Šūvių serijos retina gangsterių gretas


2007-01-08
Tomas JARUSEVIČIUS
Šūvių serijos retina gangsterių gretas

Per vieną naktį Kaune įvykus trims susišaudymams, vienas žmogus nužudytas, o keturi sužeisti

Prieš savaitgalį Kaune vėl aidėjo šūviai. Žudikų paleistos kulkos mirtinai pakirto dar vieną nusikalstamam pasauliui priskiriamą asmenį. Kitas šaulių taikiniu tapęs jaunuolis šio susirėmimo metu buvo sužeistas. Pareigūnai jau sulaikė įtariamąjį.

Tą pačią naktį Kaune įvyko dar du susišaudymai, kuriuose trys žmonės sužeisti. Per mažiau nei tris mėnesius Kaune įvyko jau ketvirtas kraujo praliejimu pasibaigęs ginkluotas susirėmimas, kurio metu žuvo žmogus.

Mirtinai suvarpytas kulkų

Penktadienio vakaras laikinojoje sostinėje pasėjo neramumus. Apie 21.25 val. Kauno miesto vyriausiojo policijos komisariato budėtojams pranešta apie susišaudymą ties Tvirtovės alėjos 35-uoju numeriu pažymėtu pastatu. Jau po kelių akimirkų į nurodytą vietą atvyko vienas netoliese dirbusių patrulių ekipažas.

Greta iki vidurnakčio ir dar ilgiau veikiančio kebabų kioskelio sėdėjo sužeistas jaunuolis, prisistatęs ęsąs devyniolikmetis Antanas Marma, Kauno Veršvų vidurinės mokyklos abiturientas. Jaunuolis skundėsi, kad jam peršauta koja, nuolat skambino mobiliojo ryšio telefonu pranešdamas artimiesiems apie incidentą.

Policijos pareigūnai, apžiūrėję įvykio vietą, tuoj pat surado ir antrą per susišaudymą nukentėjusį vaikiną, kuris gulėjo prie mikroautobuso, stovėjusio prieš pat laiptus, vedančius į Kauno technikos kolegiją.

A.Marma, skirtingai nei pasakojo teisėsaugininkai, patyrė ne tik kojos, bet ir rankų bei krūtinės ląstos sužalojimus. Nuvežus nukentėjusįjį į Kauno medicinos universiteto klinikas konstatuota, kad pavojus gyvybei negresia.

Tuo tarpu kulkų suvarpytą vaikiną, gulėjusį aikštelės viduryje, greitosios pagalbos medikai rado ištiktą klinikinės mirties. Gydytojai dar mėgino jį reanimuoti, tačiau pastangos buvo bevaisės - netrukus konstatuota jaunuolio mirtis.

Vienas žinomas, o kitas “švarus”

Iškart po susišaudymo į įvykio vietą nedelsiant buvo pasiųstos elitinės Kauno teisėsaugos kriminalistų pajėgos, kurių atstovai, kaip įprastai, buvo itin nekalbūs. Pareigūnai įdėmiai šukavo visą įvykio vietos teritoriją.

Teisėsaugininkai netruko nustatyti, kad šįkart kruvinoje dramoje auka tapo jiems žinomas 21-erių metų kaunietis Deivis Archipovas.

Anksčiau jau teistas vaikinas siejamas su nusikalstama “Daktarų” gauja, o pagrindine jo “veiklos” sritimi ir “specializacija” laikomos automobilių vagystės.

Kulkų suvarpyto jaunuolio kūne ekspertai aptiko šautines žaizdas krūtinėje, rankose ir sėdmenyse. Greta jo aptiktas numestas pistoletas.

Penktadienį prieš pat susišaudymą D.Archipovui policija buvo pritaikiusi Organizuoto nusikalstamumo užkardymo įstatyme numatytą prevencinę priemonę - oficialų perspėjimą.

Kauno Veršvų vidurinę mokyklą šiemet bebaigiantis devyniolikmetis A.Marma teisėsaugininkų duomenų bazėse neužfiksuotas.

Pareigūnai sako, kad jis “visiškai švarus”, išskyrus administracinę nuobaudą už Kelių eismo taisyklių pažeidimus.

Tėvą apstulbino žudikų įžūlumas

Vakar “Kauno dienos” kalbintas nukentėjusio vaikino tėvas, Kauno bokso klubo “Gongas” prezidentas Anatolijus Marma, neslėpė nuoskaudos, kad daugelis žiniasklaidos priemonių jo sūnų priskiria automobilių vagišiams: “Tikrai ne tai dabar man yra didžiausias rūpestis, tačiau kad ir kaip ten būtų, negaliu nekreipti dėmesio į tokią neteisybę. Neturėjau kada stebėti žinias per televiziją ar internete, tačiau mane jau pasiekė nuogirdos, kad sūnų apkalba”.

Devyniolikmečio tėvas neslėpė, kad jo sūnus buvo pažįstamas su D.Archipovu. Anot vyriškio, dar visai neseniai jiedu atšventė jo gimtadienį (pernai gruodžio 11-ąją D.Archipovui suėjo 21-eri).

“Anksčiau jaunuoliai santykius išsiaiškindavo kumščiais, o dabar į beginklius išdrįstama paleisti šūvius. Prieš kelerius metus Antanas tapo Lietuvos jaunių bokso pirmenybių nugalėtoju, todėl ginklai jam tikrai nerūpi. Dar tą patį penktadienį ryte jis buvo treniruotėje, nubėgo keturių kilometrų ilgio krosą, o po to matėmės ir dieną, bet vakarop įvykiai pakrypo tokia skaudžia ir netikėta linkme”, - neslėpdamas susirūpinimo pasakojo sužeisto vaikino tėvas ir treneris A.Marma.

Vyriškio įsitikinimu, sūnus negalėjo būti ginkluotų žudikų taikinys, o susišaudymo metu nukentėjo vien dėl to, kad tuo momentu atsidūrė ne laiku ir ne vietoje. Jaunuolio tėvas patvirtino, kad į Tvirtovės alėją sūnus su keliais draugais buvo užsukęs pavalgyti, ką čia darydavo gan dažnai.

Tėvo teigimu, sužeistas sūnus po rankos bei krūtinės operacijų jaučiasi geriau, tačiau medikams liko išimti ties stuburo slanksteliais grėsmingai įstrigusią kulką.

Kaip kovinio filmo siužete

Kitame automobilių stovėjimo aikštelės gale, už keliolikos metrų nuo nušautojo, penktadienį stovėjo trečiosios ir ketvirtosios kartos “Volkswagen Golf” markės automobiliai. Vieno jų langai buvo suvarpyti kulkų. Mažiausiai penkis kartus buvo šauta ir į mikroautobusą, ties kuriuo aptiktas D.Archipovo kūnas. Neatmetama prielaida, kad šaulių taikiniu tapęs vaikinas galėjo mėginti palįsti po transporto priemone ir pasislėpti nuo į jį paleistų šūvių.

Iškart po incidento kebabų prekyvietė užsidarė, o visi aplink ją, kaip ir kas vakarą, būriavęsi jaunuoliai spruko tolyn. Vis dėlto spėta pakomentuoti, kad ginkluoti užpuolikai galėjo būti atvykę dviem automobiliais. Atrodo, kad šauliai darbavosi iš peties, lyg kovinio filmo siužete: iššokę iš mašinų ir paleidę šūvių serijas, jie leidosi bėgti tolyn per visą stovėjimo aikštelę.

Susišaudymo vietoje surinkę apie dešimt pistoleto tūtelių, ekspertai daro išvadą, kad šaudyta buvo ne iš vieno ginklo, o mažiausiai dviem. Šovinių gilzes pareigūnai rinko visoje aikštelėje ir aplink ją. Kone daugiausia jų buvo aptikta ties kebabų kiosku, po kelias tūteles mėtėsi ant Tvirtovės alėjos gatvės važiuojamosios dalies ir netoli D.Archipovo lavono bei prie apšaudyto “VW Golf”.

Praėjus vos valandai po susišaudymo, aplink įvykio vietą pradėjo rinktis jaunuoliai, panašaus amžiaus į nukentėjusiuosius. Smalsiais žvilgsniais žiūrėdami į aptvertos aikštės viduryje gulinčio vaikino kūną, tarpusavyje jie ėmė šnabždėtis, esą “ten turbūt nušautas Deivis”.

Išgirdę tyliai besišnekučiuojančius pašaliečius, policijos pareigūnai kartu su kriminalistais sučiupo jaunuolių trijulę ir, nusivedę į tarnybinį automobilį, patikrino jų asmenybes. Galiausiai, be kitų smalsuolių, prieš vidurnaktį į nelaimės vietą atvažiavo ir nušautojo draugė, kurią, vos tik priėjus kiek arčiau, ištiko šokas. Mergina ėmė be paliovos verkti ir šaukti vardu savo velionį draugą.

Vakar pavakarę Kauno apygardos prokuratūros atstovė spaudai Zita Gaižauskienė pranešė, kad teisėsaugininkai sulaikė 23-ejų metų pilietį, kuriam įteiktas pranešimas apie įtarimą dėl nužudymo ir sunkaus sveikatos sutrikdymo. Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras vakar kreipėsi į teismą dėl kardomosios priemonės - suėmimo skyrimo. Kauno miesto apylinkės teismas prokuroro prašymą patenkino iš dalies - leisdamas suimti įtariamąjį dešimčiai parų.

Bendramoksliai matydavo retai

D.Archipovas nužudytas Kauno technikos kolegijos, kurioje mokėsi, prieigose. Čia jis jau antrus metus nesėkmingai mėgino įgyti autotransporto elektronikos specialisto profesiją.

“Deivis į paskaitas atvažiuodavo vos kelis kartus per metus, geriau besimokančių bendramokslių paprašydavo, kad šie padėtų jam kokiais nors būdais gauti bent menkiausius įvertinimus. Pernai pavasarį jis tik atveždavo pažymas, patvirtinančias jo prasto lankomumo priežastis. Ten, atrodo, buvo rašoma apie jo dalyvavimą teismuose. Paprastai daugelis mūsų gerokai nustebdavome, kai toks jaunas ir iš pažiūros pernelyg niekuo iš kitų neišsiskiriantis neaukšto ūgio sportiškas vaikinas prie kolegijos pasirodydavo su ganėtinai prabangiais automobiliais. Galiausiai sužinojome, kad jis buvo įkliuvęs dėl mašinų vagysčių”, - pasakojo vienas buvusių D.Archipovo bendramokslių.

Įkliuvo po mašinos vagystės

Atrodo, kad net ir atmestini mėginimai siekti autotransporto elektroniko išsilavinimo buvo susiję su D.Archipovo veikla, mat vaikinas jau kurį laiką buvo gerai pažįstamas Kauno teisėsaugininkams. Į jų akiratį jis pakliuvo neatsitiktinai - D.Archipovo pavardė figūravo keliuose automobilių vagysčių epizoduose. Už tokio pobūdžio nusikaltimus jaunuolis ir teistas.

Be to, pernai kovo pabaigoje D.Archipovas kartu su dabar nuteisto Kauno nusikalstamo pasaulio šulo Henriko Daktaro 26-erių metų pusbroliu Haroldu Voloskevičiumi ir dar vienu 31-erių metų bendražygiu Vidmantu Juškevičiumi buvo sulaikyti trijulę įtariant pavogus kelis prabangius automobilius. Būtent šis pernykštis epizodas akimirksniu apnuogino akivaizdžias jaunuolio sąsajas su Vilijampolės nusikalstama grupuote.

