Sriuba su gerumo prieskoniu


2008-12-22
Šarūnė Kutinskaitė
Sriuba su gerumo prieskoniu

Savaitgalį nacionalinė akcija "Kalėdinė sriuba 2008" gerumą žadino nuo šalčio sužvarbusių kauniečių širdyse.

"Vaišinkitės sriuba, nepamirškite duonelės ir, jei galite, paaukokite tiems, kurie nesulaukia iš artimųjų rankų dubenėlio karšto maisto", – šeštadienį Rotušės aikštės grindiniu skubančius praeivius kvietė mėlynais šalikais apsimuturiavę jaunuoliai.

Teisindamiesi pilnu skrandžiu vieni miestiečiai suko į šoną, kitų antrą kartą raginti nereikėjo – akimirksniu įsilieję į laukiančiųjų eilę, po kelių minučių jie jau mėgavosi garuojančia sriuba.

"Nuo savivaldybės darbuotojų ir verslininkų iki vienišų senolių ir bedarbių", – sriubos skanautojus vardijo Maltos ordino pagalbos tarnybos (MOPT) prezidiumo narys, vienas akcijos koordinatorių Stasys Gendvilis. Joteigimu, organizatoriai – Lietuvos radijas ir televizija, Lietuvos kariuomenė ir MOPT, miestiečiams paruošė apie 200 l gardžios kruopų sriubos.

S.Gendvilo skaičiavimais, tai maždaug 400 porcijų. "Nebijokite, pakaks visiems norintiesiems", – pildama dvigubą porciją į senyvos miestietės atneštą tarą šyptelėjo viena sriubos dalytojų.

"Maistas man nerūpi – tik ką nuo pietų stalo pakilau. Tačiau per šventes jausiuosi ramesnis žinodamas, kad mano dėka kitų žmonių Kalėdos bus geresnės", – į stiklinę dėžę mesdamas dešimtinę tikino kaunietis Tomas.

2006 m. surinkę 2000 Lt, po metų – 1700 Lt, akcijos organizatoriai vylėsi, kad šiemet surinks panašią pinigų sumą.

Visos "Kalėdinės sriubos" aukos bus skiriamos projektui "Maistas ant ratų", kurio metu MOPT savanoriai kasdien išvežioja karštą maistą į vargingai gyvenančių vienišų žmonių namus. Už šias lėšas taip pat perkama slaugos, higienos priemonių ir maisto papildų.

Prieš atveždama žinią apie socialinę pagalbą į laikinąją sostinę, "Kalėdinės sriubos" organizatoriai aplankė devynis miestus. MOPT savanoriai ir kariškiai rytoj lankysis Šiauliuose. Akciją pirmąją Kalėdų dieną vainikuos labdaros koncertas Šv.Jonų bažnyčioje Vilniuje.

Besibaigiant gerumo akcijai lėšos renkamos ne tik dalijant sriubą – kiekvienas, norintis paaukoti seneliams, gali skambinti trumpaisiais numeriais 1418 (2 Lt) ir 1419 (5 Lt).