Suimti sąmokslininkai


2008-12-19
BBC, BNS inf.
Suimti sąmokslininkai

Irako gyvenimą audrina ne tik sprogimai, bet ir politinės intrigos. Pastarosiomis dienomis sulaikyta dešimtys šalies pareigūnų, kurie, kaip teigiama, ketino surengti perversmą.

Suėmė karininkus

Irako vidaus reikalų ministerija (VRM) valyti pradėta maždaug prieš tris keturias dienas. Per tą laiką buvo suimta 50 pareigūnų. Keli jų kaltinami planavę valstybės perversmą. Tarp suimtųjų, kaip teigiama, yra įvairių rangų karininkų – nuo leitenanto iki brigados generolo. Visus juos suėmė elitinės kovos su terorizmu pajėgos, kurios tiesiogiai pavaldžios premjerui Nuri al Maliki.

Šiuo metu sulaikytieji, kurių dauguma buvo atsakingi už policijos veiklą ir vidaus saugumą, apklausiami. Ar suimtieji yra šiitai ar sunitai, kol kas neaišku.

Pasak aukštų saugumo pareigūnų, esama svarių įrodymų, siejančių suimtuosius su grupuote "Al Awda" ("Sugrįžimas" – arab.), ji įtariama mėginanti atkurti partiją "Baath" ("Atgimimas" – arab.). Šiai vadovavo myriop pasmerktas Irako diktatorius Saddamas Husseinas.

Po 2003 m. JAV invazijos į Iraką S.Husseino vadovaujama partija "Baath" buvo paskelbta neteisėta. Valdžioje ji išbuvo apie 30 metų.

Dėl politinių priežasčių

"The New York Times" vakar citavo aukšto rango VRM pareigūną, kuris sakė, jog su "Al Awda" siejami asmenys mokėję kyšius kitiems pareigūnams, siekdami juos užverbuoti. Tačiau šią informaciją paneigė tos pačios žinybos generolas majoras Abdulas Karimas Khalafas. Jo teigimu, suimtieji kadaise tebuvo neįtakingi "Baath" partijos nariai.

Kitas policininkas, kuris asmeniškai pažįsta kelis įtariamuosius, sakė, kad šie niekuo dėti. "Jie jau ilgą laiką yra valstybės tarnautojai ir beveik neturi vienas su kitu nieko bendro", – sakė savo pavardę atsisakęs nurodyti pareigūnas. Policininko nuomone, visi jie buvo suimti dėl politinių priežasčių.

Prieš pat rinkimus

Tokiai pareigūno nuomonei pritaria ir kiti Irako premjero N.al Maliki kritikai. Jų nuomone, politikas tokiais reidais mėgina įtvirtinti savo valdžią šalyje likus mėnesiui iki provincijų rinkimų.

Artėjant rinkimams, anot vietos gyventojų, vis dažniau pasigirsta kalbų apie planuojamus perversmus ir sąmokslus. Tačiau visi viliasi, kad rinkimai neišprovokuos suirutės ir taip nestabiliojoje šalyje.

Analitikai atkreipia dėmesį į tai, kad Irako atkūrimą ir raidą smarkiai stabdo ne vien politinės intrigos ir įtampa tarp įvairių frakcijų, bet ir įsigalėjusi korupcija. Nuo 2003 m. surengtos JAV vadovaujamų pajėgų invazijos Irake cirkuliavo milžiniškos pinigų sumos: buvo vykdomi dideli JAV finansuojami šalies atstatymo projektai, taip pat milijardai dolerių gaunama iš naftos pramonės. Naujai besikuriančių institucijų priežiūra buvo nepakankama, todėl susikūrė itin palanki terpė lėšoms grobstyti.