Skaičiai. Faktai. Citatos


2003-09-01
Skaičiai. Faktai. Citatos

* Lietuvos užsienio reikalų ministerijoje ir visose diplomatinėse įstaigose užsienio valstybėse dirba apie 1500 žmonių, iš jų maždaug 200 susiję su konsuliniu darbu.

* Visose Lietuvos diplomatinėse ir konsulinėse įstaigose 2002 metais iš viso buvo išduota 212 tūkstančių 458 vizos.

* Už vizų išdavimą ir jų galiojimo pratęsimą imami nustatytų dydžių konsuliniai mokesčiai. Numatyta, kad šiemet konsulinis mokestis valstybės biudžetą papildys 14 mln. 615 tūkst. litų. Pernai iš konsulinio mokesčio valstybė gavo 11 mln. litų.

* Visų Užsienio reikalų ministerijos padalinių veikla per metus valstybei kainuoja 148 mln. 677 tūkst. litų. Būtent tiek lėšų URM skirta šių metų valstybės biudžete. Pernai šiai žinybai atiteko 109 mln. 666 tūkst. litų, tai yra trečdaliu mažiau lėšų.

* Liepos 24 dieną po pokalbio su užsienio reikalų ministru Antanu Valioniu atsistatydino septyni diplomatai - URM Konsulinio departamento direktorius Gediminas Šiaudvytis, Lietuvos generalinis konsulas Sankt Peterburge Gintaras Ronkaitis, vicekonsulas Sankt Peterburge Darius Ryliškis, konsulas Sovetske Saulius Turskis, ambasados Rusijoje antrasis sekretorius Semionas Dančenka, ambasados Baltarusijoje patarėjas Linas Valentukevičius ir antrasis sekretorius Ričardas Ramoška. Prieš tai jie buvo informuoti, kad, vadovaujantis Valstybės saugumo departamento teikimu, iš jų atimta galimybė dirbti su valstybės paslaptį sudarančia informacija.

* Kol kas nėra paskelbta, dėl kokių konkrečių pažeidimų septyni diplomatai prarado teisę dirbti su paslaptimis ir neteko užimamų postų. Tačiau užsimenama, kad jie tapo “diplomatiškai pažeidžiami” dėl pernelyg artimų kontaktų su kai kuriomis Rusijos turistinėmis firmomis, kurioms buvo sudarytos “šiltnamio” sąlygos gaunant lietuviškas vizas. Už šią neteisėtą veiklą prasižengę diplomatai neva imdavo atlygį. VSD surinkta medžiaga buvo perduota Generalinei prokuratūrai, tačiau ši sugrąžino ją atgal. Tvirtinama, kad kol kas nėra pakankamai medžiagos, kuri leistų iškelti baudžiamąją bylą ir pradėti atitinkamą ikiteisminį tyrimą.

* Penkių iš septynių atleistųjų diplomatų jau kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą, kuriam skundžiami užsienio reikalų ministro įsakymai atleisti juos iš darbo. Atleistieji pareigūnai tvirtina, kad atsistatydinimo pareiškimai iš jų išgauti naudojant psichologinį spaudimą. Ministras tokius priekaištus atmeta teigdamas, kad “jeigu ir buvo smurtas, tai buvo argumentų smurtas”. Teismo procesas prasidės ne anksčiau kaip rugsėjo pabaigoje-spalio pradžioje.

* Yra žinių, kad G.Šiaudvyčio ne banke laikomos lėšos per metus padvigubėjo, o G.Ronkaitis pernai padovanojo savo Palangoje gyvenančiai motinai daugiau kaip 200 tūkst. litų.

* Praėjusios savaitės pabaigoje netikėtai kilo “žodžių mūšis” tarp URM vadovo A.Valionio ir Prezidento patarėjo užsienio politikos klausimais Alvydo Medalinsko. “Ministerijoje klimatas nėra geras, konkurencija sukurta neretai naudojant politinės valios principą - vienus diplomatus iškeliant aukščiau, kitiems neleidžiant augti”, - sakė A.Medalinskas interviu Lietuvos radijui. Ministras pareiškė šiuos kaltinimus priimąs asmeniškai ir paprašęs konkrečių Prezidento patarėjų pasiaiškinimų. Pastarasis sakė priimąs A.Valionio siūlymą “išsiaiškinti giliau padėtį URM, ypatingai kalbant apie personalo formavimo klausimus”. “Iš niekur tokios problemos kaip konsulų nekyla, dirva tam buvo parengta pačioje ministerijoje, kuriai ministras vadovauja jau trečius metus, nėra naujas žmogus”, - teigė A.Medalinskas.

Parengė Stasys GUDAVIČIUS