Vakarų gamintojai laužo žodį – toliau tiekia produkciją Rusijai

  • Teksto dydis:

Rusijai pradėjus karą Ukrainoje daugybė stambių tarptautinių kompanijų paskelbė prisidedančios prie sankcijų šaliai agresorei. Tačiau pažado laikosi ne visos. Pavyzdžiui, Kaliningrado apskrityje veikiančiuose prekybos tinkluose laisvai galima įsigyti kompanijų „Hellman‘s“, „Heinz“ ir kitų gamintojų importuotų maisto prekių.

Kovo 8 d. „Helman‘s“ ir tarptautinės korporacijos „Unilever“, valdančios daugybę kitų pasaulyje gerai atpažįstamų prekės ženklų, generalinis direktorius Allanas Jope'as pareiškė, kad „smerkia Rusijos agresiją Ukrainoje“. Netrukus pasirodė oficialus pranešimas, kad gamintojas sustabdo importą į Rusiją ir eksportą iš jos, atsisako reklamos.

„Daugiau kapitalo į šalį neinvestuosime ir negausime naudos iš savo buvimo Rusijoje“, – į karo veiksmus reagavo kompanijos „Unilever“ vadovybė.

„Unilever“ nepareiškė apie visišką pasitraukimą iš Rusijos rinkos – pasiliko galimybę toliau vykdyti veiklą šioje šalyje, prekiauti pačioje Rusijoje pagaminta „Unilever“ produkcija. Tačiau akivaizdu, kad importuotų „Unilever“ gaminių galima laisvai rasti Kaliningrado srityje veikiančių tinklų „Spar“ ir „Victoria“ prekybos centrų lentynose. Importuotų produktų galiojimo terminas nurodo, kad jie buvo įvežti jau vykstant karui.

Kompanijos „Unilever“ atstovai situacijos nekomentavo, rekomendavo pasiskaityti minėtą pranešimą, išplatintą karo pradžioje. Tiesa, jie pridūrė, kad „situacija stebima, o bendrovės pozicija gali būti peržiūrėta detaliau įsigilinus“.

Tinklo „Spar“ parduotuvėse internetu galima įsigyti ir kompanijos „Heinz“ produkcijos, nors gamintojas dar kovą teigė, kad stabdo bet kokį gaminių importą į Rusiją.

Žiniasklaidoje jau rašyta apie tarptautinį verslą, pranešusį apie pasitraukimą iš Rusijos rinkos, tačiau realiai joje tebedirbantį.

„Kol mes ir toliau atidžiai vertiname humanitarinę krizę Ukrainoje, „Kraft Heinz“ sustabdė visas naujas investicijas Rusijoje, taip pat sustabdė visą kompanijos „Kraft Heinz“ produkcijos eksportą į Rusiją ir produktų importą iš Rusijos“, – tuomet skelbta bendrovės pranešime visuomenei.

Rusijai užpuolus Ukrainą apie pasitraukimą iš šalies agresorės rinkos paskelbė daugybė garsių gamintojų. Iš Kaliningrado pasitraukė ir žinomas lietuviškų padažų gamintojas, pardavęs ten veikusią gamyklą. Tokie veiksmai verslams neša milžiniškų nuostolių. Tačiau kai kurie didelių verslų valdytojai bando mėtyti pėdas – žiniasklaidoje jau rašyta apie ne vieną tarptautinį verslą, pranešusį apie pasitraukimą iš Rusijos rinkos, tačiau realiai joje tebedirbantį.


Šiame straipsnyje: HellmansheinzUnileverprodukcijaprodukcija RusijaiKaliningradaskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių