Sėkmingoms Lietuvos įmonėms įteikti kasmetiniai eksporto apdovanojimai

  • Teksto dydis:

Jau ilgamete tradicija tapusių Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos organizuojamų „Lietuvos eksporto prizas 2017“ apdovanojimų metu buvo pagerbtos sėkmingos, unikalia produkcija bei veržlumu užsienio rinkose 2017 metais pasižymėjusios Lietuvos įmonės ir jų vadovai. Apdovanojimus bei sveikinimus įmonėms išdalijo šalies premjeras Saulius Skvernelis. Septynioliktus metus iš eilės vykstančio renginio metu taip pat buvo įteiktas specialus prizas Lietuvos metų verslininkei/vadovei.

„Lietuvos eksporto prizas 2017“ apdovanojimų renginyje, vykusiame LR Vyriausybės rūmuose, taip pat dalyvavo garbės svečias – vienos svarbiausių ES socialinių partnerių Eurochambres (Europos prekybos ir pramonės rūmų asociacija) generalinis sekretorius Arnaldo'as Abruzzinis, kurio vadovaujama asociacija šiais metais mini jau 60 metų veiklos sukaktį. Šiuo metu Eurochambres veikia 44 šalyse, reprezentuoja daugiau kaip 20 milijonų įmonių.

Už sėkmingus praėjusius metus Lietuvos eksporto prizas įteiktas šioms bendrovėms: produkciją iš plastiko gaminančiai įmonei UAB „Lisiplast“, nerūdijančio plieno įrangos profesionalioms virtuvėms, prekybiniams tinklams gamintojams UAB „Novameta“, pieno produktų gamintojams ir tiekėjams AB „Vilkyškių pieninės“ įmonių grupei, augalinės žemės ūkio produkcijos tiekėjams AB „Linas Agro“ ir aukštos kokybės dviračių gamintojams UAB „Baltik vairas“.

Lietuvos, Latvijos, Rusijos, Baltarusijos, Lenkijos, Čekijos bei Slovakijos įmonėms plastiko pakuotes teikiančios įmonės UAB „Lisiplast“ eksporto apimtys pernai sudarė 5,2 mln. Eur, o lyginant su 2016 m. rodikliais, išaugo beveik penktadaliu. Šios įmonės pajamos iš eksporto šiuo metu sudaro 86 proc. visų pardavimo pajamų. Tai vienintelis tokio pobūdžio pakuotės maisto produktams gamintojas Lietuvoje.

19 rinkų nerūdijančio plieno produkciją realizuojančios įmonės UAB „Novameta“ 2017 m. eksporto pajamos išaugo iki 9,07 mln., iš viso 86 proc. bendrovės pardavimo pajamų sudaro pajamos iš eksporto. Per mėnesį vidutiniškai pagaminama apie 2000 gaminių, iš kurių daugiau kaip 50 proc. yra nestandartiniai. Įmonė sėkmingai save pozicionuoja kaip konkurencingą profesionalios virtuvės įrangos gamintoją iš Šiaurės Europos – bendrovės pastarųjų metų aukštųjų technologijų ar didelės pridėtinės vertės gaminių eksporto pajamos augo net 60 proc.

930 darbuotojų turinti AB „Vilkyškių pieninės“ įmonių grupė eksporto apimtis per metus padidino net 40 proc. – iki 89,1 mln. Eur, palyginti su 2016 m. Bendrovė eksporto apimtis naujose rinkose didino beveik keturis kartus ir pradėjo produkciją eksportuoti į Slovakiją, Taivaną, Daniją, Kiniją, Naująją Zelandiją, Prancūziją, Uzbekistaną, Singapūrą, Pietų Afriką, Makedoniją, Bosniją ir Hercegoviną.

Gerų rezultatų pavyko pasiekti ir Šiauliuose įsikūrusiai įmonei UAB „Baltik vairas“, kurios aukštųjų technologijų ar didelės pridėtinės vertės gaminių (elektrinių dviračių) eksporto apimtis 2017 m. padidėjo net 260 proc. Tuo metu eksportas per 2017 m. augo beveik 48 proc. ir sudarė 39,7 mln. Eur.

„Dar prieš dvejus metus apie apdovanojimus negalvojome, galvojome, kaip išgyventi. Tai, kad buvome įvertinti, rodo, kad darome teisingus žingsnius. Tai labai motyvuoja visą komandą. Augame sparčiai, šįmet įdarbinome apie 150 naujų darbuotojų, eksportuojame apie 98 proc. visos produkcijos. Prie šių teigiamų pokyčių prisidėjo ir rūmai, ir laiku priimti strateginiai sprendimai investuoti į žmones ir LEAN diegimą bei procesų skaitmenizavimą ir pažangių technologinių sprendimų diegimą“, – apie įvertinimą bei verslo plėtrą komentuoja „Baltik vairas“ vadovas Žilvinas Dubosas.

Apie 80 proc. pajamų gaunančios iš eksporto veiklos AB „Linas Agro“ įmonės eksporto apimtys 2017 m. augo net 62 proc. ir sudarė 385,5 mln. Eur. Praėjusiais metais taip pat pradėtas eksportas į naujas rinkas: Farerų salas, Airiją, Libiją, Portugaliją, Uzbekistaną.

„Lietuviai pasaulį gali nustebinti kokybe ir lankstumu. Lietuva greitai mokosi, auga. Yra daugybė produktų, kuriais galime didžiuotis“, – pasakoja Lietuvos metų verslininkės/vadovės prizą šiais metais gavusi UAB „Laurema“ direktorė ir bendrasavininkė Jūratė Kasperavičienė.

Nacionaliniu eksporto prizu už svarų indėlį sėkmingai kuriant dvišalius ekonominius santykius tarp Lietuvos ir Jungtinių Amerikos Valstijų (toliau – JAV), kurie skatina eksporto rinkų plėtrą, 2017 m. ekonominių santykių srityje apdovanoja LR ambasada JAV.

Apdovanojimų ceremonijoje už svarų indėlį stiprinant šalies ūkį LPPARA garbės ženklais – sidabrinėmis „Darbo žvaigždėmis“ – taip pat įvertinti ir nusipelnę šalies regionų verslininkai bei asmenys, kurie labiausiai prisidėjo prie verslo sąlygų gerinimo. Šis apdovanojimas įteiktas ilgamečiam Vilniaus PPAR viceprezidentui Rimvydui Jasinavičiui, AB „YIT Kausta“ įmonių grupės generaliniam direktoriui Kęstučiui Vanagui, UAB „Grūdoteka“, „Friedricho pasažas“ direktoriui ir savininkui Aidui Kaveckiui, UAB „Šiaulių vandenys“ generaliniam direktoriui Jonui Matkevičiui ir AB „Lietkabelis“ generaliniam direktoriui Sigitui Gailiūnui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių