Prieš skiriant išmoką už kūrybinę prastovą ketinama vertinti visas kūrėjo pajamas

  • Teksto dydis:

Prieš skiriant kūrėjams išmokas už kūrybines prastovas planuojama vertinti visas jų pajamas.

Šią savaitę Vyriausybė svarstys Kultūros ministerijos parengtą projektą, kad skiriant meno kūrėjui kūrybinės prastovos išmoką būtų atsižvelgiama ir į jo pajamas, gautas už paveldėtą, parduotą turtą ir pan.

Meno kūrėjų socialinės apsaugos programos administravimo tvarkos aprašą siūloma papildyti nuostata, kad prastovos neskiriamos, jei kūrėjas gauna su darbo santykiais susijusios veiklos ar jų esmę atitinkančiais santykiais susijusių pajamų, kitų pajamų.

Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, tokios išmokos skiriamos darbingo amžiaus meno kūrėjui, jeigu jis laikinai neturi sąlygų kurti ar skleisti savo kūrybą, o jo pastarųjų trijų mėnesių pajamos iš kūrybinės, individualios ar su darbo santykiais susijusios veiklos, įskaitant įvairias išmokas, stipendijas, yra mažesnės už šešių minimalių mėnesio algų (MMA) dydžio sumą.

Prastovos išmoka yra vieno MMA dydžio.

Nuo 2022 metų sausio ji bus 730 eurų, pernai buvo 642 euro.

Kultūros ministerijos duomenimis, šiuo metu meno kūrėjo statusą turi 6354 asmenys, iš jų 3965 yra aktyvūs menininkai.

Per pandemiją meno kūrėjų, gavusių kompensacijas už kūrybinės veiklos prastovas, skaičius išaugo daugiau nei penkis kartus.

2019 metais išmokomis už kūrybines prastovas pasinaudojo apie 80 kūrėjų, 2020 metais tokių buvo 457 ir tam skirta 737,2 tūkst. eurų. 2021-aisiais tokia suma išmokėta jau iki rugsėjo mėnesio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių