Ekspertams — septynženklis atlygis


2008-02-28
Ekspertams — septynženklis atlygis

Vyriausybės sprendimu, ekspertams, vertinusiems energetikos bendrovių turtą bei akcijas ir Vyriausybės konsultantams derybose dėl nacionalinio investuotojo bendrovės „Leo LT“ būtų skirta 7 milijonai litų.

Iš viso Ūkio ministerija planuoja panaudoti kiek daugiau nei pusę šios sumos, tačiau tai yra apie puse milijono litų daugiau, nei planuota tik išsirinkus pagalbininkus.

Energetikos bendrovių „Lietuvos energija“, RST ir VST akcijas vertinusiai „KPMG Baltics“ už darbą pasirašytoje sutartyje numatyta sumokėti 916 tūkstančių litų.

„KPMG Baltics“ vertinimą tikrinusiai ir Vyriausybę derybose su VST savininke „NDX energija“ konsultavusiai bendrovei HSBC numatyta suma – iki trijų milijonų litų. Anksčiau ministerija skaičiavo, kad už abiejų bendrovių paslaugas sumokėti pakaks apie milijono eurų (3,4 milijono litų), tačiau užsitęsus deryboms ir mokestis už konsultacijas padidėjo.

Pernai „KPMG Baltics“ bei jo samdytiems vietos konsultantams jau sumokėta dalis pinigų - 345,2 tūkstančio litų. Ūkio ministras Vytas Navickas anksčiau teigė, kad vertintojams gali būti sumokėta mažiau, nes jie vėlavo pateikti įvertinimą, tačiau dabar teigiama, kad bus skirta visa sutartyje numatyta suma.

Pernai spalį Vyriausybė numatė, kad konsultantams bei vertintojams gali būti sumokėta iki 7,82 milijono litų, iš jų 920 tūkstančių litų – bendrovei „KPMG Baltics“, ir iki 6,9 milijono litų – banko HSBC Londono padaliniui bei jo samdytiems vietos konsultantams.

Dar rudenį „Leo LT“ sukurti tikėtasi iki 2007 metų pabaigos, tačiau nacionalinio investuotojo steigimo dokumentai kol kas nepasirašyti. Su šiomis bendrovėmis atsiskaityti planuojama tada, kai bus įsteigta „Leo LT“. V.Navicko manymu, sutartys galėtų būti pasirašytos paskutinę kovo savaitę, jei ne – dar vėliau.

delfi.lt, BNS, KD inf.