo didesnė paklausa, tuo didesnė bus ir kaina. Dėl to ir manome, kad leisti naudoti biodegalų gamybai žaliavas, kurios yra tinkamos maistui, prieštarauja ne tik ES numatytai maisto panaudojimo hierarchijai, kur sakoma, kad žaliavas visų pirma reikia naudoti maistui ir tik pačioje piramidės apačioje jas deginti. Tai niekaip neprisidėtų prie transporto dekarbonizavimo, potencialiai sukeltų kainas ir galimai maisto trūkumą augintiniams.

– Ar bandėte skaičiuoti, kiek ta konkurencija galėtų tas kainas iškelti? Kalbėkime tik apie pašarus gyvūnams.

– Tikslių duomenų neturime, nes negalime atspėti, kiek žaliavų tiekėjai bus linkę perskirstyti savo tiekimo grandines. Tą nuspėti – gana sudėtinga.

– Kuo maitinti gyvūnus, jei jūs nebeturite žaliavų?

– Tai nėra vienintelė sudedamoji dalis. Tačiau tai yra labai svarbi  dalis, užtikrinanti visaverčio ir saugaus augintinių maisto skonines, bei funkcines savybes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gera foto

Gera foto portretas
Teroristas akupantas ant sunio namo stogo ir dar boksa duoda.:)

po to kai kaipmaras per kaimus praejo cipuotojai

po to kai  kaipmaras per kaimus praejo cipuotojai  portretas
nei sargiuko nei rainiuko neliko... nejuokinga...prie sitokiu kainu galvoju pats pereit ant cipsu...maistas kokybiskas kaloringas vitaminizuotas.. ne tai ka makaronai diena is dienos i desra kasdienine

A

A portretas
Geroji medalio pusė- gal sumažės miauksinčius ir lojančius draugus dėl mados laikančių piliečių, kurie, "atsilaisvinusius" pinigėlius galės išleisti savo maisto raciono pagerinimui.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių