Gyvosios gamtos globėjai sujudo


2010-02-05
Virginija Skučaitė
Gyvosios gamtos globėjai sujudo

Įkandin Lietuvos gyvūnų globos (LGGD) ir Ornitologų draugijų, kurios per paskutinės sausio savaitės speigus savanoriškai gelbėjo šalčio ir bado kamuojamus vandens paukščius Nemune ir Kauno mariose, suaktyvino savo veiklą ir Kauno regiono aplinkos apsaugos departamentas bei Gyvūnų globėjų asociacija (GGS).

Anot Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininko Alvydo Glinskio, jo vadovaujamos tarnybos žmonės sausio pabaigoje pradėjo lesinti gulbes ir antis prie Aleksoto tilto ir Žemuosiuose Šančiuose, talkino LGGD perkeliant gulbes iš Nemuno į Kauno marias prie HE, kur paukščiams daugiau galimybių sulaukti pavasario.

"Mes kartu su kitomis gyvūnų globos organizacijomis lesiname bado kamuojamus paukščius. Šias mūsų pastangas geranoriškai remia bendrovė "Kauno grūdai", duonos ir pyrago gaminių kepyklos "Laragis" bei "Alaista", tačiau reikia, kad kuo daugiau kauniečių kasdien ateitų palesinti baltojo bado kamuojamų ir be žmogaus paramos jokiu būdu pavasario nesulauksiančių sparnuočių", – įsitikinęs A.Glinskis.

Kauniečių supratimo gelbstint viso miesto turtą – žiemoti likusias gulbes ir antis prašo ir Vytauto Gustaičio vadovaujama GGS, pasirašiusi sutartį su Aplinkos ministerija dėl laukinių gyvūnų globos. GGS žmonės aktyviai dirbo per speigus, gelbėdami prišalusias ar tiesiog įšalusias į ledą gulbes, kviesdama ugniagesius gelbėtojus kirsti properšas Nemune, lesindama paukščius bendrovės "Frazer kepykla" gamybos atliekomis, nekondiciniais gaminiais.

Būtų gerai, jei ne tik kepyklos ar "Kauno grūdai" remtų organizacijas, lesinančias vandens paukščius, bet padėtų ir ūkininkai, turintys prastai išvalytų, prastos kokybės grūdų. Galintieji padėti prašomi skambinti LGGD – 8 673 12411, GGS – 8 686 44828 ir Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijai – 8 686 03706. Radusiuosius nusilpusį paukštį prašome pranešti GGS, kuri turi tokiems nelaimėliams prieglaudą, bet, žinoma, stokoja lesalų.