ŽŪM: didelis praėjusių metų derlius nesumažino supirkimo kainų

Praėjusiais metais šalies žemdirbiai nuėmė gausesnį žemės ūkio augalų derlių, tačiau supirkimo kainų tai nesumažino, pranešė Žemės ūkio ministerija (ŽŪM).

Ministerija, remdamasi išankstiniais Statistikos departamento duomenimis, nurodo, kad sausio mėnesį vidutinės grūdų ir rapsų supirkimo kainos didėjo, labiausiai, palyginti su 2020 metų gruodžiu, išaugo pašarinių kviečių kaina – ji kilo 12,7 proc.

Pasak ŽŪM, grūdų ir rapsų kainos nuo 2020 metų rugsėjo mėnesio nuolat auga. Nuo praėjusių metų rugpjūčio iki šių metų sausio maistinių kviečių kaina išaugo 27 proc. ir pasiekė vieną iš aukščiausių lygių per visą stebėjimo laikotarpį (nuo 2004 metų).

„Tai rodo, kad Lietuvos grūdų rinka yra integruota pasaulinės globalios rinkos dalis. Kainos yra susijusios su pasaulinėmis, nepriklausomai nuo pasiūlos ir paklausos santykio vidaus rinkoje“, – teigia Žemės ūkio ministerijos Programinio, projektinio valdymo ir analizės skyriaus vedėjas Evaldas Pranckevičius.

Vasario mėnesio vidutines supirkimo kainas Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras pateiks antroje kovo pusėje, tačiau, stebint pasaulines tendencijas, anot E. Pranckevičiaus, galima numatyti, kad jos Lietuvoje turėtų būti didesnės nei sausį.

„Neaišku, kiek augintojai dar tuo pasinaudos, nes nėra oficialių duomenų apie 2020 metų derliaus grūdų kiekius, kuriuos jie dar laiko sandėliuose pardavimui. Tačiau praėjus daugiau kaip pusmečiui po javapjūtės superkamų grūdų apimtys paprastai yra ženkliai sumažėjusios. Visgi augintojams, kurie siekia valdyti rizikas, dabar pravartu jas įvertinti ir nuspręsti, kokiam kiekiui būsimojo naujo derliaus naudinga fiksuoti kainas, sudarant išankstines sutartis“, – sako E. Pranckevičius.

2021 metų sausio pabaigoje grūdų ir aliejinių augalų atsargos, saugomos supirkėjų sandėliuose, buvo 14 proc. mažesnės, negu tuo pat metu pernai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių