A. Skaisgirytė: suklydę dėl Taivaniečių atstovybės pavadinimo daugiau neturime klysti

Lietuva suklydo dėl Taivaniečių atstovybės Vilniuje pavadinimo, tačiau kitas žingsnis turi būti labai apgalvotas, o svarbiausia – sušvelninti tokio sprendimo padarinius šalies ekonomikai, sako prezidento patarėja Asta Skaisgirytė.

Anot jos, pavadinimo keitimas galėtų būti vienas būdų švelninant įtampą, tačiau reikia įsivertinti, ar jis atneštų norimų rezultatų.

„Taip, tai (pavadinimo keitimas – BNS) vienas iš būdų galėtų būti, tačiau turėtume įsivertinti ir pasekmes tokio greito keitimo, ar tai atneštų tą rezultatą, kurio norime. Padarę vieną klaidą neturėtume daryti daugiau klaidų, dėl to labai gerai įsivertinti sekantį savo veiksmą“, – Žinių radijui antradienį sakė A. Skaisgirytė.

Tuo pačiu ji kalbėjo, kad nereikia gręžiotis atgal, o žiūrėti į priekį ir galvoti, kaip Lietuvai išvengti ekonominių padarinių, kurias sukėlė šis pavadinimas.

„Nekalbame kol kas apie atsitraukimą ar pavadinimo keitimą, bet kalbame apie tai, kaip Europos Sąjunga galėtų Lietuvai padėti santykyje su Kinija“, – teigė A. Skaisgirytė.

„Turime judėti toliau, žiūrėti, kaip išvengti tų padarinių ar bent sušvelninti, kuriuos šitas veiksmas atnešė pirmiausiai Lietuvos verslui, jau nekalbant apie diplomatiją, kai ambasados Pekine ir Kinijos ambasada Vilniuje sumažėjo iki vieno arba Lietuvos atveju – nė vieno diplomato“, – pridūrė ji.

A. Skaisgirytė teigė, jog prezidentas reikalauja iš užsienio reikalų ministro toliau vykdyti jo parengtą planą ir kuo greičiau atnešti rezultatus.

Ministras Gabrielius Landsbergis yra sakęs, kad ginčo su Pekinu deeskalavimo planuojama siekti pirmiausia įspėjant Pekiną apie teisines jo veiksmų prieš Lietuvą pasekmes.

Lietuvos ir Kinijos santykiai pašlijo Vilniui leidus šalyje veikti Taivaniečių atstovybei, pavadinime naudojant salos vardą. Ekspertai sako, kad kinų kalba šios atstovybės pavadinimas skamba kaip Taivano atstovybė. Pekinas tame įžvelgia Taivano mėginimus veikti kaip nepriklausomai valstybei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

su tokiais patarėjais

su tokiais patarėjais portretas
kiekviename žingsnyje klystate

kas per dunduku vyriausybe

kas per dunduku vyriausybe portretas
kur paziuresi - vienos "klaidos"...

Antanas

Antanas portretas
Žemyninę ir Taivanio Kinijas vertinti ne vienodai - jau būtų kišimasis į Kinijos vidaus reikalus. Šalies gabaritai dar nieko nesako apie jos valdytojų legitymumą..
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių