Kauniečio namo sienos – lyg užkeiktos


2008-12-22
Vereta Rupeikaitė
Kauniečio namo sienos – lyg užkeiktos

Naują mūrinį namą pasistatęs kaunietis Mantvydas Gricius Kalėdų jame nešvęs – įklimpo ties sienų apdaila. Namo sienas ir lubas glaistę bei dažę darbininkai dūsauja, kad šiuos darbus reikės iš naujo atlikti jau trečią kartą. Mat pradėjus dažyti, įvyksta keista reakcija: lygioje sienoje atsiranda įdubusių ruožų, tarsi jie būtų išgraužti. Namo savininkas ir darbininkai tikri, jog kaltas lietuviškas glaistas. Gamintojai aiškina, kad darbininkai neįsiskaitė į naudojimo instrukciją ir nesilaikė technologinių reikalavimų.

Siuntinėjo vieni pas kitus

Į baigiamą įrengti namą pasikvietę darbininkai pasakojo, jog su lietuvišku "Igis" glaistu dirba maždaug šešerius metus, tačiau nieko panašaus iki šiol nebūdavo. Bet šį kartą vos tik sienos nudažomos, įvyksta reakcija, vietomis glaistas tarsi išgriaužiamas, lygus paviršius tampa šiurkštus.

Iškilus problemai, namo savininkas ir darbininkai nenuleisdami rankų ieškojo šio reiškinio priežasčių. Išsikvietė "Igis" atstovus. Šie pamatę nelygumus sienoje gūžčiojo pečiais ir iš pradžių kaltę vertė dažams.

Dažų gamintojų atstovai, pasak namo šeimininko, apskritai nesileido į kalbas.

"Vėl išsikvietėme glaisto gamintojus. Šie įtikinėjo, kad kalta ne jų medžiaga, o gruntas, esą per gausiai jo naudojome. Kreipėmės ir į gruntą parduodančius atstovus. Šie atsakė, kad naudotas gruntas pats geriausias ir taip nutikti negalėję", – tęsė namo šeimininkas.

Darbininkai paklausė glaisto gamintojų rekomendacijų ir iš naujo nuglaistė bei nušveitė namo sienas bei lubas – iš viso apie 500 kv. m. Pradėjus dažyti, kartojosi ta pati problema.

Senkant kantrybei, namo šeimininkas kreipėsi į vartotojų teises ginančias instancijas. Jų atstovai pirmiausia nusiuntė pas glaisto pardavėjus, o šie vėl parodė pirštu į gamintojus. Vėliau teisybės ieškota Valstybinėje ne maisto produktų inspekcijoje. Šios įstaigos atstovas tik paguodė, kad nustatyti, ar iš tiesų dėl nesklandumų kaltas glaistas, neįmanoma. Esą Lietuvoje nėra tokios laboratorijos.

Namo šeimininkas su darbininkais dabar skaičiuoja ne tik materialinius nuostolius, bet ir darbo bei prarasto laiko sąnaudas. Sienas reikės jau trečią kartą glaistyti ir dažyti. Darbininkai tikri, kad apdailos darbus atliko laikydamiesi statybos technologinių reikalavimų. Todėl mano, kad 5–6 tūkst. litų nuostolį turėtų padengti glaisto gamintojas "Igis".

Patarė negruntuoti

Bendrovės "Igis" apdailos technologijų specialistas Eugenijus Puronas prisipažino, kad pirmą kartą susidurta su tokia problema. Tačiau jis tikino nustatęs pažeistų sienų priežastį. "Prieš glaistant gipso kartono plokštes reikia gruntuoti – taip parašyta mūsų glaisto naudojimo instrukcijoje. Darbininkai taip ir darė. Tačiau nuglaistytos sienos prieš dažant galima visai negruntuoti, arba ją gruntuoti labai negausiai, atsargiai. Darbininkai, matyt, grunto nepagailėjo", – įsitikinęs E.Puronas.

Jo teigimu, įtakos galėjo turėti ir tai, kad minėti statybininkai naudojo ne "Igis", o kito gamintojo gruntą. Šio gaminio instrukcijoje nurodyta, kad gruntuojant glaistytus paviršius nereikia naudoti daug grunto, nes jis gali išplauti glaistą, dėl to gali matytis nutekėję ruožai. Per didelis kiekis grunto esą pradėtų skiesti bet kurį glaistą. Ši reakcija išryškėjo paviršių padengus dažais.

E.Purono teigimu, pats glaistas mažai geria drėgmę, gruntas esą nebereikalingas.

"Visi buvo įpratę glaistą gruntuoti, minėtame name darbininkai dirbo, kaip buvo dirbama, prieš keletą metų. Tačiau technologijos pasikeitė, darbo instrukcijoje neberekomenduojama prieš dažant sieną būtinai dengti gruntu. Reikia skaityti etiketes, o jei kas nors lieka neaišku, galima paskambinti ir pasiklausti", – pridūrė "Igis" atstovas.

Kad nesikartotų keista reakcija, minėtame name E.Puronas patarė nugrandyti ligi tol teptą glaistą, gruntą ir dažus iki pat gipso kartono plokštės ir vėl iš naujo nuglaistyti sienas. Norint išvengti šio sunkaus darbo galima mėginti ant viršaus tepti kitokį glaistą, kuris galbūt užblokuotų apačioje esantį gruntą.

Paskutinė stotelė – laboratorija

Kauno technologijos universiteto Architektūros ir statybos instituto Akredituotos kompozicinių ir apdailos medžiagų laboratorijos vedėja Violeta Bieliūnienė taip pat pirmą kartą išgirdo, kokių rūpesčių gali sukelti tirpstantis glaistas.

Tad pirmiausia ji patarė, jei įmanoma, naudoti to paties gamintojo glaistą, gruntą ir dažus, nes jie vienas prie kito priderinti. Naudojant skirtingų gamintojų medžiagas, reakcija neprognozuojama, nes gamintojai naudoja skirtingus polimerus. Gamintojo pareiga – naudojimo instrukcijoje nurodyti, kokias kitas priemones galima naudoti. Jei instrukcijų nesilaikoma, tai gamintojui reikšti pretenzijų nėra pagrindo.

V.Bieliūnienė atkreipė dėmesį, kad apdailos darbų kokybei labai didelę reikšmę turi ir aplinkos sąlygos – temperatūra, drėgmė.

"Šiuo metu nešildomose patalpose dirbti negalima. Jei vietomis glaisto bus užtepta storiau, jis neišdžius, dažant tos vietos suminkštės", – prognozavo specialistė.

Akredituota kompozicinių ir apdailos medžiagų laboratorijoja galėtų padėti nustatyti tikrąją M.Griciaus namo sienų problemos priežastį. Ant nedidelės plokštės būtų išbandomos naudotos medžiagos – gruntas, glaistas ir dažai. Tada procedūrą galima kartoti panaudojant kitą glaistą, kitą gruntą, kitus dažus ir stebėti reakciją.

Pasak V.Bieliūnienės, nustatyti minėtos problemos priežastį nebūtų lengva, nes įtakos turi daug veiksnių. Tokia paslauga kainuotų nuo 500 litų.