“Pamokė” žurnalistus


2008-02-28
“Pamokė” žurnalistus

Rusijos prezidento rinkimai artėja prie kulminacijos. Nepaisydami „Amnesty International“ ataskaitos dėl žodžio laisvės suvaržymo Rusijoje, pareigūnai sulaikė kelis žurnalistus.

Kelia grėsmę saugumui

Opozicinio žurnalo „The New Times“ žurnalistė Natalija Morar, patekusi į nepageidaujamų Rusijoje asmenų sąrašą, antradienį veltui mėgino pereiti valstybės sieną Maskvos Domodedovo oro uoste. Nors ji ištekėjusi už Rusijos piliečio ir šešerius metus gyveno Rusijoje, pareigūnai jos neįleido. „Dėl šios moters buvimo šalyje kyla grėsmė nacionaliniam saugumui“, – taip skamba oficialus specialiųjų tarnybų paaiškinimas.

24-erių Moldovos pilietė N.Mo-rar negali patekti į Rusiją nuo gruodžio. Tada pasienio kontrolės punkte jai net nepaaiškino išsiuntimo priežasčių. Žurnalistė mano, jog Rusijos valdžia tokį sprendimą priėmė dėl publikacijų.

Pora atsisako išvykti

Rusijos sostinėje įsikūrusi „The New Times“ redakcija ir pati N.Morar specialiųjų tarnybų sprendimą nutarė apskųsti teisme. Pareikalauta, kad būtų atšauktas draudimas jai įvažiuoti į šalį.

Gruodį iš Rusijos išsiųsta žurnalistė spėjo ištekėti už kolegos. Kadangi jos vyras Ilja Barabanovas turi Rusijos pilietybę, N.Morar turi teisę atvykti į Maskvą ir netgi gauti šios šalies pilietybę. Todėl oro uoste sulaikyti sutuoktiniai atsisako išvykti į Moldovą. „Mes iškvietėme savo advokatą“, – sakė I.Barabanovas.

Situaciją oro uoste stebėjęs radijo „Echo Moskvy“ redaktoriaus pavaduotojas Vladimiras Varfolomejevas taip pat buvo sulaikytas. Jis neva pažeidė taisykles, galiojančias pasienio ruože.

Šalį valdys V.Putinas?

Incidentas Domodedovo oro uoste įvyko tą pačią dieną, kai tarptautinė teisių gynimo organizacija „Amnesty International“ paskelbė kritišką ataskaitą apie padėtį Rusijoje. „Prezidento rinkimų kampanija Rusijoje vyksta be konkurencijos ir realios opozicijos, nes prezidentas Vladimiras Putinas sunaikino nepriklausomą žiniasklaidą ir Kremliaus kritikus“, – teigiama pranešime.

Prezidento rinkimus, kurie vyks kovo 2 d., Kremliaus priešininkai vadina „neteisingais“. Tačiau analitikai ir politikai sutinka, kad įtikimiausio V.Putino įgaliojimų perėmėjo Dmitrijaus Medvedevo laukia lengva pergalė. Yra tik abejonių, ar D.Medvedevas realiai valdys šalį.

Demokratų pretendentė į JAV prezidento postą Hillary Klinton taip pat abejoja D.Medvedevo savarankiškumu. „Galiu pasakyti, kad jis „kišeninis“ įpėdinis. V.Putinas vadovaus jam“, – sakė ji per debatus su konkurentu juodaodžiu senatoriumi Baracku Obama.

BBC, newsru.com inf.