Kontrolinis šūvis klubams


2009-02-28
Darius Sėlenis
Kontrolinis šūvis klubams

Sunkmetį išgyvenantys Kauno naktinių klubų vadovai pripažįsta, kad prarado apie 30 proc. lankytojų, tačiau užsidaryti dar neketina.

Blogiau negali būti

Jei bus nesumažinta nuomos kaina už patalpas, naktinių klubų laukia mirtis. Taip prognozuoja prieš keturis mėnesius atsidariusio klubo "Pasaka" savininkė Ramunė Šyvokienė.

Kauno pramogų centrų vadovai pripažįsta, kad tokio juodo periodo jiems dar neteko išgyventi. Tačiau ir su baime žvelgdami į ateitį jie tikina, kad kol kas užsidaryti neketina.

Vėlyvas penktadienio vakaras. Įprastai pilnas žmonių naktinis klubas "Zepelinus" – pustuštis, vos apie 70 žmonių Senamiesčio klube "Latino", klubo "Metelica" apsaugos darbuotojas neslepia: "Šiandien labai mažai žmonių. Užsidarysime anksčiau."

Toks liūdnas vaizdas didžiąją sausio ir vasario dalį tvyrojo daugelyje Kauno pasilinksminimo įstaigų. Pastaruoju metu pilnas sales pritraukdavo tik išskirtiniai renginiai ir atlikėjai.

"Kauno dienos" žiniomis, du Kauno klubai rimtai svarsto, ar nevertėtų užsidaryti, dar pora – išsikelti į mažesnes ir pigiau kainuosiančias patalpas. Šiuo metu naktiniam klubui tinkamas patalpas galima rasti nuo 6 iki 15 litų už kv. m.

"Neužsidarysime", – viešai tikina visų klubų vadovai. Bet pripažįsta, kad daug kas priklausys nuo derybų su patalpų savininkais, nes šiuo metu pramogų vietų lankomumas krito apie 30–40 proc.

Sausis itin tragiškas

"Dabar, kaip niekada anksčiau, lankytojus gali privilioti tik kokybišku ir išskirtiniu produktu", – neslepia R.Šyvokienė. Didžiausio anšlago "Pasakoje" sulaukė "Tabami goes" projektai. Publikos greičiausiai netrūks ir netrukus įvyksiančiame grupė "Antis" koncerte.

"Sausį buvo labai liūdna. Ypač prasti buvo Naujieji metai, tačiau antroje vasario pusėje situacija stabilizavosi, – teigė vieno seniausių, kuriam vasarą sukaks šešeri metai, Kauno klubo "Zepelinus" direktorė Gintarė Meiluvienė. – "Olialia Party", Ruslanas Kirilkinas, Milanno, šv.Valentino diena sutraukė daugiau nei po 500 žmonių."

"Kauno klube "Metelica" situacija sunkesnė nei sostinėje, – pasakojo "Ultrapramogos" rinkodaros vadovė Zita Barusevičienė. – Per trejus metus tokio juodo periodo dar neišgyvenome, tačiau dar blogesnė situacija maitinimo įstaigose."

"Sunku, tačiau rudenį išgąsdinti kalbų buvome pasirengę dar baisesnei krizei, – sakė dvejus metus Kauno senamiestyje veikiančio klubo "Latino" savininkė Inga Budrienė. – Dabar džiaugiamės, kad neatidarėme antro klubo, nors jau buvome išsirinkę patalpas."

Pasitaikė ir anšlagų

"Miestiečiai pasyvesni ir kruopščiau renkasi pramogas. Krizė? Galbūt daug apie ją kalbama, todėl tai kažkiek ir išpūstas reikalas", – įsitikinęs Kauno šokių muzikos ir kokteilių baro "Pop Star Bar" vienas bendraturčių Šarūnas Karalius.

Didžėjus ir klubo šeimininkas džiaugiasi prieš savaitę anšlago sulaukusia kylančia žvaigžde iš Didžiosios Britanijos Rae. Jis su kolega Lauriu Lee kol kas negali skųstis lankytojų skaičiumi ir kitomis dienomis. Bet Š.Karalius pripažįsta: "Renginius organizuojame septynerius metus, tačiau klubą atidarėme tik gruodžio mėnesį. Šiuo sunkiu metu naujokai turi didelį privalumą, nes į naują klubą atveda smalsumas."

Saikingiau vartoja alkoholį

"Kauno dienos" kalbinti klubų šeimininkai pastebi, kad šiemet pramogų vietų lankomumas krito apie 30–40 proc.

"Šiuo metu pas mus ženkliau sumažėjo ne žmonių, bet "pirkinių krepšelis", – atvirauja "Zepelinus" direktorė. – Vieša paslaptis, kad kai kurie lankytojai, taupydami pinigus, vartoja alkoholį prieš apsilankydami klube arba kartkartėmis eina išgerti į automobilį."

"Žmonės perka pigesnius, iki 10 litų kainuojančius gėrimus", – apie 30 proc. baruose sumažėjusiu pirkimu guodėsi I.Budrienė.

"Kai kurie anksčiau per vakarą nupirkdavę ir po dešimt 30 litų kainuojančių kokteilių, dabar bent trečdaliu sumažino išlaidas", – neslėpė vienas pavardės nenorėjęs sakyti barmenas.

Derasi dėl nuomos

Vyksta intensyvios derybos. Nuomininkai privalo sumažinti arba jau mažina kainas. Senieji nuomos įkainiai – mirtis. Taip kalba naktinių pramogų vietų vadovai.

"Mes atsidarėme tik gruodį, tad mums šiek tiek anksti apie tai kalbėti", – sakė Š.Karalius.

"Kauno architektų sąjunga buvo užsiminusi po Naujųjų metų kelti kainą, – stebėjosi I.Budrienė. – Tačiau dabar visi mažina kainas, tad tikimės, jog taip neįvyks."

"Tikimės išsilaikyti, deriname nuomos kainas", – pripažįsta Z.Barusevičienė.

"Turbūt plėsime klubo koncepciją, – prasitaria "Pasakos" savininkė. – Ne, ne, bet tokios grupės kaip "Olialia Pupytės" pas mus nekoncertuos."

Saulėlydis ar saulėtekis?

Ar vasarą klubai ketina užsidaryti? Klubų vadovai kategoriški: ne!

"Jei situacija taps tragiška, užsidarysime galbūt liepos, rugpjūčio mėnesį", – nesiryžo prognozuoti "Latino" savininkė.

"Yra buvę, kad ne tik vieną dieną, bet ir visą savaitgalį Kaune nebūna jokių renginių, – neabejoja Š.Karalius, bet šyptelėjęs prasitaria. – Esame parengę ir atsarginį variantą – planą B.

"Keisime klubo koncepciją, galbūt dirbsime tik kartą per savaitę", – svarsto Z.Barusevičienė.

"Mes – ne orakulai, – sakė "Zepelinus" direktorė. – Tačiau tikiu, kad iš duobės pakilome ir žemiau nekrisime."

Kovo pradžioje Kaune duris atvers šokių ir kokteilių baras "Barcode", viduryje – visą parą dirbsiantis muzikinis pramogų klubas "Extaze", o balandžio pabaigoje – Laisvalaikio namai "Nautilus".