Teisėjas iš Lietuvos - rekordininkų klube


2003-12-30
Teisėjas iš Lietuvos - rekordininkų klube

Rusijos futbolo sąjungos teisėjų kolegija paminėjo įžymaus arbitro Nikolajaus Latyševo 90-metį.

N.Latyševas nuo 1949 m. iki 1983 m. vadovavo buvusios SSRS futbolo teisėjų kolegijai, parašė ne vieną knygą teisėjavimo tema, buvo FIFA teisėjų komiteto nariu. 1962 m. jis vadovavo pasaulio čempionato finalinėms rungtynėms, kuriose susitiko Brazilijos ir Čekoslovakijos ekipos, o po jų buvo apdovanotas “Auksiniu švilpuku”.

Garsaus arbitro jubiliejaus proga buvo patvirtintas N.Latyševo simbolinis teisėjų klubas. Į jį nariais priimami arbitrai, vadovavę ne mažiau kaip 150 šalies (buv. SSRS, vėliau - Rusijos) čempionato aukščiausios lygos, taip pat taurės turnyro rungtynėms.

Pirmasis šiame 24 arbitrų klube - pats N.Latyševas (232 mačai). Aštuntasis yra FIFA arbitras kaunietis Kęstutis Andziulis (188). Jis - vienintelis iš trijų Baltijos šalių teisėjų, esančių šiame klube.

Tarp klubo narių - praeityje žinomi futbolo teisėjai Ivanas Lukjanovas (204 rungtynės), Karlo Kruašvilis (185), Pavelas Kazakovas (180), Tofikas Bachramovas ir Miroslavas Stuparas (po 164). Visiems 24 klubo nariams įteikti vardiniai prizai bei liudijimai.

K.Andziuliui skirtus apdovanojimus perdavė vilnietis arbitras Jonas Muliuolis, vadovavęs Lietuvos futbolo teisėjų kolegijos delegacijai Maskvoje vykusiame “Auksinio švilpuko” turnyre.

KD inf.