Seimo komitetas ragina susieti NPD ir MMA, bet jų nesuvienodinti

Siekiant sumažinti politinę įtaką didinant neapmokestinamąsias pajamas (NPD) ir minimalią mėnesio algą (MMA), Seimo Biudžeto ir finansų komitetas ragina Vyriausybę nustatyti ryšį tarp šių dydžių. Tačiau komitetas kaip itin brangų atmetė siūlymą suvienodinti NPD ir MMA.

„Siūlyčiau Vyriausybei įvertinti galimybę įstatyme įtvirtinti, kad kintant minimaliai mėnesinei algai būtų nustatyta ir neapmokestinamųjų pajamų dydžio konstanta, nes augant NPD kartu su MMA leistų padidinti mažiausiai uždirbančių šalies gyventojų darbo užmokestį ir paskatas ieškotis darbo“, – trečiadienį komiteto posėdyje sakė jo vadovas Mykolas Majauskas, svarstant įvairias Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisas dėl NPD didinimo. 

Pasak jo, toks ryšys taip pat užtikrintų, kad svarbiausi mokestiniai ir darbo rinką veikiantys sprendimai būtų priimami atsižvelgiant į objektyvius ekonomikos rodiklius sumažinant politinę įtaką.

„Sumažintume politikos NPD skaičiavime ir įneštume daugiau objektyvumo, prognozuojamumo ir ekonomikos. Didinant MMA valstybė turi numatyti lėšas, turi didinti biudžeto išlaidas, tai šiuo atveju didinat MMA valstybė taip pat turėtų numatyti papildomas išlaidas NPD elementui“,  – svarstė M. Majauskas.

Tačiau komiteto pirmininkas pabrėžė, kad „greituoju būdu“ tokių pokyčių daryti nereikėtų.

Sumažintume politikos NPD skaičiavime ir įneštume daugiau objektyvumo, prognozuojamumo ir ekonomikos.

Lietuvos regionų frakcijos atstovo Andriaus Palionio siūlymu, atsakymą Vyriausybė šiuo klausimu turėtų pateikti rudenį, kai bus formuojamas 2023 metų biudžeto projektas.

Prezidento patarėjas Vaidas Augustinavičius taip pat siūlė apsispręsti dėl NPD didinimo principų.

„Būtų aktualu susitarti dėl tam tikros daugiametės NPD didinimo taisyklės, kuri, svarbiausia, užtikrintų, kad dirbančiųjų skurdo riba sumažėtų ir sumažėtų pajamų nelygybė“, – komitete teigė prezidentūros atstovas.

Sąsajoms tarp NPD ir MMA pritaria ir Lietuvos bankas.

Tačiau NPD prilyginimas MMA, M. Majausko skaičiavimais, biudžetui kainuotų 555 mln. eurų, todėl komitetas atmetė socialdemokratų siūlymą dėl NPD ir MMA suvienodinimo. 

Nepritarta ir „darbiečių“ siūlymui NPD didinti ne tik mažiausias, bet ir vidutines pajamas gaunantiems darbuotojams. M. Majausko teigimu, tokiam sprendimui reikėtų 250 mln. eurų valstybės lėšų, šios grupės gyventojai papildomai „į rankas“ gautų po 27 eurus, o MMA gavėjai – tik po 16 eurų.

NPD, kuris taikomas tik su darbo santykiais susijusioms pajamoms, nuo sausio padidėjo iki 460 eurų, o MMA – iki 730 eurų. Nuo liepos NPD siūloma padidinti iki 540 eurų, tačiau tik tiems gyventojams, kurių metinės pajamos neviršija MMA.


Šiame straipsnyje: NPDMMASeimo komitetas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių