Valstybės kontrolė su savivaldybėmis atliks bendrą NT auditą

Valstybės kontrolė kartu su savivaldybėmis atliks bendrą jų nekilnojamojo turto (NT) auditą, kurio metu sieks išsiaiškinti, ar šalies savivaldybėse NT valdomas kryptingai ir kompleksiškai.

Ketvirtadienį susitarimas dėl bendro audito pasirašytas su 48-omis savivaldybėmis. Iš viso prisijungti planuoja 58-ios savivaldybių kontrolės ir audito tarnybos.

Savivaldybių NT turtas, kaip nurodo Valstybės kontrolė, sudaro didžiausią nacionalinio NT dalį – apie 63 proc.

Ketvirtadienį, prieš pasirašant susitarimą su savivaldybėmis, valstybės kontrolierius Arūnas Dulkys sakė, kad kol kas nėra informacijos apie savivaldybių NT.

„Jei pasižiūrėsime, ką žinome savo valstybėje apie valstybės nekilnojamąjį turtą, tai ten, kur yra žodis „savivaldybės“, mes turime tik raudonus klaustukus. Nėra jokios informacijos valstybėje apie savivaldybių nekilnojamąjį turtą“, – sakė A. Dulkys.

„Iki šiol matome, kad valstybės turtas savivaldybėms perduodamas dėl funkcijų vykdymo, tačiau šis iškart parduodamas, pasitaiko nuomos lengvatinėmis sąlygomis“, – kalbėjo valstybės kontrolierius.

Tuo metu Savivaldybių kontrolierių asociacijos prezidentas Gintaras Radavičius sakė, kad valstybė neturi vizijos, kaip naudoti NT, todėl kyla klausimų, kaip jis yra valdomas.

„Jei nežinoma, koks yra turtas, be abejo, jis nėra naudojamas tenkinant viešuosius interesus. Mes matome tam tikrų dalykų dėl panaudos sutarčių teisėtumo ir terminų. Mes matome klausimus dėl lengvatinės nuomos, ar tikrai ji sudaroma su subjektais savivaldybės socialinėms funkcijoms vykdyti“, – kalbėjo G. Radavičius.

„Žiūrime, ar savivaldybės socialinis būstas yra pritaikomas neįgaliesiems ten, kur yra tas poreikis. Taip pat pastebime, kad yra nemažėjantis avarinės būklės NT skaičius“, – sakė G. Radavičius.

Pasak jo, Šilalės ir Pagėgių savivaldybės audite nedalyvaus, nes kontrolės ir audito tarnybos šiuose miestuose turi po vieną darbuotoją.

„Pagal įstatymą kiekvienoje savivaldybėje turi būti įsteigta kontrolės ir audito tarnyba, kurioje turi būti ne mažiau kaip du darbuotojai. Šilalės ir Pagėgių savivaldybės turi po vieną darbuotoją, ir kadangi yra įstatymo nustatytos kitos prievolės, jos yra fiziškai nepajėgios atlikti papildomą auditą. Mes apgailestaujame, kad ten nėra antro darbuotojo, bet tai yra objektyvu“, – teigė G. Radavičius.

Auditą planuojama baigti 2020 metų lapkritį.

Pernai atliktas auditas parodė, kad šalyje nėra ilgalaikių gairių, kaip turi būti valdomas valstybės NT, nevertinama, kiek NT reikia valstybės funkcijoms atlikti, o kiek jo nėra naudojama šioms funkcijoms atlikti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių