Kreipėsi į tautą


2008-12-19
BBC inf.
Kreipėsi į tautą

Graikijos radikalai net negalvoja baigti protestų. Savo poziciją jie išsako viešai, prieš tai užimdami vietos televizijos pastatus.

Televizijos pastatą, kuris yra Kretos mieste Chanijoje, trečiadienio vakarą jaunuoliai okupavo maždaug valandai. "Prieš pagrindinės žinių laidos transliaciją į televiziją užėjo jauni žmonės ir pareikalavo, kad prieš žinias ir po jų būtų parodytas įrašytas kreipimasis. 18 minučių įraše jie sako protestuojantys prieš 15-mečio nužudymą Atėnuose, – pranešė viena Graikijos sostinės informacinė agentūra. – Šis reikalavimas buvo patenkintas." Kaip teigiama, šioje akcijoje dalyvavo nuo 20 iki 80 žmonių. Vietos policijos teigimu, akcija įvyko be smurto.

Panašius reidus į televizijas jaunimas surengė ir kituose Graikijos miestuose. O Atėnuose patekę į tiesioginį eterį radikalai laikė plakatus, raginančius žmones nustoti žiūrėti televizorių ir eiti į gatves.

Protestai Graikijoje prasidėjo gruodžio 6 d., kai policininkai nušovė vieną iš ją puolančių paauglių. Pareigūnai tikina šaudę į orą, tačiau viena kulka kliudė Alexį Grigoropulą. Šis nuo sužeidimo mirė.

Manifestacijos prieš policijos savivalę prasidėjo Atėnuose, bet greitai išplito po visą Graikiją. Prasidėjo riaušės. Protestuotojai mėtė į policininkus butelius su Molotovo kokteiliu, o teisėsaugos pareigūnai atsakė garso granatomis ir pipirinėmis dujomis.

Dešimtys žmonių jau gavo įvairių traumų, dar apie 200 sulaikyta. Suniokota ir apvogta šimtai parduotuvių.

Protestai Atėnuose vyko ir vakar. Prie jaunimo prisijungė ir profesinės sąjungos – jos reikalauja socialinių garantijų. Kelioms valandoms vakar buvo sutrikęs Graikijos sostinės oro uosto darbas.