„Tatenos“ ekspertai palankiai įvertino IAE branduolinio kuro tvarkymą

  • Teksto dydis:

Lietuva sėkmingai išvežė visą panaudotą branduolinį kurą iš nebeveikiančios Ignalinos atominės elektrinės (AE) ir tinkamai atlieka jos išmontavimo darbus, teigia misiją Lietuvoje baigę Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) ekspertai.

Agentūros misija dešimt dienų vertino, ar radioaktyviosios atliekos ir panaudotas branduolinis kuras tvarkomos nepažeidžiant įsipareigojimų Europos Sąjungai. Pirminio vertinimo rezultatai pristatyti Energetikos ministerijai.

„Misijos rekomendacijos ir pasiūlymai padės dar labiau pagerinti branduolinę ir radioaktyvių atliekų tvarkymo saugą“, – ministerijos pranešime sakė viceministras Albinas Zananavičius.

Vyriausybei rekomenduojama peržiūrėti IAE veiklos po 2030 metų finansavimą, kad būtų užtikrintas saugus ilgalaikis radioaktyviųjų atliekų tvarkymas bei jų atsikratymas, o galutinę ataskaitą misijos atstovai pateiks maždaug po dviejų mėnesių.

Balandį visas panaudotas branduolinio kuras baigtas išvežti iš AE į naują laikiną saugyklą, kur bus saugomi 50 metų, vėliau jį kartu su kitomis ilgaamžėmis radioaktyviomis atliekomis numatoma padėti į giluminį atliekyną.

Per visą elektrinės darbo laiką buvo sunaudota 21,6 tūkst. šilumą išskiriančių branduolinio kuro rinklių: 6 tūkst. jų   saugoma senojoje, 15,6 tūkst. – naujojoje saugykloje.

IAE nebeveikia nuo 2010 metų, nuo to laiko ji vykdo įvairius uždarymo projektus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių