Seimas įteisino produktų gamybą iš visų pluoštinių kanapių dalių

  • Teksto dydis:

Seimas priėmė Pluoštinių kanapių įstatymo pataisas, kurios nuo šiol leidžia Lietuvoje gaminti produktus ne tik iš pluoštinių kanapių sėklų ir pluošto, bet ir iš kitų augalo dalių. Pataisas priėmę parlamentarai tikina, kad tai leis šalyje pradėti gaminti aukštos pridėtinės vertės produktus.

Šias pataisas palaikė 92 Seimo nariai, 8 balsavo prieš, 18 susilaikė.

Lietuvos verslas nuo šiol galės perdirbti visas pluoštinių kanapių dalis. Prognozuojama, kad šio sektoriaus sukuriama nauda Lietuvos ekonomikai vien per pirmus metus sugeneruotų 100 mln. eurų pridėtinę vertę.

Gruodį Seimas grąžino Pluoštinių kanapių įstatymą svarstyti į komitetus, kadangi iki 2020 m. lapkričio 9 d. Lietuva turėjo Europos Komisijai pateikti atsakymą dėl pataisų atitikimo ES teisei, tačiau tai nebuvo padaryta.

EK išsakė nuogąstavimus dėl planų leisti pluoštinių kanapių išgaunamą tetrahidrokanabinolį (THC) naudoti maisto ir kitų produktų gamyboje. Iki šiol buvo galima nusipirkti tik įvairių maisto produktų, turinčių kanapių sėklų ar kanapių sėklų aliejaus. Kanapių sėklose, skirtingai nei kitose augalo dalyse, nėra psichoaktyvių medžiagų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių