Vyriausybė – už leidimą notarams rengti NT e. aukcionus

  • Teksto dydis:

Vyriausybė trečiadienį pritarė, kad notarams būtų leista rengti elektroninius nekilnojamojo turto (NT) pardavimo ir nuomos aukcionus, nors Konkurencijos tarybai dėl to kilo abejonių.

Notariato įstatymo pataisas parengusi Teisingumo ministerija teigia, kad aukcionai būtų rengiami Lietuvos notarų rūmų kuriamoje informacinėje sistemoje. Tačiau ši paslauga notarams nebūtų privaloma.

„Informacines technologijas notarai susikurs patys. Tai nėra prievolė, o tiktai galimybė. Ypač patogu, kai yra koks nors, pavyzdžiui, paveldimas nekilnojamasis turtas, suforminamas sandoris pas notarą, paskui žmogus gali paprašyti notarą organizuoti aukcioną ir parduoti tą nekilnojamąjį turtą“, – Vyriausybės posėdyje kalbėjo teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

Ministerijos teigimu, žmonės galės pasirinkti, kas greičiau ir geriau parduos jų turtą. Dabar privataus turto aukcionus rengia įvairios NT konsultacijų ir kitos įmonės. Daugelyje Europos Sąjungos šalių tokias paslaugas teikia ir notarai.

Pasak Konkurencijos tarybos, siūlymas leisti notarams rengti elektroninius NT aukcionus galėtų neigiamai paveikti konkurenciją rinkoje – žmonės ar įmonės rinktųsi notarus, tuo metu kiti NT pardavėjai būtų stumiami iš rinkos.

Tuo metu Teisingumo ministerija tikina, kad naujovė rinkoje kaip tik skatintų didesnę konkurenciją ir kartu mažintų paslaugų kainą.

Notariato įstatymo pataisoms dar turės pritarti Seimas. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių