Rugsėjo pirmosios rebusai


2004-08-31
Aldona KIBIRKŠTIENĖ
Rugsėjo pirmosios rebusai

Prieš mokslo metus pedagogai kovoja dėl mokinių, nes bijo prarasti darbo vietas

Ne visų Kauno mokyklų bendruomenės rugsėjo pirmąją pradės darbingai nusiteikusios. Atakuodami Savivaldybės vadovus pedagogai ir tėvai reikalauja, kad mokiniams ir mokytojams nebūtų pablogintos mokymosi sąlygos, o valdininkai teigia neturį galimybių atsižvelgti į jų prašymus.

Tarsis su seniūnijomis

Savivaldybės tarybos sprendimu buvo nutarta nuo rugsėjo pirmosios nebeleisti Eigulių ir “Aukuro” vidurinėse mokyklose komplektuoti vienuoliktųjų klasių. Ilgainiui šios mokyklos turėtų tapti pagrindinės. Tėvai ir moksleiviai, piketuodami prie Savivaldybės bei kitokiais būdais reikšdami nepasitenkinimą, savo pasiekė: vieneriems metams šis sprendimas atšauktas, vienuoliktokams dar leista šiuos mokslo metus pradėti savose mokyklose. Tačiau, pasak Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjo Antano Bagdono, tai tik laikina išeitis - atsižvelgiant į Vyriausybės nutarimus bei naujojo Švietimo įstatymo reikalavimus, visa mokyklų tinklo pertvarkos programa bus peržiūrėta ir vėl pateikta svarstyti Tarybai. Šį darbą Švietimo ir ugdymo skyrius kartu su Savivaldybės vadovais tikisi baigti iki Naujųjų metų. Eigulių ir “Aukuro” mokyklos tebegyvena laikinumo nuotaikomis - pagrindinių mokyklų statusas jų nevilioja.

“Strategine švietimo pertvarka besirūpinanti darbo grupė su pagrindinėmis nuostatomis pirmiausia supažindins seniūnijų bendruomenes ir, padiskutavusi su jomis, galutinai nuspręs, kokių mokyklų reikia mikrorajonams, - sakė Savivaldybės vicemeras Kazimieras Kuzminskas. - Manome, jog svarbių politinių sprendimų be seniūnijų bendruomenių sutikimo priimti negalime. Mokyklų tinklo restruktūrizaciją turime atlikti taip, kad tarp tėvų ir Savivaldybės nekiltų susipriešinimo”.

Gimnazijos kovoja dėl penktokų

“Aušros” ir “Santaros” gimnazijos, kurios pagal švietimo pertvarkos koncepciją turi būti keturmetės, šiemet nebegali komplektuoti penktųjų klasių. Tačiau šių mokyklų pedagogai ir mokinių tėvai tuo nepatenkinti - prieš pat mokslo metus jie kreipėsi į Savivaldybę prašydami nedrausti “Aušroje” ir “Santaroje” mokytis penktokams. Miesto centre esą trūksta mokyklų, kuriose būtų komplektuojamos penktosios klasės, vaikams bus nepatogu važinėti į kituose mikrorajonuose esančias mokyklas. “Aušros” gimnazijoje iki šiol sustiprintai buvo mokoma dailės, tad pedagogai nori, jog šio ugdymo tradicijos būtų puoselėjamos nuo penktųjų klasių, užtikrinamas meninio lavinimo tęstinumas.

“Santaros” bendruomenė būgštauja, jog, neturint penktų-aštuntų klasių, keturmetėje gimnazijoje pristigs mokinių. Pedagogų argumentas - šalia esančioje Milikonių vidurinėje mokykloje mokosi arti 2 tūkst. mokinių, o “Santara” gali likti pustuštė.

Pasak Tarybos kultūros ir švietimo komiteto pirmininko Gedimino Budniko, komiteto nariai pritarė galimybei penktąsias klases komplektuoti “Aušroje”, tačiau švietimo strateginio planavimo darbo grupė paprieštaravo. “Tam nėra teisinio pagrindo, išimčių daryti negalime. Likus kelioms dienoms iki rugsėjo pirmosios ką nors kardinaliai keisti - ne laikas. Tokį sprendimą gali priimti tik Taryba, - sakė Kultūros ir švietimo departamento direktorius Virginijus Mažeika. Jo nuomone, miesto centre turėtų būti bent viena keturmetė gimnazija, tokia galėtų tapti būtent “Aušra”.

A.Timinskio vidurinė mokykla praėjusiai metais jau nebeturėjo vienuoliktokų. Šiemet pedagogai pasirengę juos, išėjusius į kitas mokyklas, susigrąžinti - jie prašo leisti komplektuoti dvyliktąją klasę. Šis jų noras taip pat nebus patenkintas.

Skylės naujuose languose

Prieš mokslo metus Savivaldybė “Rasos” gimnazijos naujiems langams skyrė 120 tūkst. Lt. Tačiau gimnazistai ir jų pedagogai darbus atlikusiais UAB “Hermio projektai” specialistais nusivylė. “Pakeisti 54 langai, bet ne visų kokybė mus tenkina, - sakė gimnazijos direktoriaus pavaduotojas ūkio reikalams Leonas Vedegys. - Penkių langų suskilę stiklai, o trijuose - dėl nekokybiškų rėmų kampuose matyti skylės”.

Pasak pavaduotojo, gimnazijos vadovai nematė Savivaldybės statybos skyriaus su bendrove sudarytos sutarties, kuri, pedagogų nuomone, kelia abejonių. “Darbus bendrovė pradėjo tik rugpjūčio dešimtąją, jie buvo organizuoti prastai, - sakė L.Vedegys. - Esame finansiškai savarankiška mokykla. Jei šie pinigai mums būtų skirti tiesiogiai, juos panaudotume daug naudingiau - ieškotume pigesnių gamintojų ir darbus pradėtume gerokai anksčiau”.