- Pranešimas spaudai
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Visame pasaulyje gausu kulinarų, kurie virtuvėje kuria tikrus šedevrus, tačiau nesulaukia tarptautiniu lygmeniu pripažįstamo „Michelin“ įvertinimo. Dėl šios priežasties Vilnius nusprendė nebelaukti ir apdovanoti savo restoranus tikromis žvaigždėmis – įsigijo ir įteikė tikrų visatoje esančių 3 žvaigždžių sertifikatus.
Šis žvaigždynas sužibėjo ir Vilniuje – šviesų menininkė Kotryna Čalkaitė pristatė instaliaciją, kuria nuo lapkričio 9 d. galima pamatyti MO muziejaus terasoje. Iniciatyvos imtasi siekiant atkreipti pasaulio dėmesį į aukščiausios kokybės sostinės restoranus, kuriuose šiuo metu vyksta gastronomijos savaitė.
Apdovanojo tikromis žvaigždėmis
Lietuvos gastronomijos savaitę švenčianti sostinė jos pabaigą pažymėjo netikėta dovana restoranams – Vilnius padovanojo jiems žvaigždyną, sudarytą iš trijų žvaigždžių, rudenį matomų danguje virš sostinės. Toks simbolinis įvertinimas skirtas už aukščiausio lygio gastronomijos puoselėjimą, kūrybiškumą bei unikalumą, kurio patirti turistai atvyksta iš viso pasaulio.
Populiari restoranų vertinimo sistema, įkurta Europos padangų gamintojo „Michelin“, veikia daugybėje šalių Šiaurės ir Pietų Amerikoje, Azijoje bei Europoje. Restoranai vertinami pagal įvairius kriterijus, o geriausiems skiriamos 1, 2 arba 3 žvaigždės. Vis dėlto, šio prekės ženklo pritraukimas į mažesnes ar mažiau populiarias rinkas ilgai trunkantis ir sudėtingas procesas.
Tikrų trijų žvaigždžių sertifikatus „Go Vilnius“ vadovė Inga Romanovskienė įteikė Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos prezidentui Jaroslavui Orševskiui ir Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentei Evaldai Šiškauskienei.
„Daug kam žinoma, kad gurmanai pasitiki tokiomis reitingavimo sistemomis, kaip „Michelin“. Tačiau tai, kad kol kas nesame įvertinti šiame reitinge, toli gražu nereiškia, kad Vilnius neturi talentingų kulinarų. Priešingai – Vilniaus gastronomija yra itin aukšto lygio ne tik Europos, bet ir pasauliniame kontekste. Esame įsitikinę, kad jei „Michelin“ vertintų Vilniaus restoranus šiandien, tikrai būtume įvertinti žvaigždėmis – mūsų restoranai to verti“, – įsitikinusi Inga Romanovskienė.
Esame įsitikinę, kad jei „Michelin“ vertintų Vilniaus restoranus šiandien, tikrai būtume įvertinti žvaigždėmis – mūsų restoranai to verti.
„Vilniaus istorija, daugiakultūriškumas ir dabartis tarpusavyje veikia kaip įkvėpimo šaltinis sostinėje veikiantiems restoranams. Mūsų jaunoji kulinarų karta yra ypač veržli – jie keliauja po pasaulį, mokosi prestižinėse mokyklose, sugeria žinias, domisi tendencijomis ir jas pritaiko vietiniams produktams, įtraukia paveldą, pritraukiantį gurmanus iš viso pasaulio“, – pastebi E. Šiškauskienė.
Siekiant miesto restoranams skirtą dovaną pristatyti visiems vilniečiams ir miesto svečiams, MO muziejaus terasoje įžiebta menininkės Kotrynos Čalkaitės žvaigždžyno instaliacija, kurią gali apžiūrėti visi norintys.
„Dažnai dalykai atrodo neįmanomi, neįgyvendinami ar nepasiekiami. Kartais jaučiamės per maži ir nepakankami. Ši instaliacija, vaizduojanti stilizuotą galaktiką, kurioje gyvename, simboliškai apverčia žmogaus ir kosmoso dydžio santykį, staiga nebesijaučiame kaip mažos nereikšmingos dalelytės kosmoso plotmėje. Žvaigždės, simbolizuojančios siekiamybes ir tikslus, tampa ranka pasiekiamos“, – instaliacijos idėją pristato K. Čalkaitė.
Vilnius siūlo skonių įvairovę
Šiuolaikinę Vilniaus virtuvę galima pavadinti tikru gastronominiu lobynu. Pastarąjį dešimtmetį mieste itin suklestėjo degustacijų (angl. fine dining) kultūra, kurią paskatino kosmopolitiška ir žingeidi jaunoji karta – kelionės, mokslai, stažuotės, įkvėpusios naujai įgautas žinias pritaikyti Vilniuje. Sostinėje galima paragauti įvairiausių pasaulio skonių: Libano, Japonijos, Indijos, Nepalo, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Meksikos ir kitų virtuvių.
Vilniaus profesionalūs kulinarai vis dažniau atsigręžia į lokalumą – vietos gamintojus ir produktus. Savaip interpretuoja lietuviškos virtuvės tradicijas ir jas sumodernina.
Sostinės gastronomijoje atsispindi ir turtinga, beveik 700 metų siekianti daugiakultūrė miesto istorija – puikiai integruota žydų, lenkų, didikų virtuvė. Kaip pavyzdį galima paminėti Rytų Europos regione kilusius ir visame pasaulyje išpopuliarėjusius beigelius, kurie vėl įgauna populiarumą Vilniuje. Miestas nepamiršta ir tradicinių patiekalų – siūlo paragauti įvairių variacijų šaltibarščių, taip pat cepelinų, keptos duonos. Juos išbandyti kviečia ne tik restoranai, bet ir valgyklos ar net alaus barai.
Panašu, kad Vilnius vis dažniau atsidurs ir užsienio gurmanų akiratyje – oficialios užsienio turistų apklausos rodo, kad keliautojai itin aukštai vertina Lietuvos ir Vilniaus gastronomiją, o neseniai sostinės restoranuose lankėsi ir milijonų peržiūrų sulaukiančio „YouTube“ kanalo „VICE“ atstovai. Pavasarį Vilniuje apsilankė žymus lenkų kulinarijos kritikas ir kelionių žurnalistas Robert Makłowicz negailėjo pagyrų Vilniaus restoranams.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Vilniečiai praneša: po smarkaus lietaus skęsta gatvės8
Šeštadienio vakarą Vilnių nuplovė smarkus lietus, dėl kurio patvino nemažai gatvių. ...
-
„Tylioji žudikė“, nešanti mirtį nieko neįtariantiems lietuviams: norinčiųjų pasitikrinti – eilės24
Maždaug 5 tūkst. žmonių Lietuvoje turi „tyliąja žudike“ vadinamą aortos aneurizmą, tik to neįtaria. Kadangi šios ligos neišduoda jokie simptomai, didžiųjų miestų gyventojai galėjo nemokamai pasitikrinti, ar pagrindinė j...
-
100 eurų kanceliarinėms priemonėms sostinės pedagogai negaus: kažkam duodant, kažkas turi netekti5
Vilniaus taryba šią savaitę atmetė opozicijos siūlymą pedagogams skirti 100 eurų kanceliarinėms priemonėms įsigyti, sostinės meras Valdas Benkunskas tokią iniciatyvą vadina politikavimu. ...
-
Nors savivaldybė dar neišdavė leidimo A. Navicko mitingams, bet jau sutarta, kur jie vyks4
Vilniaus savivaldybė penktadienį nusprendė kol kas neišduoti leidimo Lietuvos švietimo darbuotojų profesinei sąjungai (LŠDPS), vadovaujamai Andriaus Navicko, rengti mėnesio trukmės nepertraukiamus pedagogų mitingus, tačiau suderin...
-
„Grindos“ vadovas A. Griškevičius palieka postą4
Vilniaus kelių ir gatvių, lietaus nuotekų tinklų priežiūros ir plėtros, viešųjų miesto teritorijų priežiūros įmonės „Grinda“ vadovas Andrius Griškevičius palieka įmonę. ...
-
Laisvės frakcija į sostinės vicemerus siūlo komunikacijos specialistą A. Šilerį3
Laisvės frakcija į Vilniaus vicemerus siūlo partijos nario, komunikacijos specialisto Arūno Šilerio kandidatūrą. ...
-
Naujojo sezono atidarymui ruošiasi ir operos solistai: plauna sietynus, tvarko teatro erdves?
Operos ir baleto teatras, skirtingai nei kiti teatrai, rudens premjeromis nepasitiko. Mat didžiuliuose rūmuose vyksta remonto darbai. Nukabinti ir didingieji Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro sietynai. Išvalyti ir išblizginti jie v...
-
Visuomenėje nėra aiškios pozicijos dėl paminklo poetui J. Marcinkevičiui statybos Vilniuje5
Visuomenėje nėra aiškios pozicijos dėl paminklo poetui Justinui Marcinkevičiui statybos Vilniuje, rodo LRT užsakymu atlikta visuomenės nuomonės apklausa. ...
-
Vilniuje – Lietuvos ir Belgijos energetikos ministrų susitikimas
Energetikos ministras Dainius Kreivys penktadienį susitinka su Vilniuje viešinčia Belgijos kolege Tinne Van der Straeten (Tine Van der Straten). ...
-
Per lygiadienį Juodkrantėje bus sudegintos nendrių skulptūros, ugnis liepsnos ir Vilniuje1
Pasitinkant lygiadienį Juodkrantėje penktadienio vakarą bus sudegintos pavasarį menininkų sukurtos nendrinės skulptūros, Vilniuje vyks ugnies ir šviesų renginys. ...