Tyrimas: investuotojai pozityviau vertina politinės aplinkos stabilumą šalyje

Šių metų sausio–vasario mėnesiais atliktas Lietuvos investuotojų pasitikėjimo indekso tyrimas rodo, kad investuotojai pozityviau vertina politinės aplinkos stabilumą šalyje, pirmadienį pranešė „Investuotojų forumas“.

„Džiugi žinia, kad indekso vertė toliau auga ir šį ketvirtį ji grįžo į buvusią prieš karantiną ir šiek tiek ją praaugo“, – spaudos konferencijoje sakė asociacijos „Investuotojų forumas“ analitikė Monika Gabalytė.

Pasak jos, viena iš pagrindinių dalių, kuri sudaro indeksą, yra esamos investicinės aplinkos vertinimas.

„Investuotojai išties pozityviai žvelgia į tris svarbias sritis verslo aplinkai: telekomunikacijas, transporto ir logistikos infrastruktūrą šalyje bei darbuotojų užsienio kalbos gebėjimus. Šios trys sritys paprastai būna geriausiai vertinamų sričių sąrašo viršuje. Tačiau kalbant apie pokyčius, didžiausią teigiamą pokytį šį ketvirtį patyrė politinės aplinkos stabilumo vertinimas“, – sakė M. Gabalytė.

Džiugi žinia, kad indekso vertė toliau auga ir šį ketvirtį ji grįžo į buvusią prieš karantiną ir šiek tiek ją praaugo.

Jos teigimu, iki šiol ši sritis buvo viena labiausiai investuotojams keliančių nerimą sričių.

„Net 51 proc. apklaustų investuotojų tiki, kad politinė aplinka šiuo metu stabili, ir vos 8 proc. yra manančių, kad ji žema. Galima palyginti su praėjusio ketvirčio rezultatais, tiesa, tada apklausa buvo vykdyta dar iki Vyriausybės ir parlamento pasikeitimo šalyje, tačiau matėme, kad 26 proc. apklaustųjų respondentų tuomet politinę aplinką vertino teigiamai ir trečdalis – 32 proc. – manė, kad politinės aplinkos stabilumas yra žemas“, – sakė „Investuotojų forumo“ analitikė.

Jos teigimu, šiuo metu beveik pusė apklaustųjų ekonominę padėtį šalyje vertina kaip stabilią.

„Dar viena svarbi sritis yra investuotojų lūkesčiai. Didžiojoje dalyje sričių investuotojai tikisi, kad pokyčiai nebus žymūs, kad išliks nepakitusi situacija, tačiau labai svarbu paminėti, kad čia didžiausią teigiamą pokytį taip pat matome politinės aplinkos stabilumo vertinime, kas yra mus stebinanti dalis, jei mąstytume apie tai, kad šią sritį investuotojai laikydavo viena nestabiliausių iki šio ketvirčio“, – sakė M. Gabalytė.

Tuo metu daugiausia neigiamų lūkesčių investuotojams kelia kredito įsigijimo galimybės.

Investuotojų lūkesčiai dėl pokyčių jų įmonėse, pasak analitikės, gerėja, tačiau vis dar nėra tokie, kokie buvo prieš pandemiją.

„Jau nuo praėjusių metų paskutinio ketvirčio pastebime vertinimo gerėjimą, nors situacija dar nėra tokia, kokia buvo prieš pandemiją, nes pirmajame praėjusių metų ketvirtyje ir anksčiau investuotojai būdavo itin pozityviai nusiteikę dėl darbuotojų skaičiaus augimo jų įmonėse, darbuotojų atlygimų augimo. Net apie 70 proc. jų pažymėdavo, kad situacija šios srityse gerės, atlyginimai augs, darbuotojų skaičius didės“, – sakė M. Gabalytė.

Tuo metu „Luminor“ banko vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas sakė, kad, nepaisant pagerėjusių ekonominės padėties ir politinio stabilumo vertinimų šalyje, šiek tiek nerimą kelia tai, kad pakankamai nedidelė dalis įmonių planuoja ženklią plėtrą.

„Šiek tiek apetitas investicijoms ir naujų darbuotojų įdarbinimui sumažėja ir tai galbūt nėra labai gera žinutė, nes Lietuvai nepakanka atsigauti, Lietuvai reikia augti, juolab kad tų pokyčių pasaulio ekonomikoje per pastaruosius metus įvyko labai daug. Jų bus daug: žaliasis kursas, skaitmenizacija, pasaulinių gamybos grandinių pokyčiai ir galimas perdėliojimas Europoje ir į Lietuvą. Turime nekilnojamojo turto rinkoje didelių pokyčių, paspartėjusią talentų migraciją“, – sakė Ž. Mauricas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių