Kauniečių misija: atgaivinti legendinę "Romuvą"


2010-11-30
Šarūnė Kutinskaitė, Aušra Garnienė
Kauniečių misija: atgaivinti legendinę

Legendinis "Romuvos" kino teatras ir Vytauto Didžiojo universiteto korpusai galėtų susijungti kultūros pasažu. Tokią viziją savivaldybėje pristatė architektai Audrys Karalius ir Algimantas Kančas.

Proga visam kvartalui

Pasaže, kuris iškiltų tarp Laisvės alėjos ir K.Donelaičio gatvės, galėtų įsikurti bibliotekos, auditorijos, kavinės, dailės ir dizaino salonai, kino peržiūrų salės, kūrybinės ir visuomeninės organizacijos. Numatyta po daugiafunkciniu kultūros centru įrengti kelių aukštų požeminę 208 vietų automobilių stovėjimo aikštelę. "Tai galimybė kompleksiškai sutvarkyti gana didelį miesto kvartalą", – atkreipė dėmesį A.Karalius.

Vienas koncepcijos bendraautorių A.Kančas užsiminė, kad įgyvendinant projektą sutinka dalyvauti ir investuotojai iš Nyderlandų, šalia perstatantys buvusį "Merkurijų". A.Karalius pastebėjo sutapimą: "Romuva" visuomenės reikmėms atgauta tuo metu, kai vyksta "Merkurijaus" pastato statyba.

Stinga būtinų dokumentų

A.Karalius atkreipė dėmesį į tai, kad istorinis kino teatras – vienas nedaugelio Kauno tapatumo ženklų, tiltas į tarpukarį ir tam tikra atsvara Laisvės alėjoje esantiems komerciniams objektams. Abu architektai įsitikinę: pats metas pradėti formuoti "Romuvos" sklypą ir rengti detalųjį planą su numatytomis funkcijomis.

Tiesa, anot savivaldybės Urbanistikos skyriaus vedėjo Nerijaus Valatkevičiaus, šio objekto detalusis planas pradėtas rengti prieš 8–10 metų. Tačiau tuomet procedūros esą užstrigo dėl gretimuose namuose gyvenančių žmonių nepasitenkinimo galima automobilių stovėjimo aikštelės kaimynyste.

Savivaldybės tarybos kolegijos nariams architektų išdėstyta "Romuvos" pasažo koncepcija pasirodė priimtina, todėl nuspręsta rengti sprendimo projektą miesto tarybai.

Būtina gera vadyba

Kokią istorinio pastato viziją regi žmonės, kurių aktyvi veikla neatsiejama nuo Laisvės alėjos, taigi ir nuo vieno svarbesnių objektų jame – "Romuvos"?

Anot Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų generalinio direktoriaus technikos mokslų daktaro Vytauto Šileikio, tie, kurie valdo "Romuvą", ir turi galvoti, kaip išnaudoti erdves, kad verslas pasiteisintų. "Negalima juk eiti nuo vieno prie kito bankroto. Kita vertus, nepamirškime, kad senasis kino teatras – Laisvės alėjos dalis, todėl turime apsispręsti, kokios pėsčiųjų gatvės norime – erdvės, atliksiančios konsoliduojantį vaidmenį, ar erdvės su dėvėtų drabužių parduotuvėmis", – anot pašnekovo, "Romuvos" problemą būtina spręsti kompleksiškai.

Vytauto Didžiojo universiteto Menų fakulteto dekanė, Teatrologijos katedros docentė Ina Pukelytė mano, kad Kaunui būtų naudinga turėti vieną menų inkubatorių. "Už minimalią nuomos kainą arba dykai čia galėtų burtis mokslus baigiantys kultūros vadybininkai ir menotyrininkai, kartu inicijuoti įvairius meno projektus. Dabar tokios vietos nėra, – svarstė I.Pukelytė. – Kavinė? Ji visuomet yra traukos taškas. Trumpai tariant, šiai vietai reikia veiklos, platesnės nei vien tik kinas."

Kauno valstybinio dramos teatro vadovas Egidijus Stancikas "Romuvoje" mato vietą, kurioje būtų sudaromos sąlygos realizuoti savo svajones jauniems menininkams ir meną kaip pomėgį puoselėjantiems žmonėms. "Į mūsų teatrą nuolatos kreipiasi ir erdvių savirealizacijai prašo labai daug jaunų žmonių. Tačiau dėl netobulų įstatymų, mat esame biudžetinė įstaiga, mes niekuo negalime padėti. Senasis kino teatras, kaip viešoji erdvė, galėtų burti pozityvius, nestandartiškai mąstančius žmones, grupes ir organizacijas", – mano E.Stancikas.

Kauniečių nuomonė

Mini verslo planas

Išnagrinėkite didžiųjų miestų – Paryžiaus, Berlyno, Madrido, Londono ar JAV, pagrindinių pėsčiųjų gatvių struktūrą. Ten visada galima rasti įdomių idėjų. Laisvės alėjai reikia ko nors naujo, šviežio, o ne eilinio kino teatro, eilinio naktinio klubo ar eilinio universiteto centre. "Romuvoje" galėtų vykti rimtų, intelektualių žaidimų varžybos, TV laidos, tiesioginių sporto, muzikos transliacijų iš užsienio peržiūros, soliniai atlikėjų vakarai.

Geriausi pasiūlymai čia

Reikia rodyti pigesnius filmus jaunimui, moksleiviams. Bilietas galėtų kainuoti 5 litus. Tuomet būtų jaunimo trauka ne tik "Romuvoje", bet ir visoje Laisvės alėjoje.

Donatas

Nekomercinis kinas + kavinė + šiuolaikinio meno centras.