Konferencijoje Vilniuje bus pagerbtas mokslininkas T. Šaninas

  • Teksto dydis:

Tarptautinis Teodoro Šanino fondas Samuelio Bako muziejuje sekmadienį rengia konferenciją, skirtą Vilniaus žydų šeimoje gimusiam sociologui, ekonomistui, Izraelio nepriklausomybės kovų herojui Teodorui Šaninui.

Kaip pranešė Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejus, garsaus mokslininko artimieji siekia populiarinti T. Šanino  (1930–2020) intelektualinius ir edukacinius pasiekimus ir sugrąžinti jo palikimą gimtajam miestui.

T. Šaninas sovietmečiu su mama buvo ištremtas į Altajaus kraštą, tėvas – į Sverdlovską, o Vilniuje likusią sesutę ir senelį Paneriuose nužudė naciai.

Po Antrojo pasaulinio karo T. Šaninas emigravo į Izraelį, tapo nepriklausomybės karo didvyriu, baigė Hebrajų universitetą Jeruzalėje, Jungtinėje Karalystėje apgynė daktaro disertaciją ir tapo Mančesterio universiteto sociologijos profesoriumi.

„Sėkmės paslaptis – drąsa: nesibaiminkite naujų studijų, programų, iššūkių ir nebijokite pažinti nauja“, – yra sakęs T. Šaninas.

Sėkmės paslaptis – drąsa: nesibaiminkite naujų studijų, programų, iššūkių ir nebijokite pažinti nauja.

Konferencijai pasirinkta diena – T. Šanino gimtadienis. Renginyje daugiausia dėmesio bus skiriama mokslininko gyvenimo istorijai ir jo propaguotoms edukacinėms idėjoms.

Renginyje dalyvaus T. Šanino bendražygiai, bičiuliai ir mokiniai, taip pat jo našlė Šulamit Ramon-Šanin. Apie tarpukario Vilnių, mokslininko gimtąjį miestą, papasakos poetas, Jeilio universiteto profesorius emeritas Tomas Venclova.

Istorijos tyrinėtoja Galina Baranova aptars to meto Lietuvos žydų gyvenimą. T. Šanino biografas Aleksandras Archangelskis atskleis, kaip žymaus vilniečio gyvenimas nulėmė jo įsitikinimus ir suformavo jo švietimo koncepciją.

Aliona Ledeniova iš Londono universitetinio koledžo, Viktoras Vachštainas iš Izraelio Arielio universiteto ir Ivanas Peškovas iš Poznanės universiteto kalbės apie įvairius T. Šanino mokslinio palikimo aspektus – jo ekonominių ir sociologinių teorijų raidą.

Seminare taip pat dalyvaus svečiai iš Suomijos, Vokietijos.

Šiemet, praėjus trejiems metams po T. Šanino mirties, jo žmona ir bičiuliai Vilniuje įkūrė Tarptautinį Teodoro Šanino fondą. Šiam įvykiui per konferenciją savo pasisakymą dedikuos istorikas Andrejus Zorinas iš Oksfordo universiteto.

Kaip skelbiama, mokslininkas parašė šimtus sociologijos, neformaliosios ekonomikos, agrarinės istorijos ir antropologijos darbų, kurie padarė perversmą šiose disciplinose.

Fondas siekia sugrąžinti T. Šanino mokslinį palikimą Vilniui, skelbti jo veikalus, remti tyrimus ir konferencijas, susijusias su velionio akademiniais interesais, skatinti švietimo iniciatyvas, paremtas jo teorijomis ir metodais.

T. Šanino pastangomis kūrėsi naujos akademinės įstaigos. 10-ajame dešimtmetyje T. Šaninas įkūrė Maskvos aukštąją socialinių ir ekonominių mokslų mokyklą, geriau žinomą kaip „Šaninka“. Mokyklos mokslo laipsnius aprobavo Mančesterio universitetas Jungtinėje Karalystėje. Iki 2022 metų vasario tai buvo vienas geriausių nepriklausomų universitetų Rusijoje ir Rytų Europoje.

T. Šaninui skirta konferencija Samuelio Bako muziejuje yra visuomenei atviras renginys, jis vyks anglų kalba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gerb. REDAKCIJAI

Gerb. REDAKCIJAI portretas
Ką turite galvoje, parašę žodį HEROJUS??? Ar tai kovų DIDVYRIS, ar jų metu (arba jose) pasižymėjęs/išgarsėjęs veikėjas, ar dar ką nors?

totaliotarizmo simbolių propaganda

totaliotarizmo simbolių propaganda portretas
Jis sovietinis rusių mokslininkas, o kodėl minimas Lietuvoje?

parmazonas

parmazonas portretas
Taišku kad Šaniną reikia pagerbt,o progai pasitaikius su žemėm dar kartą sumaišyt lietuvį Baltušį.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių