Politiniame ringe laukiama intriguojančių kovų


2004-09-07
Stasys GUDAVIČIUS
Politiniame ringe laukiama intriguojančių kovų

Dėl 141 Seimo nario mandato varžysis daugiau kaip tūkstantis šalies politikų

Kai kuriose vienmandatėse rinkimų apygardose žada būti įdomių politinių varžytuvių. Daugelyje jų iškelta net po keletą visuomenei neblogai žinomų politikų. Kiekvienas jų turi galimybių būti išrinktas į naujos kadencijos Seimą. Kelios tokios apygardos yra ir Kaune.

“Karščiausios” Kauno apygardos

Kontroversiškiausia - Darbo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho ir Vilniaus mero, liberalcentristų vadovo Artūro Zuoko dvikova Kėdainių apygardoje. Čia prieš ketverius metus didžiule balsų dauguma laimėjo V.Uspaskichas, nugalėjęs socialdemokratą Algimantą Salamakiną. Beje, jis ir šį kartą bandys laimę toje pačioje apygardoje.

Bet bus ir daugiau intriguojančių kovų. Aleksoto-Vilijampolės apygardoje Kaune varžysis buvęs Kauno meras, dabartinis liberalcentristas Gediminas Budnikas, dabartinis Seimo narys socialliberalas Gintautas Šivickas, Krikščionių konservatorių socialinės sąjungos iškelta buvusi parlamentarė, aktorė Nijolė Oželytė, Tautininkų sąjungos keliamas buvęs Seimo narys Kazimieras Uoka, pati savo kandidatūrą išsikėlusi gydytoja Laimutė Vaidelienė. Kaip “Kauno diena” jau rašė, šiuose rinkimuose yra ypač daug save išsikėlusių medicinos darbuotojų.

Ypač įdomi politikų kompanija rungsis Kauno Centro apygardoje. Seimo narys liberalcentristas Klemensas Rimšelis varžysis su nekaip pagarsėjusiu buvusiu liberalcentristu, buvusiu visuomeniniu Kauno mero patarėju, Respublikonų partijos iškeltu Karoliu Bruderiu, beje, viešai nelabai gražiai atsiliepusiu apie savo varžovą. Šioje apygardoje rinkėjų palankumo taip pat sieks Naujosios sąjungos atstovas Domininkas Velička, prieš kurį laiką išėjęs iš Liberalų ir centro sąjungos gretų, ir nepriklausomas kandidatas, gydytojas Gintaras Aukštakalnis. Čia žada kandidatuoti ir socialdemokratas Nikolajus Medvedevas, paprašęs išbraukti jį iš Algirdo Brazausko ir Artūro Paulausko koalicijos bendro sąrašo daugiamandatėje apygardoje, nes nepritaria jam. Vienmandatėje Centro apygardoje jis oficialiai keliamas Rusų sąjungos.

Radikalų protrūkis

Įdomi kova laukia Kalniečių apygardoje. Čia susirungs net trys dabartiniai Seimo nariai - Jonas Jučas, Kęstutis Kuzmickas ir Stanislovas Buškevičius, iškelti atitinkamai liberalcentristų, socialliberalų ir “Jaunosios Lietuvos” partijų. Be to, čia kandidatuoja save išsikėlusi gydytoja Virginija Lukšienė ir prieštaringai vertinamas radikalas Visvaldas Mažonas, iškeltas Respublikonų partijos.

Respublikonai, be to, iškėlė ir daugiau radikalų. Šiaulių Saulės apygardoje kandidatuos nacionaldemokratu save vadinantis Mindaugas Murza. Pats partijos pirmininkas Kazimieras Petraitis, irgi pagarsėjęs radikaliais pareiškimais, keliamas Kauno Pramonės apygardoje. Čia su juo konkuruos konservatorius, Kauno miesto vicemeras Kazys Starkevičius bei Liberaldemokratų partijos atstovas, Seimo narys Eimundas Savickas.

Šilainių apygardoje kandidatuos Kauno eksmeras Erikas Tamašauskas, keliamas Liberalų ir centro sąjungos bei Seimo narys socialdemokratas Vasilijus Popovas. Kauno-Kėdainių apygardoje Darbo partija kelia vicepirmininko, Kėdainių rajono mero Viktoro Muntiano, o socialdemokratai - buvusio Kauno rajono mero Petro Mikelionio kandidatūras.

Prieš ketverius metus Kaune į Seimą išrinktas tuometinis miesto meras, Laisvės sąjungos pirmininkas Vytautas Šustauskas šįkart laimę bandys Klaipėdos Marių apygardoje. Toje pačioje apygardoje įregistruoti Seimo Liberalų ir centro frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis bei dar vienas parlamentaras - socialliberalas Vaclavas Stankevičius.

Tauragės apygardoje Seimo nario mandato bandys siekti V.Šustausko vadovaujamos Laisvės sąjungos aktyvistas, prieštaringai vertinamas Saulius Oželis, taip pat Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas socialliberalas Vaclovas Karbauskis ir Seimo Liberaldemokratų frakcijos narys Egidijus Skarbalius.

Vos atsistatydinęs vėl sieks mandato

Šakių apygardos rinkėjai savo biuleteniuose ras liberaldemokratų buvusios Prezidento Rolando Pakso patarėjos Onos Valiukevičiūtės, Seimo nario socialdemokrato Mindaugo Basčio, buvusio parlamentaro, atsistatydinusio dėl įtarimų korupcija, konservatoriaus Arvydo Vidžiūno, Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos keliamo Žemės ūkio rūmų pirmininko Jono Ramono, save išsikėlusios buvusios centristų atstovės parlamente Jūratės Matekonienės pavardes.

Alytaus apygardoje susikaus Seimo nariai - socialdemokratas Julius Sabatauskas ir socialliberalas Artūras Skardžius. Pastarasis yra keliamas Algirdo Brazausko ir Artūro Paulausko koalicijos, o J.Sabatauskas savo kandidatūrą išsikėlė pats, taip užsitraukdamas partijos nemalonę.

Trakų-Elektrėnų apygardoje bus stebima moteriška kova. Seimo narė Dangutė Mikutienė, prieš socialliberalų valią išsikėlusi šioje apygardoje, susirungs su valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos keliama buvusia Prezidento R.Pakso patarėja Vitale Vinickiene.

Seimo ir socialliberalų pirmininkui A.Paulauskui Fabijoniškių apygardoje Vilniuje konkurenciją sudarys liberalcentristų parlamentaras Raimondas Šukys bei buvęs Seimo narys Balys Gajauskas, keliamas Tautininkų sąjungos. Varėnos-Eišiškių apygardoje susirungs du dabartiniai Seimo nariai - socialliberalas Gediminas Jakavonis ir liberalcentristas Algis Kašėta. Šioje apygardoje nutarė nekandidatuoti Darbo partijos atstovai, nusprendę netrukdyti A.Paulausko rinkimų kampanijai.

Vidutiniškai devyni kandidatai

Iš viso 71 vienmandatėje apygardoje partijos kelia 548 kandidatus. Be to, dar bus apie pusšimtį nepriklausomų kandidatų. Tad vidutiniškai vienoje apygardoje bus maždaug devyni kandidatai.

Daugiamandatėje apygardoje iš 36 oficialiai Lietuvos registruotų partijų Seimo narių mandatų sieks lygiai pusė - 18. Šešios iš jų susibūrė į tris koalicijas. Todėl iš viso balsavimo biuletenyje bus 15 kandidatų sąrašų. Vakar vakare Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) baigus pareiškinių dokumentų priėmimą, paaiškėjo, kad daugiamandatėje apygardoje keliami 1247 kandidatai. Jie kovos dėl 70 mandatų, į vieną mandatą pretenduoja maždaug po 18 kandidatų.

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas “Kauno dienai” sakė, kad palyginti su 2000 metų Seimo rinkimais šiemet kandidatų skaičius mažai tepasikeitė. “Sumažėjo tik vienmandatėse apygardose keliamų kandidatų. Tuo tarpu daugiamandatėje apygardoje ir sąrašų, ir kandidatų skaičius yra tas pats”, - teigė jis.

2000 metais daugiamandatėje apygardoje dalyvavo 15 kandidatų sąrašų, vienijusių 1200 kandidatų, vienmandatėse buvo iškelta beveik 700 kandidatų.

Ne visų sąrašų registravimas buvo kaip sviestu teptas. N.Medvedevas pareiškė išeinąs iš 75-osios pozicijos A.Brazausko ir A.Paulausko sąraše. O iš R.Pakso koalicijos “Už tvarką ir teisingumą” daugiamandatėje rinkimų apygardoje, kuri iškėlė 141 kandidatą, du liberaldemokratų kandidatai - Jonas Čiulevičius ir Juozas Vaikšnoras - paprašė juos išbraukti iš sąrašų. J.Čiulevičius nepanoro kandidatuoti į Seimą ir vienmandatėje apygardoje.

Koalicijos gaus teisę dalyvauti Seimo narių mandatų paskirstyme, jeigu surinks ne mažiau kaip 7 proc. balsų. Savarankiškai dalyvaujančioms partijoms tam tereikia surinkti 5 proc. balsų.

Iki penktadienio VRK turi patikrinti pateiktus dokumentus ir įregistruoti kandidatų sąrašus daugiamandatėje apygardoje ir kandidatus vienmandatėse apygardose. Iki to laiko taip pat partijos burtų keliu išsitrauks numerius, pagal kuriuos jų kandidatų sąrašai bus įrašyti į daugiamandatės apygardos balsavimo biuletenį.