JAV Senatas pritarė 700 mlrd. dolerių planui


2008-10-02
Jurgita Miciulevičiūtė-Smeu, JAV
JAV Senatas pritarė 700 mlrd. dolerių planui

Trečiadienio vakarą (JAV laiku) įvyko pakartotinis JAV Senato balsavimas dėl ekonominės sistemos "Gelbėjimo plano". Finansinės rinkos dalyviai, pergyvenę „Juodąjį pirmadienį" ir su nerimu laukę balsavimo pabaigos, galės lengviau atsikvėpti: planas priimtas, už jį balsavus 74, o prieš 25 senatoriams.

Senato nariai, tarp jų ir kandidatai į JAV prezidento postą Johną McCainą ir Barack Obamą, šį kartą nesudvejojo paremti finansinę sistemą gelbėjantį planą. Beje, dar prieš įvykstant balsavimui, planas buvo peržiūrėtas bei atliktos pataisos.

Prie originalaus dokumento buvo prisegtos politiškai viliojančios sąlygos. Viena sąlyga, kuria papildytas  „Gelbėjimo planas", yra tai, jog pinigų limito suma, kurią draudžia „Federal Deposit Insurance Corporation", buvo padidinta nuo 100 tūkstančių iki 250 tūkstančių JAV dolerių. 

Pataisos „Gelbėjimo planui" suteikė naują formą, kuri „keletui respublikonų ir demokratų leido suprasti, jog šie pokyčiai yra pakankami naujam požiūriui bei nuomonės pakeitimui", - rašo „The New York Times".

Demokratas Harry Reidas, Senato daugumos lyderis, teigė, jog gelbėjimo planas netrukus pasiųs žinutę milijonams amerikiečių, jog "pagalba jau pakeliui".

Respublikonas Mitchas McConnellas pastebėjo, kad šis balsavimas tapo vienu „pačiu gražiausių momentų Senato istorijoje".

Šį planą dar turi patvirtinti Kongresas, kuris anksčiau jau atmetė jį.