Net ir moderniausi automobiliai gali virsti spąstais: kaip elgtis per karščius?

  • Teksto dydis:

Vairuoti automobilį per karščius daugeliui – be galo sunku net ir turint automobilyje kondicionavimo sistemą. Medikai priduria, kad ne tik sunku, bet ir pavojinga. Apie pavojus, kurie mūsų tyko automobiliuose per karščius, LNK pokalbis su šeimos gydytoju Juliumi Dapkumi.

– Ar tiesa, kad vairuotojams karštis pavojingesnis nei nuovargis?

– Su nuovargiu galima kovoti, o karštis toks dalykas, kuris užvaldo spaudimą, nervų sistemą. Dažnai karštyje žmonės pasidaro vangesni, sprendimų priėmimai lėtesni, netikslūs, ne taip gerai reaguoja į aplinką. Taip pat karštame ore visiems krinta spaudimas, svaigsta galva, gali trikti pusiausvyra. Galima netinkamai vertinti situaciją.

– Ką pats darote, kaip vaduojatės iš karščio?

– Jei automobilis ilgai stovi saulėje, vidus prikaitęs iki 70 °C, rekomenduotina prasiverti langus, kurį laiką paleisti ventiliatorių ir tik tada sėstis vairuoti. Vairuoti nusistačius 23 °C, kurie yra komfortiški ir nesukelia peršalimo ligų.

– Vengti kraštutinumų?

– Geriausia vengti. Nebūti priešu sau, nedaryti nesąmonių. Karšta – palaukti, atvėsti, šalta – sumažinti šaltį.

– Ar vanduo, kava padėtų?

– Šalta ledinė kava gal ir padėtų, bet karšta kava veikia kaip dehidrantas, skatina troškulį ir gali prisidėti prie nepageidaujamų poveikių.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

– Kas geriau – visi praverti langai ar kondicionierius?

– Kas ką labiau mėgsta. Aš mėgstu atsidaręs langus.

– Jei lauke 32 °C, kiek turėtų būti automobilyje?

– Žmogus turi jaustis komfortiškai. Kiekvienas turi savo temperatūrinį režimą,  rekomenduotina tarp 20–24 °C. Tokia temperatūra palaikoma ligoninėse, kad žmogus nesijaustų per daug atvėsęs ir nebūtų per karšta. Tai temperatūra, kai žmogaus organizmas funkcionuoja normaliai.

– Ar vaikams ir augintiniams taikoma tas pats?

– Taip. Aišku, mažiems vaikams didesnė tikimybė greičiau perkaisti, temperatūros poveikis greitesnis. Negalima vaikų ir augintinių palikti vienų be priežiūros ilgesniam laikui, kad nebūtų nenorimų situacijų.

– Net ir moderniausi automobiliai gali virsti spąstais?

– Taip. Kiekvienas neprotingai naudojamas dalykas gali atsisukti prieš jus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių