Žvilgsnis


2004-08-10
Giedrė BUDVYTIENĖ
Žvilgsnis

Ką tik įstojusios į ES Lietuvos vargšais susirūpino Europa. Europos socialinių teisių komitetas paskelbė, jog Lietuvoje socialinių išmokų pagyvenusiems žmonėms lygis yra nepakankamas. Valstybės remiamos pajamos - 135 litai - negarantuoja pagyvenusiems žmonėms teisės į tinkamą socialinę apsaugą. Konstatuojama ir nepakankama parama šeimoms, bedarbiams.

Šių išvadų fone kaip muilo burbulas subliūkšta valdžios deklaracijos, kad gyvenimas gerėja - socialinės išmokos auga, o skurdas mažėja.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, Lietuvoje yra apie 4 tūkst. pensinio amžiaus žmonių, kurie dažniausiai dėl nepakankamo darbo stažo negauna senatvės pensijos. Iš jų tik apie 1,6 tūkst. gauna socialinę pašalpą, kuri siekia per 100 litų. Jiems mokamos ir kompensacijos už komunalines paslaugas.

Likusieji 2,4 tūkst. neturi ne tik teisės į pašalpą, bet ir negauna kompensacijos. Taip nutinka, kai šeimos pajamos viršija valstybės remiamas pajamas kiekvienam šeimos nariui - 135 litus. Aritmetika čia paprasta: jei vieno sutuoktinių pensija didesnė nei 270 litų, tai kitas, negaunantis pensijos, negaus ir pašalpos.

Nuo balandžio įsigaliojus naujam Piniginės socialinės paramos mažas pajamas gaunančioms šeimoms (vieniems gyvenantiems asmenims) įstatymui negaunančių socialinės pašalpos gretas papildė nemenkas pensininkų, galo su galu nesuduriančių šeimų būrys. Apie trečdalis anksčiau gavusių šią paramą ją prarado. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija į kairę ir į dešinę dalijo pažadus, kad įstatymas padidins paramos taiklumą. Vietoje to jis atsigręžė prieš vargingiausiai gyvenančius žmones.

Pasirodė, kad skurstantieji staiga taip praturtėjo, kad jiems nebepriklauso pašalpos ir kompensacijos. Būsto įkaitais tapo brangiau įkainotų, net ir visai nedidelių butų gyventojai. Tačiau ar dėl to jų piniginėje atsirado daugiau pinigų, o šaldytuve - maisto?

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė pripažino, kad buvo persistengta. Ministerija, pabūgusi žmonių nepasitenkinimo, skubiai parengė įstatymo pataisas, pagal kurias siūloma didinti būsto, karšto vandens normatyvus, kilnojamojo turto vertes. Jei joms pritars Seimas, kelis mėnesius negavę pašalpų žmonės, vargais negalais “sutilpę” į valdininkų nustatytus normatyvus, gali tikėtis jų ir už praėjusį laikotarpį. Gal įstatymo kūrėjai galėtų pasakyti, iš ko jiems iki tol gyventi?

Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Rimantas Šadžius teigė, kad jokių pašalpų negaunančių žmonių problema taip pat yra svarstoma ir ieškoma būdų jai spręsti. Bet artimiausiu metu nenumatoma tam skirti lėšų. Papildomai reikėtų 9 mln. litų, deja, jų niekaip nerandama. Tuo tarpu naujiems automobiliams, statyboms, premijoms, priedams pinigų negailima.

Kol kas nesigirdi, kad būtų planuojama didinti ir valstybės remiamų pajamų lygį, kas leistų sušvelninti labiausiai vargstančių gyventojų padėtį. Užuot tai padariusi, Vyriausybė giriasi sėkmingai įgyvendinanti Nacionalinį kovos su skurdu ir socialine atskirtimi veiksmų planą. Tačiau žemiau skurdo ribos gyvenančiųjų nė kiek nemažėja: šiuo metu skursta apie 16 proc. šalies gyventojų. Dvigubai daugiau jų yra tarp besiverčiančių iš pašalpų, stipendijų, daugiavaikių šeimų, žemdirbių.

Ekspertai įspėja, kad tai - tik ledkalnio viršūnė. Mat skurdžiai skaičiuojami pasitelkus valdžiai parankias metodikas ir manipuliuojant statistika. Remiantis būtiniausių produktų, be kurių žmonės negali apsieiti, kainomis, o ne kažkokiais mistiniais dydžiais, pamatytume tikrąjį skurdo veidą. Tačiau tuomet reikėtų pripažinti, kad skurstantieji remiami nepakankamai.

Iki šiol buvo sėkmingai žongliruojama aptakiomis frazėmis, giriamasi augančiomis pensijomis ir pašalpomis, joms didinti skiriamais milijonais. Na ir kas, kad įspūdingai skambančias sumas padalijus tūkstančiams jos virsta vos keliais ar keliolika litų. ES institucijų išvados atskleidė, kad socialinės problemos yra kur kas skaudesnės, nei buvo pateikiama. Kažin ar šis demaskavimas privers valstybę gerokai padidinti paramą skurstantiems. Tačiau žmonės gali priversti, jei netylės, o garsiai šauks apie savo bėdas.