Jei dar nematėte Australijos


2008-12-27
Gediminas Jankauskas
Jei dar nematėte Australijos

Apie tai, kaip buvo užkariauti Laukiniai Vakarai, Jungtinėse Amerikos Valstijose pasakoja galybė amerikietiškų vesternų. Kur kas mažiau kino juostose pasakojama apie Antrojo pasaulinio karo įvykius, amerikiečiams prasidėjusius po japonų kamikadzių atakos Perl Harbore. Ir dar mažiau žinome apie tai, kaip šie įvykiai paveikė Australiją.

PRIE PASKUTINĖS RIBOS

Režisieriaus Bazo Luhrmanno dėka dabar šią XX a. istorijos žinių spragą užpildys visi, kuriems užteks kantrybės žiūrėti beveik trijų valandų epinę dramą "Australija".

Kai 1939 m. Europoje kilo Antrasis pasaulinis karas, sunerimo ir toli nuo šio žemyno gyvenantys žmonės. Amerikos ir Australijos piliečiai savo kailiu karinę agresiją pajuto vėliau, tačiau neramūs permainų vėjai pamažu sklaidė mitą, kad už Atlanto ar Ramiojo vandenyno pavyks ilgai gyventi ramybės oazėje. Prieš pat Perl Harboro tragediją pasidarė aišku, kad ir Amerika, ir Australija priartėjo prie ribos, kurią peržengus neutraliteto nebeliks, ir žmonės bus įsukti į siaubingą karo verpetą. Taip baigėsi seno gero pasaulio epocha.

Žavi anglų aristokratė ledi Sara Ešli (aktorė Nicole Kidman) dar prieš karą atvyko į tolimąją Australiją, kai įstabaus grožio krašte paveldėjo didžiulius žemės plotus ir milžiniškas galvijų bandas. Tačiau naujasis Saros gyvenimas žemyno šiaurėje nebuvo lengvas. Aplinkiniai žemvaldžiai ir stambūs galvijų augintojai prieš atvykėlę surezgė sąmokslą, norėdami atimti jai priklausantį turtą. Vienai atremti jų puolimą būtų buvę neįmanoma. Laimė, Sara susipažįsta su gyvenimo vėtytu ir mėtytu vienišu fermeriu Droveriu (aktorius Hugh Jackmanas). Grubus tylenis ir romantiška gražuolė ilgokai rodo vienas kitam priešiškumą, tačiau jie turi kartu nuginti 2 tūkst. galvijų kelis šimtus mylių iki pat Darvino miesto. Kaip tik čia herojai susidurs su visiškai neseniai Perl Harborą niokojusiomis japonų atakomis.

Per kelionę porelė patiria begalę pavojų, o žiūrovai ilgai mėgaujasi kvapą gniaužiančiais laukinės gamtos peizažais, stebi jaudinantį herojų bendravimą, tirpstantį bendrakeleivių priešiškumą. Kino juosta prasideda kaip klasikinis amerikietiškas vesternas, o antroje dalyje labiau primena holivudinius karinius epus, ypač – garsųjį "Perl Harborą". Gaila, kad ši amerikietiškų standartų egzotika į antrą planą nustumia australiškos mistikos motyvus, kuomet kraupokos išvaizdos aborigenai druidai, praveria vartus į gamtos paslapčių kosmosą. Toliau žengti į šią terra incognita nesiryžtama.

ŽADA TERAPINĮ POVEIKĮ

Daugiau nei ketverius metus "Australiją" kūręs režisierius B.Luhrmannas įsitikinęs, kad dabar pasirodanti kino juosta turės terapinį poveikį tiems žmonėms, kuriuos stipriai paveikė finansinė krizė. Anot jo, dabar pasaulyje karaliauja baimė, o po "Australijos" seanso žmonės turėtų pajusti, kad jų sielos praturtėjo nauja patirtimi.

Dėl naujos patirties abejoti tikrai neverta. B.Luhrmannas jau ne kartą įrodė esąs originalus menininkas, mokantis klasikiniams siužetams ("Romeo + Džiuljeta", "Mulen Ružas") suteikti ekstravagantiškumo ir pašėlusiai talentingų formų. Bet šį kartą reklamos kaitinti lūkesčiai išsipildė tik iš dalies. Jau dabar aišku, kad 130 mln. JAV dolerių kainavęs filmas netaps fenomenaliai pelningu projektu. Amerikoje uždirbti vos 4 mln. JAV dolerių per pirmą savaitgalį galutinai palaidojo tokias viltis. Regis, tokia pradžia pristabdys ir kitus režisieriaus planus – B.Luhrmannas tikėjosi, kad "Australija" bus didelės trilogijos pradžia.

Lieka tikėtis, kad filmas padės Australiją atrasti būriams naujų turistų, kaip tai buvo atsitikę po to, kai buvo rodomos komiško kino juostos apie Dandį, pramintą Krokodilu.

AR GALĖJO BŪTI KITAIP?

Iš pradžių atlikti pagrindinį vyro vaidmenį buvo kviečiamas Russellas Crowe, tačiau populiarus aktorius atsisakė dalyvauti, anot jo, labdaringoje veikloje – honoraras "Oskaro" laureatui pasirodė per mažas. Heathas Ledgeris buvo priverstas atsisakyti todėl, kad intensyviai filmavosi "Tamsos riteryje". Galiausiai Droverio vaidmuo atiteko aktoriui H.Jackmanui, ir tai bendro reikalo tikrai nesugadino. Atvirkščiai, jau keletą metų kylanti šio aktoriaus populiarumo kreivė dabar yra sunkiai pasiekiamose aukštumose. Todėl jis ir nusipelnė būti vadinamas seksualumo simboliu.

O štai N.Kidman vaidmenį "Australijoje" vadinti didele kūrybine sėkme nesinori. Nes čia nėra nieko, ko aktorė nebūtų vaidinusi. Tai ypač akivaizdu palyginus "Australiją" su "Šaltuoju kalnu", kurio atgarsiai naujajame B.Luhrmanno filme taip pat nekelia abejonių.

Apmaudu, regint monotoniškumu persmelktą kino juostą, galvoti, kad tokių meistrų darbo rezultatas galėjo būti kitoks. Be jokios abejonės, filmas sulauks dėkingų žiūrovų.

Tačiau virš N.Kidman galvos jau kaupiasi tamsūs debesys. Holivudo bosai nepatenkinti, kad net keli šios aktorės vaidmenys ("Auksinis kompasas", "Invazija") buvo nuostolingi. Holivudo kalba tai reiškia, kad stebuklinga višta nustojo dėti auksinius kiaušinius.

Tikriausiai su tuo susijęs prieš savaitę N.Kidman paskelbtas pranešimas, kad ji galvoja apie kino karjeros pabaigą. Tikėkimės, kad tai tik laikina krizė.


"Australija" ("Australia") ****
Drama. Australija, JAV, 2008 m. Rež. B.Luhrmannas. Vaidina H.Jackmanas, N.Kidman, Bryanas Brownas, Davidas Wenhamas, Jackas Thompsonas, Davidas Gulpililas.
veiksmas 2
humoras 0
įtampa 2
erotika 1
siaubas 1