Tąkart teisėsaugininkai iš trijų jų taikiniu tapusių įtariamų nusikaltėlių sunkiausiai susidorojo būtent su jauniausiuoju - D.Archipovu. Jį sulaikant pareigūnams prireikė netgi ugniagesių gelbėtojų pagalbos: mėginant patekti į vaikino butą antrajame penkiaaukščio namo aukšte, niekas nesiteikė atidaryti durų, todėl teko gyvenamąjį būstą šturmuoti, pasistačius kopėčias veržiantis pro balkoną. Tik tokiu būdu jis buvo sulaikytas. D.Archipovui, kaip ir kitiems dviem jo bendrams, buvo pareikšti įtarimai pavogus 2002-ųjų metų laidos, apie 40 tūkst. litų kainuojantį “Audi A6” markės automobilį.

Iškart po sulaikymo atlikus kratas, D.Archipovo automobilyje rasta ir specialios aparatūros, pareigūnų duomenimis, naudojamos įveikti sudėtingoms apsaugos sistemoms ir užvesti vagiamų automobilių varikliams.

Ketvirtas nušautasis per tris mėnesius

Tai jau ketvirtas susišaudymas Kaune per pastaruosius tris mėnesius, kai žūsta žmogus. Pirmasis kruvinas incidentas, per kurį nušautas 24-erių metų Tomas Blažys, įvyko pernai spalio 18-osios popietę automobilių stovėjimo aikštelėje ties Kauno technologijos universiteto Cheminės technologijos fakultetu. Tąkart 35-erių metų imtynių klubo fizinio rengimo specialistas Tomas Genevičius pasidavė policijai teigdamas, kad T.Blažį nušovė tik gindamasis pats bei gindamas savo bičiulį. Kitas ginkluotas susirėmimas užfiksuotas lygiai po savaitės, kai vieno Šilainių daugiabučio kieme mažiausiai vienuolika šūvių buvo nušautas 27-erių metų Artūras Pakašius, o tai padaręs dviem metais jaunesnis Darius Čekalinas ir vėl tvirtino gynęsis nuo peiliu ginkluoto užpuoliko. Paskutinis jaunuolio mirtimi pasibaigęs išpuolis įvyko Kūčių vakarą, kai vieno Tenorų gatvės dviaukščio laiptinėje buvo nušautas 24-erių metų Marius Zakarauskas, siejamas su automobilių vagių pasauliu.

Penktadienio naktį Kaune įvyko ir dar du susišaudymai, kurių metu taip pat sužeisti žmonės. Apie 1 val. Piliuonos gatvėje 35-erių metų vyriškis buvo nesmarkiai sužeistas tarp jaunuolių kilusio konflikto metu. Girtas nukentėjusysis su šautinėmis žaizdomis dubens srityje greitosios pagalbos medikų nugabentas į Kauno klinikas, o iš ten pervežtas į Kauno apskrities ligoninę, iš kurios pabėgo. To paties incidento metu sužeistas dar vienas 40-metis, kuriam konstatuota nepavojinga šautinė žaizda pilvo srityje, tad jis gydosi ambulatoriškai.

Trečiasis incidentas, kurio metu taip pat panaudotas ginklas, Kauno policijoje užfiksuotas apie 2.35 val., kai pagalbos šauktasi į Antanavos gatvę. Čia 22 metų jaunuoliui buvo peršauta ranka ir kojos. Medikai aptiko šautines žaizdas abiejose blauzdose, todėl nedelsiant pristatė sužeistąjį į Kauno klinikas.

Vaikinas paaiškino, kad buvo užpultas ir apšaudytas maždaug šešių nepažįstamų asmenų, kai ėjo iš garažo į namus. Ginkluoti užpuolikai, pasak nukentėjusiojo, atvažiavo dviem automobiliais.